Πρωτοβουλία για την ασφάλεια και υγιεινή σε αθλητικούς χώρους

γυμναστήρια αθλητικούς χώρους

Κάλεσμα για συμμετοχή επιστημόνων και αθλητών

Καθώς διανύουμε μια δύσκολη συγκυρία λόγω της εμφάνισης του κορονοϊού στη ζωή μας και των επιπτώσεων που έχει στην καθημερινότητά μας η επαναλειτουργία των αθλητικών χώρων αλλά και γυμναστηρίων γεννάει προβληματισμούς και ανάγκες προστασίας της υγείας και της ζωής μας πρωτόγνωρες.

Αναδεικνύεται η ανάγκη να ελέγξουμε όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στην ασφαλή πρόσβαση στις προσφιλείς δραστηριότητές μας και κυρίως στη άθληση και τη φυσική δραστηριότητα. Χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας και υγιεινής το οποίο απαιτεί γνώση και δράση προκειμένου οι αθλούμενοι πολίτες όλων των ηλικιών με και χωρίς αναπηρία να απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης.

Για τους λόγους αυτούς, “γεννήθηκε” η ανάγκη για μια πρωτοβουλία που στόχο έχει την επικοινωνία αλλά και τη διαμόρφωση μια κοινής αντίληψης για το τι σημαίνει ασφάλεια και υγιεινή των αθλητικών εγκαταστάσεων και γυμναστηρίων και πως πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε.

Σε αυτή την πρωτοβουλία από το το Eθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συμμετέχουν επιστήμονες από συναφή επιστημονικά πεδία με την αθλητική επιστήμη (ιατρική, ψυχολογία, βιολογία, διοίκηση) αλλά και επιφανείς άνθρωποι του αθλητισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αθλητές, ολυμπιονίκες και πολλοί άλλοι που κατανοούν την αναγκαιότητα της διαφύλαξης του πολύτιμου αγαθού της άθλησης.

Για την πρωτοβουλία αυτή, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Δήμητρα Κουτσούκη, είπε χαρακτηριστικά:

“Ο αθλητισμός είναι η μόνη διέξοδος της κοινωνίας μας όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα των νέων για υγεία, ευεξία, καθημερινή ενασχόληση και αναψυχή, λαμβανομένης υπόψη και της διασυνδεμένης οποιασδήποτε κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας με αυτόν. Με την παρουσία της επιδημίας του κορονοϊού πολλές λειτουργίες δυσκολεύουν και σαφώς και η πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις (Εθνικές, Δημοτικές, Πανεπιστημιακές, Σχολικές, Σωματειακές) και χρήση τους σε όλη την επικράτεια στην Ελλάδα γίνεται με πολλές επιφυλάξεις και μέτρα πρόληψης.

Καθώς οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη την επικράτεια οφείλουν να διασφαλίζουν το μέγιστο εφικτό βαθμό Ασφάλειας Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής (ΑΥΔΥ) για όλους τους εμπλεκόμενους αποδεικνύεται ότι αυτό πρακτικά δεν γίνεται απλά με την ύπαρξη νόμων, οδηγιών, ενημέρωση σε καλές πρακτικές – πρωτόκολλα από τους αρμόδιους φορείς η και διαχειριστές των αθλητικών εγκαταστάσεων η τελικά με την επιθυμία και θέλησή τους.

Το θέμα της ασφάλειας και υγιεινής μιας εγκατάστασης ακόμα και στα πιο αυτονόητα εμπεριέχει από το παρελθόν αδυναμίες ελλείψεις για δυνητικούς κινδύνους και καχεξίες. Θέλει λοιπόν και για ένα λόγο παραπάνω, συστηματική, μόνιμη, διαρκή προσέγγιση, κατά περίπτωση εφαρμογή και προσαρμογές, που βοηθά παράλληλα και στο χτίσιμο κουλτούρας Ασφάλειας Υγιεινής και Δημόσιας Υγείας του διαχειρίζοντος οργανισμού για όλους τους εμπλεκομένους σε διάρκεια και με διαρκή βελτίωση.

Στην πρωτοβουλία αυτή που αναλαμβάνουμε απαιτείται η αποδοχή και υιοθέτηση συνεργιών (Consensus) για την δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Ελληνικού Πρότυπου (de facto accepted) Εθνικής Εμβέλειας που θα είναι η βάση για πιστοποίηση από διαπιστευμένους οργανισμούς από το ΕΣΥΔ και απαντά στην ανάγκη για ασφαλή και υγιή πρόσβαση στους χώρους άθλησης.

Ένα Ολοκληρωμένο Εθνικό Πρότυπο Διαχείρισης :
Είναι ένα πολύτιμο εφόδιο για την οργάνωση της εγκατάστασης, εγγυάται την ασφάλεια, προάγει την ποιότητα και ενισχύει την εμπιστοσύνη στους πολίτες καταναλωτές, δημιουργεί δε ανταγωνιστική αναγνωρισιμότητα.
– Λαμβάνει υπόψη κάθε κίνδυνο ασφάλειας και υγείας, δυνητικό, σε ύπνωση, η εμφανή.

– Καλύπτει κάθε κοινωνική ομάδα συμπεριλαμβανομένων και των ΑμΕΑ της τρίτης ηλικίας και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις.

— Οδηγεί σε διαχρονική παρακολούθηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, με τις όποιες σχετικές προσαρμογές, και
– Απονέμει το πιστοποιητικό με βαθμολογία κατάταξης και με συγκριμένη χρονική ισχύ.

Με την πρωτοβουλία αυτή αναδύονται επίσης μόνιμες και διαρκώς αναδυόμενες ευκαιρίες και προοπτικές για τον κλάδο των γυμναστών και όχι μόνο, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού.

Καλούμε λοιπόν από κοινού στην πρωτοβουλία αυτή γιατί έστω και έτσι, η κρίση αυτή του κοροναϊού είναι μια σημαντική στιγμή να μπουν τα πράγματα όπως έπρεπε να είναι.

Η επιστήμη και η τεχνογνωσία χρειάζεται ενεργητικά να προβάλει και να καθοδηγήσει αυτή την ανάγκη με συντονισμό, θέσεις, αρχές και όραμα αφήνοντας και το κοινωνικό της αποτύπωμα παράλληλα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *