Πυργαδίκια: Το παλιό βενζινάδικο στη Χαλκιδική που… σταμάτησε το χρόνο (ΦΩΤΟ)

παλιό βενζινάδικο Πυργαδίκια Χαλκιδικής

Οι αντλίες στέκουν εκεί περίπου μισό αιώνα

Εικόνες βγαλμένες από μία άλλη εποχή, τότε που η βενζίνη μετρούνταν σε γαλόνια και όχι σε λίτρα, αντικρίσαμε σε ένα βενζινάδικο στα Πυργαδίκια Χαλκιδικής.

Στο χώρο, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, κοντά στο λιμάνι, στέκουν ακόμη οι δύο αντλίες που χρησιμοποιούταν για να προμηθεύουν καύσιμα την περιοχή.

Οι αντλίες – αντίκες, παρά τα εμφανή σημάδια του χρόνου, παραμένουν εκεί εδώ και δεκαετίες και μας ταξιδεύουν σε μία αλλοτινή εποχή, τότε που η βενζίνη μετρούνταν σε γαλόνια και όχι σε λίτρα.

Το παλιό βενζινάδικο αποτελεί ατραξιόν για τα Πυργαδίκια καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που σταματούν, κυρίως τουρίστες, Ελληνες και ξένοι, για να το δουν από κοντά και να το φωτογραφίσουν.

παλιό βενζινάδικο Πυργαδίκια Χαλκιδικής

Αντλίες – μάρτυρες μιας άλλης εποχής

Ηταν τη δεκαετία του 60 όταν έκανε την εμφάνισή του το συγκεκριμένο βενζινάδικο, το οποίο, όπως μαρτυρούν κάτοικοι της περιοχής, λειτούργησε περίπου για δέκα χρόνια. Ωστόσο, όλες αυτές τις δεκαετίες, οι αντλίες παρέμειναν εκεί ως και σήμερα, ως ένα «ζωντανό» κομμάτι της ιστορίας του χωριού…

Οπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες μαρτυρίες, το βενζινάδικο λειτουργούσε με χειροκίνητη αντλία καθώς στα Πυργαδίκια δεν είχαν ακόμη ρεύμα. Μάλιστα, το κατάστημα, πουλούσε μεταξύ άλλων είδη κυνηγιού και φυσικά αλιείας, καθώς είναι σε παραθαλάσσιο μέρος ενώ επίσης νοίκιαζε και ποδήλατα.

Ακόμη μία μαρτυρία μας αποκαλύπτει πως απ’ αυτές τις αντλίες τραβούσαν λάστιχα μέχρι το λιμάνι, ώστε να φουλάρουν τα πολεμικά πλοία που έκαναν τη στάση τους εκεί.

Στην πορεία του χρόνου και ενώ το βενζινάδικο έπαψε να λειτουργεί, το κατάστημα μετατράπηκε σε καφέ αλλά και σε μαγαζί με ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οι αντλίες όμως παρέμειναν εκεί πάντα, είτε ως διακοσμητικές, είτε γιατί ήθελαν κάποια στιγμή να… διηγηθούν την ιστορία τους. Σήμερα ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί, δεν παύει ωστόσο να τραβάει την προσοχή.

Διαβάστε επίσης
Χαλκιδική: Χιλιάδες έλατα του Ταξιάρχη αποστέλλονται σε όλη την Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

παλιό βενζινάδικο Πυργαδίκια Χαλκιδικής

Δείτε επίσης: Πυργαδίκια: Ενα… νησί στη στεριά που θα σας γοητεύσει με την ομορφιά και τη φιλοξενία του (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Το 1970 καθιερώθηκε το λίτρο στα υγρά καύσιμα

Επειδή η μονάδα μέτρησης στο συγκεκριμένο βενζινάδικο είναι το γαλόνι, ψάξαμε και βρήκαμε πως αυτό καταργήθηκε τον Φεβρουάριου του 1970, όταν και πλέον περάσαμε στο λίτρο.

Σε ρεπορτάζ της εποχής που φιλοξενείται στο φύλλο της 5ης/2, αναφέρεται: «Καθιερούται το λίτρο είς τα υγρά καύσιμα από 16ης τρέχοντος” πως «την μεταπροσεχή Δευτέραν 16ην Φεβρουαρίου αλλάζει ο τρόπος πωλήσεως βενζίνης και όλων των άλλων υγρών καυσίμων. Εφαρμόζεται ως μονάς μετρήσεως το λίτρον αντί του μέχρι τούδε γαλλονίου.

Αι λιανικαί τιμαί πωλήσεως της βενζίνης και των άλλων υγρών καυσίμων από τα πρατήρια έχουν ως εξής:
α) Βενζίνη κοινή 5,10 δραχμαί το λίτρον. (Η τιμή αυτή αντιστοιχεί προς 23,18 δραχμάς κατά γαλλόνιον)
β) Βενζίνη σούπερ 5,75 δρχ κατά λίτρον (Η τιμή αντιστοιχεί πρός 26,14 δρχ κατά γαλλόνιον)
γ) Ακάθαρτον πετρέλαιον 2,20 δρχ κατά λίτρον (Δεν μεταβάλλεται η παλαιά τιμή)».

παλιό βενζινάδικο Πυργαδίκια Χαλκιδικής