Ρολόι Ιωαννίνων: Το διατηρημένο μνημείο που κοσμεί την πόλη περισσότερο από έναν αιώνα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Κάποιος που θα επισκεφθεί τα Ιωάννινα είναι αδύνατον να μην παρατηρήσει το μεγάλο Ρολόι της πόλης, το οποίο κοσμεί την κεντρική πλατεία και αποτελεί, κορυφαίο σημείο συνάντησης.

Πρόκειται για ένα καλοδιατηρημένο ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο, με νεοκλασικό ρυθμό και βενετσιάνικο αέρα.

Το Ρολόι των Ιωαννίνων είναι χτισμένο στην καρδιά την πόλης σε ένα καταπράσινο πάρκο, στη συμβολή της οδού Αβέρωφ. Αρκετοί τουρίστες όταν βρεθούν στην πόλη το επισκέπτονται ώστε να αποθανατίσουν την επιβλητική του κατασκευή.

΄Το ρολόι των Ιωαννίνων πλατεία Δημοκρατίας

Η ιστορία που πολλοί δεν γνωρίζουν

Το μνημείο κατασκευάστηκε το 1905, έπειτα από παραγγελία του Οσμάν Πασά του Κούρδου (γενικού διοικητή Ηπείρου και Αλβανίας). Ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των εργασιών οικοδόμησης του ρολογιού έγινε από το Γιαννιώτη αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο.

Ωστόσο, το καλοκαίρι του 1918 ένα απρόσμενο γεγονός έφερε αναταράξεις στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στο ρολόι της πόλης. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης για τον εορτασμό της νίκης των συμμάχων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα βαρύ πυροβόλο του προκάλεσε μεγάλες ζημιές.

Διαβάστε επίσης  Τραγωδία: Εντοπίστηκε νεκρός ο αστυνομικός που είχε εξαφανιστεί

Αυτή η ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα το μνημείο να αποξηλωθεί και στη συνέχεια να αναστηλωθεί σε άλλη θέση, από αυτήν που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Το ρολόι είναι τοποθετημένο σε μία πυργοειδή κατασκευή, η οποία στηρίζεται σε τέσσερα ψηλά τόξα. Πάνω από τα μέτωπα των τόξων, υπάρχουν ενσωματωμένες πλάκες που φέρουν οθωμανικά σύμβολα, καθώς και κρήνες.

Αν το παρατηρήσατε καλύτερα θα μπορέσετε να διακρίνεται ότι στο πάνω μέρος του ρολογιού, υπάρχει ένα εντυπωσιακό κιγκλίδωμα. Η καμπάνα, ωστόσο είναι βενετσιάνικη.

΄Το ρολόι των Ιωαννίνων πλατεία Δημοκρατίας

Το Ρολόι των Ιωαννίνων έχει χαρακτηρισθεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο (ΦΕΚ 642/Β/26-8-94. Σχετικά πρόσφατα συντηρήθηκε και αναστηλώθηκε εκ νέου από την 6η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων.

Στη σημερινή εποχή, κάτοικοι της πόλης, καθώς και επισκέπτες απολαμβάνουν τη βόλτα τους στα καταπράσινα δρομάκια της πλατείας με μοναδικό φόντο…το Ρολόι των Ιωαννίνων.

΄Το ρολόι των Ιωαννίνων πλατεία Δημοκρατίας

Ιστορική πηγή: odysseus.culture.gr