Σαν σήμερα 1 Ιουλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα

κορονοϊός Δράμα σαν σήμερα

Τι έγινε σαν σήμερα στον πλανήτη

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν συμβεί σαν σήμερα 1 Ιουλίου στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

69 – Ο Τιβέριος Ιούλιος Αλέξανδρος διατάζει τις ρωμαϊκές λεγεώνες του στην Αλεξάνδρεια να ορκιστούν πίστη στον Βεσπασιανό ως αυτοκράτορα.
552 – Μάχη των Βουσταγαλλώρων: Βυζαντινές δυνάμεις υπό τον Ναρσή νικούν τους Οστρογότθους στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο βασιλιάς Τωτίλας τραυματίζεται θανάσιμα.
1097 – Μάχη του Δορύλαιου: Οι Σταυροφόροι με επικεφαλής τον πρίγκιπα Βοϊμόνδο Α΄ του Τάραντα νικούν το στρατό των Σελτζούκων του Κιλίτζ Αρσλάν Α΄.

1569 – Ένωση του Λούμπλιν: Το Βασίλειο της Πολωνίας και το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας υπογράφουν την ένωσή τους. Η ενωμένη χώρα ονομάζεται Πολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία.
1766 – Ο νεαρός Γάλλος ευγενής Φρανσουά-Ζαν ντε λα Μπαρ βασανίζεται και αποκεφαλίζεται πριν το σώμα του καεί στην πυρά με ένα αντίγραφο του Φιλοσοφικού λεξικού του Βολταίρου καρφωμένο στο σώμα του, επειδή δε χαιρέτησε μία καθολική θρησκευτική πομπή στην Αμπεβίλ.
1770 – Ο Κομήτης του Λέξελ περνάει πιο κοντά στη Γη από οποιονδήποτε άλλο κομήτη που έχει καταγραφεί στην ιστορία, πλησιάζοντας σε απόσταση 0,015 αστρονομικών μονάδων.
1828 – Ιδρύεται η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
1858 – Στη Linnean Society του Λονδίνου γίνεται κοινή παρουσίαση των θεωριών του Κάρολου Δαρβίνου και του Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας για την εξέλιξη των ειδών.

1862 – Η πριγκίπισσα Αλίκη του Ηνωμένου Βασιλείου, δεύτερη κόρη της βασίλισσας Βικτώριας, παντρεύεται τον πρίγκιπα Λουδοβίκο της Έσσης, μέλλοντα Λουδοβίκο Δ΄, μέγα δούκα της Έσσης.
1863 – Καταργείται από την Ολλανδία η δουλεία στο Σουρινάμ.
1863 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ξεκινά η μάχη του Γκέτισμπεργκ.
1867 – Τίθεται σε ισχύ η Πράξη για τη Βρετανική Βόρεια Αμερική, δημιουργώντας την Καναδική Συνομοσπονδία. Η ημερομηνία αυτή εορτάζεται κάθε χρόνο στον Καναδά ως η Ημέρα του Καναδά (εθνική εορτή).
1873 – Η Νήσος του Πρίγκηπα Εδουάρδου προσχωρεί στην Καναδική Συνομοσπονδία.
1879 – Ο Κάρολος Ρώσσελ εκδίδει το πρώτο τεύχος του θρησκευτικού περιοδικού Η Σκοπιά.
1903 – Αρχίζει ο πρώτος ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης
Σαν σήμερα 10 Αυγούστου: Τα σημαντικότερα γεγονότα

1913 – Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος: Απελευθερώνεται η Δράμα από τον Ελληνικό Στρατό.
1916 – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Την πρώτη μέρα της μάχης του Σομμ, 19.240 στρατιώτες του βρετανικού στρατού σκοτώνονται και 38.000 τραυματίζονται.
1921 – Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.
1942 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η πρώτη μάχη του Ελ Αλαμέιν.
1957 – Αρχίζει το Διεθνές Γεωφυσικό Έτος.
1960 – Ανεξαρτησία της Σομαλίας.
1960 – Η Γκάνα γίνεται δημοκρατία και ο Κβάμε Νκρούμαχ ο πρώτος πρόεδρός της καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου παύει να είναι αρχηγός του κράτους.
1962 – Ανεξαρτησία της Ρουάντα και του Μπουρούντι.
1963 – Η βρετανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι ο πρώην διπλωμάτης Κιμ Φίλμπυ είχε εργαστεί ως κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης.

1967 – Συνθήκη Συγχώνευσης: Συγχωνεύονται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας.
1968 – Εξήντα δύο χώρες υπογράφουν στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και τη Μόσχα τη Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων.
1979 – Η Sony παρουσιάζει το Walkman.
1980 – Το O Canada γίνεται επισήμως ο εθνικός ύμνος του Καναδά.
1991 – Διαλύεται επίσημα το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
2004 – Euro: Η Εθνική Ελλάδος νικά με 1-0 την Τσεχία χάρης στο Ασημένιο γκολ που πέτυχε ο Τραϊανός Δέλλας στο 105ο λεπτό του αγώνα και στέλνει την Ελλάδα στο μεγάλο τελικό.