Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τον ήρωα Αθανάσιο Ζαφειρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Θανάση Ζαφειρίου Φιλαδέλφειο Δήμου Βόλβης

Στο Φιλαδέλφειο του Δήμου Βόλβης

Παρουσία αρκετού κόσμου και επισήμων, πραγματοποιήθηκαν στο Φιλαδέλφειο του Δήμου Βόλβης τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που έγινε προς τιμήν του καταδρομέα Αθανάσιου Ζαφειρίου, του ήρωα επιχείρησης κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Η όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνιας, για τον ήρωα καταδρομέα, Θανάση Ζαφειρίου, που ήταν και ο μοναδικός επιζώντας της πτώσης του Noratlas 4 τη νύχτα της 21ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο κατά την επιχείρηση «ΝΙΚΗ 4».

Κάτοικοι του χωριού και των γύρω περιοχών, ο δήμαρχος Βόλβης και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές και φυσικά η οικογένειά του βρέθηκαν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στο Φιλαδέλφειο για να τον τιμήσουν.

Το Φιλαδέλφειο του Δήμου Βόλβης είναι η γενέτειρα του Καταδρομέα, η οποία θέλησε με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τη μνήμη και την γενναιότητά του.

Το μνημείο, αποτελεί μία πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλαδελφείου, με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινότητας και του Δήμου Βόλβης.

Παράλληλα, μετά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου έγινε και τελετή Ονοματοδοσίας κεντρικής οδού σε οδό Αθανάσιου Ζαφειρίου.

Αγαπητός στο χωριό του αλλά και σε όλη τη Νεάπολη, ο Θανάσης Ζαφειρίου, που με περίσσιο θάρρος αψήφησε κάθε έννοια λογικής, «έφυγε» από τη ζωή την 1η Σεπτεμβρίου 2016.

Θανάσης Ζαφειρίου: Διασώθηκε ως εκ θαύματος πέφτοντας από το αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο στις 21 Ιουλίου 1974

Ηταν 21 Ιουλίου του 2018, όταν τα δύο του παιδιά, η Παναγιώτα και ο Κωνσταντίνος άνοιξαν το μυστικό δωμάτιο του πατέρα τους στο πρακτορείο ΟΠΑΠ που διατηρούσε στη Νεάπολη. Του είχε δώσει το όνομα, «Το Θαύμα».

Γιατί ως εκ θαύματος σώθηκε εκείνη τη νύχτα πέφτοντας από το Noratlas 4 χωρίς αλεξίπτωτο και αφού είχε χτυπηθεί από φίλια πυρά, καθώς οι Ελληνοκύπριοι δεν είχαν προλάβει να ενημερωθούν από την Ελλάδα για την επιχείρηση που θα άρχιζε, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο του και μαζί άλλα εννέα, να θεωρηθούν τουρκικά. Το μόνο που τελικά κατέπεσε ήταν αυτό στο οποίο επέβαινε.

33 καταδρομείς και μέλη πληρώματος χάθηκαν στο Noratlas 4, μόνο ο Θανάσης Ζαφειρίου επέζησε, έχοντας όμως τραυματιστεί σοβαρά. Η ελληνική Πολιτεία χρόνια αργότερα του αναγνώρισε τις σημαντικές υπηρεσίες στην πατρίδα και του έδωσε την άδεια για το πρακτορείο.

Δείτε εικόνες από τη «Φωλιά» του Θανάση Ζαφειρίου και βίντεο