Σε ρυθμούς… Μωμόγερων κινήθηκε και χόρεψε ο Εύοσμος! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Το ποντιακό έθιμο που αναβιώνει για τρίτη συνεχή χρονιά

Το ποντιακό έθιμο που αναβιώνει για τρίτη συνεχή χρονιά

Με μία μοναδική παράσταση αναβίωσαν το έθιμο των Μωμόγερων στον Εύοσμο.

Το παραδοσιακό ποντιακό έθιμο, του οποίου οι ρίζες… χάνονται στην Αρχαιότητα, «αναστάτωσε» την περιοχή στα δυτικά της πόλης, αναγκάζοντας άπαντες να χορέψουν και να διασκεδάσουν στο ρυθμό του!

Το Life-events.gr, ήταν εκεί:

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης και το Δήμο παρουσιάζουν το δρώμενο στους δρόμους της πόλης.

Οι Μωμόγεροι ντύθηκαν και προετοιμάστηκαν να γράψουν… χιλιόμετρα στην περιοχή του Ευόσμου, προσθέτοντας μία άκρως ευχάριστη και ξεχωριστή νότα στους κατοίκους της περιοχής και «ξυπνώντας» αναμνήσεις από το παρελθόν, με την αναβίωση του εθίμου.

Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός: Μόλις πέντε νέα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη

Γιατί ονομάστηκαν Μωμόγεροι;

Οι ιερείς του Μώμου, οι ακόλουθοί του είναι οι Μωμόγεροι. Oι “Μωμό’εροι” είναι έθιμο του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα έως Θεοφάνια), που πραγματοποιείται για την ευετηρία (καλή χρονιά). Οι ομάδες των Μωμό΄ερων βγαίνουν στους δρόμους και όλοι μαζί, με φωνές, κραυγές, θορύβους από κουδούνια, βήματα χορού, μουσική, τραγούδια και παράλληλη δράση όλων των θεατρικών προσώπων, όχι μόνο προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού που τους ακολουθεί από σπίτι σε σπίτι, αλλά και τη συμμετοχή του.