Σε θετικό κλίμα η συζήτηση για το Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού

Τι συζητήθηκε στη χθεσινή διαβούλευση Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr Θετικές αντιδράσεις, ανταλλαγή απόψεων, κατάθεση προτάσεων, προβληματισμοί αλλά και κάθετες αντιδράσεις εκφράστηκαν κατά τη διαβούλευση – συνάντηση εργασίας για τη «Συγκρότηση και λειτουργία Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου» χθες, Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με τον […]

Τι συζητήθηκε στη χθεσινή διαβούλευση

Θετικές αντιδράσεις, ανταλλαγή απόψεων, κατάθεση προτάσεων, προβληματισμοί αλλά και κάθετες αντιδράσεις εκφράστηκαν κατά τη διαβούλευση – συνάντηση εργασίας για τη «Συγκρότηση και λειτουργία Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου» χθες, Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, και τους εκπροσώπους εμπλεκόμενων φορέων, μεταφέρει το dailythess.gr.

Αγγελοχώρι και Επανομή

«Μέχρι την Τετάρτη είναι σε ανάρτηση ο νέος νόμος για τους φορείς προστατευόμενων περιοχών της χώρας, ο οποίος προβλέπει τη συγκρότηση Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού, μια διεύρυνση του φορέα Δέλτα Αξιού ώστε να περιλάβει το Αγγελοχώρι και την Επανομή, που ήταν εκτός διοίκησης, αλλά και όλο το θαλάσσιο χώρο», ανέφερε ο κ. Φάμελλος και συμπλήρωσε: «Η πόλη ζητούσε να υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο, ένα κέντρο αναφοράς που να παρακολουθεί τις περιβαλλοντικές συνθήκες, να επιλύει τα κρίσιμα φαινόμενα και να επεμβαίνει στις έκτακτες ανάγκες».

«Στόχος είναι να δημιουργήσουμε το απαραίτητο τραπέζι συντονισμού των φορέων της Θεσσαλονίκης και να συστήσουμε Συμβουλευτική Επιτροπή, όπου όλοι οι φορείς θα έχουν τις αρμοδιότητές τους. Δεν θα αλλάξουν οι αρμοδιότητες, απλώς θα υπάρχει μια διάφανη σχέση για το τι ευθύνες έχει ο καθένας», σημείωσε ο κ. Φάμελλος και τόνισε ότι «η Πολιτεία θα αναλάβει και το συντονισμό και τη βασική υποδομή».

Κοινή ευθύνη για το περιβάλλον

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, θα υπάρχει η δυνατότητα να καταρτίζεται ετήσιο πλάνο και οι ίδιοι οι φορείς θα μπορούν να ελέγχουν το φορέα και ταυτόχρονα οι ίδιοι θα αποκτούν κοινή ευθύνη για το περιβάλλον.

«Στόχος να συμφωνήσουμε στην πόλη ότι όλοι θα έχουμε ένα κοινωνικό και περιβαλλοντικό σύμφωνο για το Θερμαϊκό, αυτός είναι ο πολιτικός χαρακτήρας πίσω από το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο δεν δημιουργεί ακόμη ένα όργανο, χρησιμοποιεί έναν φορέα που υφίσταται και ενσωματώνουμε και τον ανατολικό Θερμαϊκό», ανέφερε ο κ. Φάμελλος και συμπλήρωσε: «Δίνουμε επιπλέον αρμοδιότητες συντονιστικές στον υφιστάμενο φορέα, δεν περιορίζουμε την αρμοδιότητα κανενός, δίνουμε ρόλο στο τραπέζι σε όλους τους φορείς της πόλης»

Μοντέλο και για άλλες περιοχές

Το μοντέλο αυτό του Θερμαϊκού κόλπου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «θα αποτελέσει έναν πιλότο για το πώς διαχειριζόμαστε περιοχές με αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό φορτίο. Ήδη ο δήμαρχος Βόλου ζήτησε κάτι αντίστοιχο και για τον Παγασητικό».

«Στηρίζουμε τη δημιουργία νέου φορέα»

Από την πλευρά της η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι το ΥΜΑ-Θ στηρίζει οποιαδήποτε προσπάθεια «δημιουργίας του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού και τη διασφάλιση της λειτουργίας του ως βασικού αναπτυξιακού εργαλείου μιας εκτεταμένης περιοχής προστατεύοντάς την από τη φύση ή την ανθρώπινη δραστηριότητα». «Ο Θερμαϊκός κόλπος είναι σημαντικός μοχλός ανάπτυξης, με διευρυμένη τουριστική, γεωργική δραστηριότητα, ναυτιλία, εξαγωγικό εμπόριο, και αφορά μια περιοχή από την Πιερία μέχρι και τη Χαλκιδική με 1,5 εκατ. κατοίκους, στην οποία παράγονται πάνω από τα 20 δισ. του ΑΕΠ», σημείωσε η κ. Κόλλια, χαρακτηρίζοντας τον ως πυλώνα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

«Θέλουμε έναν φορέα που θα έχει την τεχνογνωσία να προλαμβάνει, να διαγιγνώσκει και να αντιμετωπίζει άμεσα τους κινδύνους. Γιατί όλα εξαρτώνται από την υγεία του κόλπου. Καλούμαστε αυτή να διασφαλίσουμε», ανέφερε η κ. Κόλλια, η οποία επισήμανε ότι μέχρι τώρα, υπάρχει πλήθος μελετών και στοιχεία που όμως δεν αξιοποιούνται, γιατί το νομοθετικό πλαίσιο δεν δίνει σε κανέναν φορέα αρμοδιότητες».

«Αν είχε γίνει στο παρελθόν, δεν θα συζητούσαμε τώρα»

Τη στήριξή του κατέθεσε και ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης: «Επιτέλους ένα σχέδιο διαχρονικό για το Θερμαϊκό. Αν είχαμε κάνει ένα σχέδιο στο παρελθόν είτε διαδημοτικό είτε διαπεριφερειακό δεν θα συζητούσαμε τώρα. Πόσα χρόνια κάναμε να καταλήξουμε στη Μαυροράχη; Τουλάχιστον μια δεκαετία. Δεν θέλουμε κάτι τέτοιο. Είναι απαραίτητος ο Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού».

«Να παραμείνει ως έχει ο φορέας»

Στην θέση του ότι ο Φορέας πρέπει να μείνει ως έχει και μάλιστα να ισχυροποιηθεί ο ρόλος του επέμεινε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος στην τοποθέτησή του μίλησε για επιχείρηση συγκεντρωτισμού αρμοδιοτήτων και συρρίκνωση της φωνής της αυτοδιοίκησης, καθώς όπως είπε στο διοικητικό συμβούλιο προβλέπεται να υπάρχει μόνον ένας εκπρόσωπος των δήμων.

«Κληθήκαμε απλά για να κληθούμε», είπε ο κ. Γιουτίκας και απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο και σημείωσε: «Αντί να απλοποιούνται οι διαδικασίες, ώστε να έχουμε ουσιαστικές αρμοδιότητες, απλά στήνεται ακόμη ένας φορέας».

Θέσεις εργασίας

Στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν και εργαζόμενοι του υφιστάμενου Φορέα, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις θέσεις εργασίας τους. Ο υπουργός άμεσα διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν προκηρύξεις για ένα οχτάμηνο για τις ήδη υπάρχουσες θέσεις εργασίας, στη συνέχεια οι θέσεις αυτές θα καλυφθούν μέσα στο 2018 και θα ”πατήσουν” και στο 19, όταν θα βγει η χώρα από τον περιορισμό προσλήψεων: «Οι φορείς θα παρουσιάσουν οργανόγραμμα μέχρι το τέλος του 2018 και μέσα στο 2019 θα πάμε σε διαγωνισμό προσλήψεων οι αορίστου χρόνου».

Γ. Μπουτάρης: «Διαδημοτική συνεργασία»

Προς την κατεύθυνση μιας διαδημοτικής συνεργασίας στο πεδίο της διαχείρισης του Θερμαϊκού κόλπου τάχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και στη δημιουργία ενός οργάνου από τεχνοκράτες.«Οι εργαζόμενοι να είναι στελέχη με τριετείς έως πενταετείς συμβάσεις», είπε ο κ. Μπουτάρης, τονίζοντας και ο ίδιος την σημερινή έλλειψη συντονισμού αρμοδιοτήτων.

Όσο για την Συμβουλευτική Επιτροπή, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε επιφυλάξεις, καταθέτοντας την πρόταση να υπάρχει μια επιτροπή διαβούλευσης μια φορά το χρόνο.

«Να μην απαγορεύεται το ψάρεμα στο Θερμαϊκό»

Τα ψάρια του Θερμαϊκού έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά και δεν φέρουν καμιά τοξική επιβάρυνση, είπε ο κ. Μπουτάρης, παραπονούμενος γιατί το Λιμενικό δεν επιτρέπει στους ερασιτέχνες ψαράδες το ψάρεμα στην παραλία.

«Σημαντική πρωτοβουλία, αλλά…»

Σημαντική πρωτοβουλία χαρακτήρισε ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχει τη δυνατότητα να λύνει προβλήματα: «Πολύ φοβάμαι ότι θα λέμε τις σκέψεις μας, αλλά κανείς δεν θα αποφασίζει», ανέφερε ο κ. Φωτόπουλος, συμπληρώνοντας: « Η αλλαγή της ονομασίας δεν προσφέρει κάτι».

Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις;

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος εξέφρασε ανησυχία γα τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και στο καθεστώς αδειοδοτήσεων, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Φάμελλο ότι «οι παραγωγοί συμμετέχουν στο διάλογο αλλά και στη Συμβουλευτική Επιτροπή. Υπάρχει πλαίσιο αδειοδότησης επιχειρήσεων, ωστόσο αν προκύψουν θέματα, θα συζητηθούν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή».