ΣΦΕΕ: Απάντηση στις ανακοινώσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων για τις ελλείψεις φαρμάκων 

Τσιόδρας φάρμακο φάρμακα Ελλάδα

Οι θέσεις του ΠΣΦ κινητοποίησαν τους εκπροσώπους των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών

Καθώς η ομαλοποίηση της εφοδιαστικής φαρμακευτικής αλυσίδας προχωρεί με αργό ρυθμό, η αντιπαράθεση των εκπροσώπων του φαρμακευτικού κλάδου για το θέμα των ελλείψεων και των ευθυνών που αναλογούν, εντείνεται.

Την περασμένη Τετάρτη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαριων (ΠΣΦ) σε συνέντευξη τύπου παρουσίασε στοιχεία για τις παράλληλες εξαγωγές και έδωσε την δική του εξήγηση για τις ελλείψεις φαρμάκων. Το μείζον θέμα των πρώτων υλών που λείπουν σε παγκόσμιο επίπεδο όπως και οι επιπτώσεις του ενεργειακού ζητήματος αναφέρθηκαν από τον ΠΣΦ ως παράγοντες που επηρεάζουν τη φαρμακευτική αλυσίδα.

Ωστόσο, ο ΠΣΦ θεωρεί βασική αιτία των ελλείψεων στη χώρα τον υπο-εφοδιασμό που γίνεται από φαρμακευτικές εταιρίες, κυρίως πολυεθνικές που εισάγουν μειωμένες ποσότητες φαρμάκων. Για το θέμα αυτό έχει γίνει καταγγελία στο αρμόδιο όργανο, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, και υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για μειωμένο ανεφοδιασμό σε 9 εταιρίες.

Οι θέσεις του ΠΣΦ κινητοποίησαν τους εκπροσώπους των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών. Με ανακοίνωσή του σήμερα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) απαντά σε όσα δημοσιοποίησε ο ΠΣΦ και επιπλέον καταλογίζει στους φαρμακαποθηκαριους ότι διατύπωσαν κατηγορίες για εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ.

Οι απαντήσεις του ΣΦΕΕ για τις ελλείψεις

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, «η Διοίκηση των Φαρμακαποθηκάριων φαίνεται να αγνοεί τα εξής:

1) Ένας από τους παράγοντες των ελλείψεων είναι προβλήματα σε πρώτες ύλες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες επηρεάζουν την παραγωγή πολλών φαρμάκων.

2) Ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων φαρμάκων στα Νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν ελλείψεις στο κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων των οποίων η προμήθεια γίνεται μέσω του χονδρεμπορίου

3) Σε πολλά από τα φαρμακευτικα προϊόντα, έχουν γίνει σημαντικές επιστροφές το 2022, γεγονός που αποδεικνύει ότι ποσότητες λιμνάζουν στην αγορά, υποκείμενες σε εποχιακή ζήτηση παράλληλων εξαγωγών.

4) Οι πολυεθνικές και οι τοπικές φαρμακευτικές εταιρίες ανελλιπώς (ακόμη και σε περιόδους εορτών) καλύπτουν τη ζήτηση για συνταγογραφούμενα φάρμακα και επιπλέον καθημερινά δηλώνουν τις πωλήσεις τους στον ΕΟΦ.

5) Ο ΕΟΦ έχει τη δυνατότητα να ελέγξει εάν οι φαρμακευτικές εταιρίες καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών της χώρας και να ορίσει αν υφίσταται υποεφοδιασμός. Επιπλέον οι εταιρίες ενημερώνουν τον ΕΟΦ όταν προκύπτουν προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς, για οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων παραγωγής ή υπερβολικής αύξησης της ζήτησης.

6) Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φαρμακαποθηκάριων δεν δέχθηκε ποτέ να δώσει στοιχεία για τις πωλήσεις των μελών του σε συνεχή βάση όπως η φαρμακοβιομηχανία, αλλά και η Πολιτεία δεν υποστήριξε τη διαφάνεια σε αυτόν τον τομέα. Ως εκ τούτου δεν μπορεί η Διοίκηση των Φαρμακαποθηκάριων να αναφέρεται σε υποεφοδιασμό, με αποκλειστική ευθύνη των εταιρειών.

7) Οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα αφήνουν ένα τεράστιο περιθώριο κέρδους (από 50% έως 300%) σε αυτούς που πραγματοποιούν παράλληλες εξαγωγές και αυτοί είναι οι χονδρέμποροι και όχι οι φαρμακευτικές εταιρίες».

Πηγή: protothema.gr