Στρατόπεδο Κόδρα, Καλαμαριά: Σπουδαίοι γλύπτες δημιούργησαν μοναδικά έργα μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Διεθνές Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής πρώην στρατόπεδο Κόδρα Καλαμαριά

Θα τοποθετηθούν και θα κοσμήσουν διάφορα σημεία του δήμου Καλαμαριάς

Τους τελευταίους μήνες στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά κάτι σπουδαίο και συνάμα εντυπωσιακό συνέβη…

Πρόκειται για το Διεθνές Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής «Καλαμαριά 1922 – 2022», με τίτλο «Μια θάλασσα μνήμες… και γινήκαμε όλοι ένα».

Διεθνές Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής πρώην στρατόπεδο Κόδρα Καλαμαριά

Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες «έπιασαν δουλειά» και δημιούργησαν μοναδικά έργα τέχνης, τα οποία εμπνεύστηκαν από την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τα έργα αυτά στη συνέχεια θα παραμείνουν και θα κοσμήσουν επιλεγμένες τοποθεσίες στο Δήμο Καλαμαριάς, ως ορόσημα ιστορικής μνήμης και τέχνης, μεταδίδοντας το μήνυμα της ομόνοιας και στις επόμενες γενιές.

Διεθνές Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής πρώην στρατόπεδο Κόδρα Καλαμαριά

Σπουδαίοι καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης

Στο Διεθνές Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής στην Καλαμαριά, συμμετείχαν σημαντικοί καλλιτέχνες παγκοσμίου κύρους και αναγνωσιμότητας. Οι εξαιρετικά διακεκριμένοι καλλιτέχνες είναι οι Γαβριήλ Ανδρονικίδης, Αναστάσιος Λεόνογλου, Οδυσσέας Τοσουνίδης και Παρασκευάς Μάγειρας από την Ελλάδα καθώς και οι Kamen Tanev, Albena Mihaylova, Giorgie Cpajak και Ciprian Hopirtean από το εξωτερικό.

Αναστάσιος Λεόνογλου γλυπτά Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής Καλαμαριά
Εργο του Αναστάσιου Λεόνογλου με τίτλο “Ω γλυκύ μου…” Η πρώτη σκέψη του καλλιτέχνη όταν ξεκίνησε το έργο, ήταν να απεικονίζει μια κολόνα ενός σπιτιού, το οποίο βέβαια έχει υποστεί τον ολοκληρωτική καταστροφή, και πάνω της ένα πανί που το κόλλησε εκεί ο άνεμος, ίσως από κάποιο άλλο σπίτι που είχε την ίδια κατάληξη. Στην πορεία όμως και με μια δεύτερη ανάγνωση θα μπορούσε κάποιος να το παρομοιάσει και με ένα κατάρτι με το πανί του ίσως, όπως αυτό που είχαν και οι βάρκες που χρησιμοποιούσαν στην Μικρά Ασία.

Τα γλυπτά είναι δώδεκα στο σύνολο, έξι μεγάλων διαστάσεων και άλλα έξι μικρότερων. Ο ακατέργαστος μαρμάρινος όγκος, σιγά σιγά, μεταμορφώθηκε και έγινε ένα κομψοτέχνημα της σύγχρονης γλυπτικής τέχνης.

Kamen Tanev γλυπτά Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής Καλαμαριά
Εργα του Kamen Tanev… Αριστερά, “Σώμα και πρόσωπο κλασικής μορφής Έλληνα άντρα”…. Ακουμπά το κεφάλι του με νοσταλγία στις αλησμόνητες πατρίδες με τον τρισχιλιετή πολιτισμό ενώ πατάει σταθερά στη νέα πατρίδα

Μία διαδικασία που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σχολεία που πραγματοποίησαν επισκέψεις και είδαν από κοντά την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής και τους καλλιτέχνες επί το έργον καθώς και άλλοι επισκέπτες.

Γαβριήλ Ανδρονικίδης γλυπτά Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής Καλαμαριά
Εργο του Γαβριήλ Ανδρονικίδη… Η ξεριζωμένη μάνα πρόσφυγας στη νέα πατρίδα κυοφορεί ένα μέλλον προόδου, μολονότι έχει αφήσει ένα ζωτικό της κομμάτι πίσω, που το νοσταλγεί.

Θ. Γιαννακός: «Το Συμπόσιο έχει σκοπό να αναδείξει τον πολιτισμό μέσα από τα έργα της σύγχρονης γλυπτικής τέχνης»

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και διά βίου μάθησης του Δήμου Καλαμαριάς καθώς επίσης και συντονιστής του προγράμματος εκδηλώσεων Καλαμαριά 1922-2022, «Μία θάλασσα μνήμες… και γινήκαμε όλοι ένα», κ. Θάνος Γιαννακός μίλησε στο Thes.gr και στην Κική Σεφερίδου για το σπουδαίο Συμπόσιο που έλαβε χώρα στην Καλαμαριά.

«Το Διεθνές Συμπόσιο Σύγχρονης Γλυπτικής πραγματοποιείται (σ.σ. πραγματοποιήθηκε) στο πλαίσιο ενός ευρύτερου Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών. Μαρμάρινοι όγκοι, χορηγία των Επιχειρήσεων Μαρμάρων Μακεδονίας – Θράκης και καλλιτέχνες φιλοτεχνούν έργα μνήμης. Πρόκειται για σημαντικούς καλλιτέχνες παγκοσμίου κύρους και αναγνωσιμότητας» τόνισε αρχικά.

Διεθνές Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής πρώην στρατόπεδο Κόδρα Καλαμαριά αντιδήμαρχος
Ο Θάνος Γιαννακός με την Κική Σεφερίδου

Αναφερόμενος στον σκοπό της όμορφης αυτής διοργάνωσης, ο κ. Γιαννακός είπε: «Το Συμπόσιο έχει σκοπό να αναδείξει τον πολιτισμό μέσα από τα έργα της σύγχρονης γλυπτικής τέχνης. Η αναφορά είναι συγκεκριμένη στις αλησμόνητες πατρίδες. Τα έργα αυτά κάποια στιγμή θα τοποθετηθούν και θα κοσμήσουν διάφορες τοποθεσίες του δήμου Καλαμαριάς».

Διεθνές Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής πρώην στρατόπεδο Κόδρα Καλαμαριά

Η σημαντική συμβολή των ελληνικών εταιρειών μαρμάρου

Σίγουρα το Διεθνές Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν δεν υπήρχε η πρώτη ύλη, το μάρμαρο, το οποίο οι καλλιτέχνες θα μεταμόρφωναν σε μοναδικά έργα τέχνης.

Πρωταγωνιστές αυτού του Φεστιβάλ ήταν είναι οι ελληνικές εταιρείες μαρμάρου, οι οποίες συνεργάστηκαν άψογα με το δήμο Καλαμαριάς.

Οδυσσέας Τοσουνίδης γλυπτά Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής Καλαμαριά
Εργο του Οδυσσέα Τοσουνίδη… Αγγελος (μικρότερων διαστάσεων)

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα και προσέφερε περισσότερους από 50 τόνους μαρμάρων μεγάλης αξίας. Το διεθνές συμπόσιο Σύγχρονης Μαρμαρογλυπτικής υλοποιήθηκε σε συνεργασία του δήμου Καλαμαριάς με τη Myro Group of culture και τον Σταύρο Μυρωνίδη.

Ciprian Hopirtean γλυπτά Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής Καλαμαριά
Εργο του Ciprian Hopirtean… Ηρωική κουρίτα
Albena-Mihailova Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής Καλαμαριά
H Albena Mihailova την ώρα της δημιουργίας στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα
Kamen Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής Καλαμαριά
Ο Kamen Tanev επί το έργον

Διεθνές Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής πρώην στρατόπεδο Κόδρα Καλαμαριά

Διεθνές Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής πρώην στρατόπεδο Κόδρα Καλαμαριά