Συζητιούνται τα 1,20 ευρώ για την τιμή στις ελιές Χαλκιδικής

ελιές πράσινες και σπιτικές

Από τους ντόπιους μεταποιητές κρέμεται η ελπίδα των παραγωγών

Στην απόφαση των ντόπιων μεταποιητών για τις τιμές που θα καταλήξουν για φέτος, κρέμεται η ελπίδα των παραγωγών πράσινης ελιάς Χαλκιδικής.

Οι παραγωγοί ζητούν μια καλύτερη τιμή από τα 1,10 ευρώ το κιλό, που έχουν ανακοινώσει ήδη η Olymp AE και η Intercom Foods AE.

Τις τελευταίες ώρες, στα ελαιοχώρια του νομού συζητείται με τη μορφή φήμης ότι κάποιοι μεγάλοι τοπικοί «παίκτες» εξετάζουν το ενδεχόμενο να βγουν με 1,20 ευρώ το κιλό για την κατηγορία των 110 τεμαχίων, με ανάλογες προσαρμογές στους υπόλοιπους μικρότερους τεμαχισμούς.

Το τοπίο σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα, ίσως και μέσα στην ημέρα, καθώς λέγεται ότι είναι στην τελική ευθεία το να αναρτηθούν τιμοκατάλογοι και από τις εταιρείες ΔΕΑΣ και Olive Hellas, κι εκεί θα φανεί εάν όντως υπάρχει βάση στη σεναριολογία ή πρόκειται για ευσεβείς πόθους των απογοητευμένων παραγωγών.

«Και με 1,20 ευρώ το κιλό για τα 110 τεμάχια, εάν τελικά αποδειχθεί ότι δεν είναι λόγια του καφενείου, η κατάσταση δεν σώζεται, αλλά σίγουρα θα είναι καλύτερα από το 1,10 ευρώ το κιλό. Τώρα είμαστε πολύ χάλια, διότι ο μέσος όρος του τεμαχισμού είναι στα 140-150 κομμάτια κι αυτό μας δίνει ένα στήσιμο στα 0,80 λεπτά το κιλό, όταν μόνο για τη συλλογή θέλουμε εργατικά στα 15 λεπτά το κιλό», αναφέρει ο παραγωγός Νίκος Αυγέρης, από την περιοχή της Ολύνθου.

Διαβάστε επίσης  Mirror Hotel: Προσιτή πολυτέλεια και αξέχαστη διαμονή στη Χαλκιδική (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Απογοητευμένος δηλώνει και ο Γιώργος Βασιλάς από την Ορμύλια. «Δεν υπάρχει καθόλου ηθικό στον κόσμο, με τα 1,10 ευρώ το κιλό που έχουν δώσει μέχρι τώρα στην πρώτη κατηγορία. Το ελάχιστο που περιμένουμε από τους τοπικούς μεταποιητές είναι η τιμή να ανέβει στα 1,20 ευρώ», λέει χαρακτηριστικά. Προσθέτει δε, πως η έλλειψη εργατικών χεριών είναι μεγάλη και πως η συνολική ηρτημένη παραγωγή δεν πρόκειται να μαζευτεί για επιτραπέζια, αλλά ένα σημαντικό της μέρος, ιδίως οι πολύ ψιλές, θα οδηγηθούν στην ελαιοποίηση, καθώς τα 55 λεπτά το κιλό που προσφέρει η βιομηχανία, μείον τα συγκομιστικά, κατεβάζουν τον πήχη σε επίπεδα που δεν συμφέρει.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την καλλιέργεια κρούει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Α.Σ. Αγίου Μάμα Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος σημειώνοντας πως σε αυτά τα επίπεδα τιμών, πολλοί παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να κάνουν όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες σωστά και αναγκαστικά τα επόμενα χρόνια θα υποβαθμιστεί η ποιότητα της ελιάς.