Τα πλάνα του δήμου Θεσσαλονίκης για μία καθαρή πόλη

Για το καλό όλων

Η Καθαριότητα να είναι το καμάρι πολιτών της Θεσσαλονίκης. Αυτός είναι ο στόχος και σήμερα παρουσίασε τα αποτελέσματα των πρώτων αποτελεσμάτων της Διεύθυνσης Καθαριότητας, ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Όπως ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη τύπου, μετά από πέντε μήνες η κατάσταση έχει ανατραπεί και η Καθαριότητα από νούμερο ένα έχει γίνει τέταρτο στη σειρά, των προβλημάτων που θέτουν οι πολίτες.

«Δεν πανηγυρίζουμε. Δεν αρκεί. Έχει πολλή δουλειά. Θέλουμε στο τέλος της θητείας μας, η Καθαριότητα να λειτουργεί άψογα. Να μην αποτελεί πρόβλημα, αλλά υπηρεσία που προσφέρεται στους πολίτες», σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Παράλληλα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι ο ίδιος και η διοίκηση του διαφυλάσσει το δημόσιο χαρακτήρα της Καθαριότητας,  αναφέροντας τις κινήσεις που έγιναν αναφορικά με τους 192 συμβασιούχους και του εργαζόμενους της 3Κ.

«Η διοίκηση μας είναι υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα της Καθαριότητας. Προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εργαζόμενοι στον τομέα Καθαριότητας και διοίκηση, δίνουμε τον καλύτερο δυνατό εαυτό και η πόλη αρχίζει και το αντιλαμβάνεται», είπε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Όπως δήλωσε «παραλάβαμε ένα τομέα εκτός ελέγχου, με εικόνα διάλυσης χωρίς σχεδιασμό και σε βάθος χρόνου αναμένουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

«Οι εργαζόμενοι λοιδορούνταν. Δεν μπορούσαμε να έχουμε αποτέλεσμα. Μηδέν υπόγειοι κάδοι, μηδέν υπέργειοι κάδοι. Από τη πρώτη μέρα, ξεκινήσαμε αυτό το σχεδιασμό. Να υπάρχει πρώτα ένα σχέδιο καθημερινότητας και μετά ένα σχέδιο οραματικό που μπορούμε και πρέπει να φτάσουμε», σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Ζεϊμπέκης τόνισε πως είναι ευχής έργων, ότι αυτό που έχει σχεδιαστεί έχει βγει και έχει αποδώσει.

«Όταν παίρνεις έναν ασθενή που είναι έτοιμος να πεθάνει κοιτάζεις να τον σώσεις και μετά κοιτάς τα υπόλοιπα. Δεν κοιτάζουμε πίσω και δεν μοιρολατρούμε», ανέφερε ο κ. Ζεϊμπέκης.

«Τι βρήκαμε και τι κάναμε»

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κάνοντας ένα μίνι απολογισμό παρουσίασε ανά τομέα, τι βρήκε από την προηγούμενη διοίκηση και ποιες κινήσεις έκανε προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα άμεσα σχέδια του δήμου για την αναβάθμιση της Υπηρεσίας, για να παραμείνει η Θεσσαλονίκη πρώτη πόλη στην ανακύκλωση στην Ελλάδα, να ενισχυθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και να μεταβεί στο βιώσιμο μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας.

Όσον αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις ο δήμος σχεδιάζει, άμεση προμήθεια διαγνωστικού εντός 10 ημερών, νέα δρομολόγια αποκομιδής, καινούργια χωροθέτηση κάδων και σύγχρονο κέντρο παρακολούθησης μετακινήσεων των απορριμματοφόρων με gps.

Όσον αφορά τις προμήθειες και τις συμβάσεις σχεδιάζει διαγωνισμό για την άμεση προμήθεια υπόγειων κάδων και συμπληρωματική προμήθεια οχημάτων μέσω leasing.

Για συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσεων υλικών, σχεδιάζει προμήθεια:

  • Απορριμματοφόρων, σαρώθρων, υδροφόρων και λοιπών οχημάτων καθαριότητας
  • Μηχανημάτων
  • Ηλεκτρικών οχημάτων με πρόβλεψη σταθμών φόρτισης
  • Αυτοκινούμενων μηχανημάτων
  • Επιβατικών αυτοκινήτων – Τρικύκλων
  • Κάδων – καλαθών απορριμμάτων
  • Ηλεκτρικών αυτοκινούμενων σκουπών πεζού χειριστή
  • Ανταλλακτικών μεταφορικών μέσων
  • Μηχανολογικού εξοπλισμού (Containers – ράμπες – μηχανήματα ΚΤΕΟ)
  • Ανταλλακτικών μηχανημάτων μηχανολογικού εξοπλισμού
  • Προμήθεια ελαστικών αεροθαλάμων
  • Ολόσωμες ολοκληρωμένες στολές εργαζομένων στην καθαριότητα
  • Συνολικά 138 κωδικοί ως προμήθειες βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία.