Τεχνόπολη, Γκάζι: Το ιστορικό εργοστάσιο που έγινε πολυχώρος πολιτισμού (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Από τα σημαντικότερα βιομηχανικά μνημεία της Αθήνας Σπουδαίο σημείο συνάντησης ποικίλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων αποτελεί σήμερα η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, που στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της πρωτεύουσας. Η σταδιακή μεταμόρφωσή του στον πιο ζωντανό πολυχώρο πολιτισμού που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης είναι συγκλονιστική, αναβαθμίζοντας παράλληλα μια ιστορική περιοχή, το Γκάζι.Ακολουθήστε το Thes.gr στο […]

Από τα σημαντικότερα βιομηχανικά μνημεία της Αθήνας

Σπουδαίο σημείο συνάντησης ποικίλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων αποτελεί σήμερα η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, που στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της πρωτεύουσας. Η σταδιακή μεταμόρφωσή του στον πιο ζωντανό πολυχώρο πολιτισμού που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης είναι συγκλονιστική, αναβαθμίζοντας παράλληλα μια ιστορική περιοχή, το Γκάζι.

Το βιομηχανικό ύφος και η ιστορική αύρα των κτιρίων, σε συνδυασμό με τον μουσειακό περίπατο, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί σε ένα μοναδικό μέρος με παρελθόν, γεμάτο εικόνες και συναισθήματα. Ο χώρος αποπνέει γοητεία μιας άλλης εποχής με τις θεόρατες βαρέλες (αεριοφυλάκια), τις καμινάδες και τους φούρνους, προσφέροντας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε κάθε εκδήλωση ή δραστηριότητα που πραγματοποιείται σ’ αυτόν.


Δεκάδες είναι οι εκδηλώσεις που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην Τεχνόπολη , από όλο το φάσμα των τεχνών… Μουσική, χορός, θέατρο, κινηματογράφος, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, παραστατικές τέχνες, εικαστικά και εφαρμοσμένες τέχνες, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, είναι μερικές απ’ αυτές που προσελκύουν πάνω από 600.000 επισκέπτες ετησίως.

Η ιστορία του εργοστασίου
Το 1857 ο Γάλλος Φραγκίσκος Φεράλδι (Francois Theophile Feraldi) αναλαμβάνει το έργο του φωτισμού της Αθήνας με φωταέριο. Ο δήμος Αθηναίων παραχωρεί στον Γάλλο επιχειρηματία το προνόμιο της εκμετάλλευσης του φωταερίου για 50 χρόνια. Εκτοτε, το φωταέριο θα φωτίσει τους αθηναϊκούς δρόμους για περίπου 60 χρόνια.
Το 1887 ο Ιωάννης Σερπιέρι (Giovanni Baptista Serpieri) αναλαμβάνει τη διοίκηση του εργοστασίου. Μια περίοδος ακμής αρχίζει για τη μικρή μονάδα φωταερίου της Αθήνας. Αεριοφυλάκια, ατμολέβητες, ατμομηχανές, μονάδες καθαρισμού και άλλα κτίρια ξεπηδούν σταδιακά μέσα στο οικόπεδο έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων. Η ανάπτυξη αυτή συνδέεται με την επέκταση της χρήσης του φωταερίου ως μορφής ενέργειας στα σπίτια και στα εργοστάσια.
Το 1938 η επιχείρηση περιέρχεται στο δήμο Αθηναίων.
Το 1952 ιδρύεται η Δημοτική Επιχείρηση Φωταερίου Αθηνών (Δ.Ε.Φ.Α).


Μεταπολεμικά το φωταέριο χάνει συνεχώς έδαφος σε σχέση με τον ηλεκτρισμό και τις νέες μορφές ενέργειας. Οι φούρνοι του εργοστασίου φωταερίου έσβησαν οριστικά το 1984.
Το 1986 ο χώρος χαρακτηρίζεται διατηρητέο ιστορικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και ξεκινούν μελέτες για την αξιοποίησή του.
Το 1999 φιλοξενήθηκαν οι πρώτες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων θα καθιερωθεί στο εξής ως ένας από τους πιο αναγνωρισμένους χώρους πολιτισμού της πρωτεύουσας.
Το 2013 εγκαινιάζεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ανοίγοντας μία καινούρια σελίδα στην ιστορία του παλαιού εργοστασίου.
Πηγή ιστορικών στοιχείων: www.technopolis-athens.com