Θεσσαλονίκη: Εστησαν σκαλωσιές στην Καμάρα

Σκαλωσιές ξεκίνησαν να στήνονται από σήμερα στην Καμάρα, στη Θεσσαλονίκη για τις εργασίες συντήρησης των γλυπτών που πρόκειται να ξεκινήσουν λίαν συντόμως.

Συγκεκριμένα οι εργασίες, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν τις επόμενες ημέρες και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2020, προέκυψαν από τα αποτελέσματα διατμηματικής ερευνητικής εργασίας, στην οποία συμμετείχαν μέλη από τα τμήματα Γεωλογίας, Χημείας και Φυσικής του ΑΠΘ, καθώς και από το τμήμα Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης.

Τι λέει Μαρία Κυρανούδη, προϊσταμένη συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στην Εφορεία:

Οπως αναφέρει η Μαρία Κυρανούδη, προϊσταμένη συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στην Εφορεία,   τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το μνημείο δεν είναι τόσο επιφορτισμένο με στοιχεία ρύπανσης, όσο παλιότερα ,τη δεκαετία του ’90, όταν οι εργασίες συντήρησης είχαν διαρκέσει περί τα δέκα χρόνια. Αυτή τη φορά θα γίνουν, όπως αναφέρει η ίδια,  «ήπιες επεμβάσεις- επιφανειακό καθάρισμα και έλεγχος».

Διαβάστε επίσης
Εργασίες συντήρησης από σήμερα στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών

Η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι το μνημείο δεν είναι το ίδιο επιφορτισμένο με στοιχεία ρύπανσης όσο παλιότερα, λόγω της μείωσης του διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα, που οφείλεται στην αποθείωση των υγρών καυσίμων τα τελευταία 20 χρόνια.

Τέλος να αναφερθεί πως η φορεία Αρχαιοτήτων προχωρά στον καθαρισμό και την προστασία του εμβληματικού μνημείου, κυρίως από τα περιστέρια και τα περιττώματά τους, ενώ έπειτα από έλεγχο που θα γίνει θα αποφασιστεί αν απαιτούνται και εργασίες στερέωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *