Thessaloniki Helexpo Forum: Το Ταμείο Ανάκαμψης και η ευκαιρία για την Ελλάδα

Thessaloniki Helexpo Forum: Το Ταμείο Ανάκαμψης ως ευκαιρία για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται στην χώρα, αποτέλεσε το θέμα του δεύτερου πάνελ, που διοργανώθηκε σήμερα στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο πραγματοποιείται από την ΔΕΘ-Helexpo στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

Thessaloniki Helexpo Forum: Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν περιλαμβάνει μόνο επενδυτικούς πόρους, αλλά ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, καθώς και δυνατότητες δαπανών για να καλυφθεί το κόστος των ίδιων των μεταρρυθμίσεων. Η βασική κατεύθυνση του Ταμείου είναι η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. «Η ουσία του Ταμείου είναι να έχει την μέγιστη αναπτυξιακή επίπτωση. Θα κινητοποιεί τον μέγιστο βαθμό ιδιωτικών πόρων. Είναι έντονα εμπροσθοβαρές γιατί οι χρόνοι για την υλοποίηση του είναι πολύ περιορισμένοι. Ότι βάλουμε στο Ταμείο, θα πρέπει να πετύχει. Είναι μοναδική και ιστορική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Σκυλακάκης.

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρ. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γεώργιος Σταθάκης, σημείωσε αναφερόμενος στις διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης ότι πρέπει να γίνουν όλα γρήγορα, άρα η χώρα, οι θεσμοί κτλ χρειάζεται να είναι προετοιμασμένοι. Έτσι, κατά τον ίδιο, θα έπρεπε να προϋπάρχουν ισχυρές στρατηγικές σε κρίσιμους τομείς. Αναφερόμενος στον πράσινο μετασχηματισμό, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι αφορά στο σύνολο της οικονομίας, τη γεωργία, βιομηχανία, τουρισμό, μεταφορές, ναυτιλία, αερομεταφορές κτλ, ενώ τόνισε ότι απαιτείται να είναι συμμετοχικός και να ξεκινάει από τα κατώτερα στρώματα.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Στυλιανός Κατρανίδης, επισήμανε ότι η χώρα περιμένει πολλά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως, κατά τον κ. Κατρανίδη, η εμπειρία μας από την υλοποίηση των ΕΣΠΑ δεν είναι πολύ θετική και για αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης χρειάζεται ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης, στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα και ευέλικτους μηχανισμούς.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, υπογράμμισε ότι είναι σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία για την Ελλάδα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για παραγωγικό μετασχηματισμό. Ο τουρισμός είναι και θα εξακολουθήσει να είναι πλεονέκτημα για την χώρα, αλλά απαιτείται αναθεώρηση του παραγωγικού μείγματος. Πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος, οι πόροι δεν θα πρέπει να τροφοδοτήσουν την εφήμερη κατανάλωση και να κρύβονται τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας» είπε ο ίδιος.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κα. Βασιλική Λαζαράκου αναφέρθηκε στις δυνατότητες χρηματοδότησης από τις κεφαλαιαγορές. Ακόμη, έκανε λόγο για την προσπάθεια να οικοδομηθεί ένα οικοσύστημα για την ανάκαμψη των κεφαλαιαγορών.

Ο Επικεφαλής Χρηματοδοτήσεων σε Ελλάδα-Κύπρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Ιωάννης Καλτσάς, σημείωσε ότι ο ρόλος ύπαρξης της τράπεζας στην Ελλάδα είναι να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση και εμβληματικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, ώστε να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κ. Αθανάσιος Θανόπουλος, υπογράμμισε την μεγάλη πρόκληση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής να έχει εικόνα των μεγεθών του Ταμείου Ανάκαμψης και να έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πότε θα καταγράφεται μία επένδυση και το πότε θα θεωρείται ότι έχει υλοποιηθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *