Τι απάντησαν οι πολίτες σε έρευνα για τη συγκατοίκηση και τα ενοίκια

καιρός Θεσσαλονίκη κορονοϊός OPEN HOUSE Thessaloniki lockdown

Ποιο θεωρούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ενοικίαση

Για το ύψος των ενοικίων στις μεγάλες πόλεις και τη συγκατοίκηση απάντησαν οι πολίτες σε έρευνα της ierax analytix μαζί με την εφαρμογή MyRoomie.

Μάλιστα, το 73% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν θεωρούν τα υψηλά ενοίκια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ενοικίαση.

Παράλληλα το 43% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσει μόνο του ένα σπίτι αυτή την περίοδο.

Σε ό,τι αφορά τα οφέλη της συγκατοίκησης, ποσοστό 42% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί τη συντροφικότητα ως το καλύτερο στοιχείο της συγκατοίκησης ενώ σε χαμηλότερα ποσοστά αναφέρονται τα οφέλη της οικονομικής υποστήριξης, της μείωσης των εξόδων, της βοήθειας στις δουλειές του σπιτιού και της ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα που διενεργήθηκε πανελλαδικά, με ηλεκτρονικό τρόπο και πρόσωπο με πρόσωπο, σε 1.509 άτομα άνω των 18 ετών, από τις 9 ως τις 20 Φεβρουαρίου, το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει συγκατοικήσει με άτομο εκτός οικογένειας, το 50% ότι συγκατοίκησε με ερωτικό σύντροφο, το 43% με φίλο ή φίλη, το 15% με κοινό γνωστό και το 14% με άγνωστο ή άγνωστη.

Πάντως, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ierax analytix, ποσοστό 17% του δείγματος θα ένιωθε άνετα να συγκατοικήσει με κάποιον άγνωστο, ποσοστό που αυξάνεται στους άνδρες και μειώνεται στις γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, αποτρεπτικοί παράγοντες για τη συγκατοίκηση με κάποιο άγνωστο άτομο είναι ο φόβος, η συμβατότητα στις καθημερινές συνήθειες και η καθαριότητα.