Το αρχοντικό στην Γαλάτιστα που φιλοξένησε την Εκκλησιαστική Σχολή της Ι.Μ. Αγίας Αναστασίας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Γαλάτιστα

Ενα υπέροχο κτίσμα με μια ξεχωριστή ιστορία

Ενα από τα μέρη της Χαλκιδικής με ιστορία που αγγίζει την αρχαιότητα είναι η Γαλάτιστα. Η όμορφη κωμόπολη στο κέντρο του νομού έχει να παρουσιάσει μοναδικά στοιχεία που την κάνουν ξεχωριστή και που η αναζήτηση μας αναγκάζει να πάμε πίσω στο χρόνο.

Για την Γαλάτιστα διαβάζουμε για πρώτη φορά επίσημα το 897 μ.Χ.. Ωστόσο η περιοχή είχε κατοικηθεί από τον 8ο π.Χ. Βυζαντινοί και Οθωμανοί έδωσαν μάχη για την περιοχή και από το 1912 απολαμβάνει την ελευθερία από τον ζυγό.

Γαλάτιστα

Ο βυζαντινός πύργος, οι εκκλησίες, τα σοκάκια και τα αρχοντικά είναι μερικά από αυτά που μπορεί να δει ο επισκέπτης. Ορισμένα σπίτια μάλιστα, έχουν τη δική τους “κρυφή” ιστορία. Οπως αυτό που βρίσκεται στα δυτικά της κωμόπολης. Το αρχοντικό των Ζαφειρόπουλου και Σακκά που βρίσκονται μεσοτοιχία εκτός από το γεγονός ότι φιλοξένησαν τις δύο οικογένειες, αργότερα στέγασαν το οικοτροφείο της Εκκλησιαστικής Σχολής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας.

Η γνωστή Μονή που βρίσκεται στο δρόμο ανάμεσα στη Γαλάτιστα και τα Βασιλικά πέρασε αρκετές δύσκολες στιγμές στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της. Ισως η τελευταία τέτοια περίοδος είναι του εμφυλίου πολέμου. Η Ιερά Μονή, στην οποία λειτουργούσε από το 1918 η Εκκλησιαστικά Σχολή, καταλήφθηκε στη διάρκεια του Εμφυλίου. Η διοίκηση στεγάστηκε στα Βασιλικά και τα παιδιά της Σχολής, ή τουλάχιστον όσα δεν είχαν επιστρέψει στα χωριά τους λόγω του πολέμου, εγκαταστάθηκαν σε αυτό το αρχοντικό στην Γαλάτιστα.

Από το 1946 οι μαθητές παρακολουθούσαν τα μαθήματα της Εκκλησιαστικής Σχολής. Στους τρεις ορόφους υπήρχαν οι τάξεις αλλά και οι κοιτώνες όπου διέμεναν οι μαθητές. Η Σχολή προσέφερε γενικές γνώσεις και οι απόφοιτοι δεν γίνονταν κληρικοί, αλλά μπορούσαν μετά να συνεχίσουν κοσμική ζωή.

Το αρχοντικό παραμένει στη θέση του ενώ τα στοιχεία της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής είναι εμφανή. Ωστόσο, ο χρόνος είναι αμείλικτος. Παραμένει σε κατάσταση αδράνειας επί πολλές δεκαετίες και οι φθορές είναι εμφανής. Ανήκει στην ιδιοκτησία ιδιωτών και ο δήμος Πολυγύρου έχει κάνει διερευνητικές κινήσεις ώστε να αξιοποιηθούν.

Η ιστορία της Εκκλησιαστικής Σχολή

Η ίδρυση της Σχολής της Αγίας Αναστασίας ήταν επιθυμία του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ του Γ΄. Τον Οκτώβριο του 1918 ιδρύθηκε με Βασιλικό Διάταγμα, στην αρχή ως πεντατάξια Ιερατική Σχολή και λειτούργησε κατά τα σχολικά έτη 1919/1920-1928/1929 ουσιαστικά ως πεντατάξιο Ιεροδιδασκαλίο.

Με Ν.Δ. του 1927 μετατράπηκε σε Δημόσια Ιερατική Σχολή πεντατάξια με το δικαίωμα των αποφοίτων να διορίζονται ως διδάσκαλοι και να εγγράφονται μόνο στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου. Από το 1929 μέχρι το 1940 λειτούργησε με σχετικό Νόμο ως πεντατάξια Δημόσια Ιερατική Σχολή με προορισμό των πτυχιούχων για το ιερατείο και με δικαίωμα εγγραφής τους μόνο στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου, όχι όμως και με δικαίωμα διορισμού ως διδασκάλων.

Κατά τα σχολικά έτη 1940/1941-1942/1943 με σχετικό Νόμο λειτούργησε ως εξατάξια Εκκλησιαστική Σχολή με ισοτιμία προς τα εξατάξια Γυμνάσια. Από το 1943 μετατράπηκε σε εξατάξια Γεωργική Σχολή αλλά δε λειτούργησε λόγω της γερμανικής κατοχής.

Το 1945 μετατράπηκε σε επτατάξια Εκκλησιαστική Σχολή. Λειτούργησε κανονικά μέχρι το 1958 με το δικαίωμα εγγραφής των αποφοίτων με εξετάσεις μόνο στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου. Από το 1958 μέχρι το 1971 λειτούργησε ως εξατάξια Εκκλησιαστική Σχολή, οι υποψήφιοι της οποίας έπρεπε να έχουν ενδεικτικό της Β΄ προς την Γ΄ τάξη του εξατάξιου Γυμνασίου.

Το 1971, 53 χρόνια μετά την ίδρυσή της, ανεστάλη η λειτουργία της Σχολής. Με Νομοθετικό Διάταγμα η Σχολή (όπως και όλες οι Εκκλησιαστικές Σχολές) περιήλθε στην δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδας και λίγο αργότερα, τον Ιούλιο, με Βασιλικό Διάταγμα ανεστάλη η λειτουργία της.

Η Εκκλησιαστική Σχολή της Αγίας Αναστασίας ήταν μία πολυλειτουργική Σχολή, η οποία πρόσφερε πολλά στην ελληνική κοινωνία και στην Εκκλησία. Οι μαθητές είχαν καταγωγή από όλη την Ελλάδα (κυρίως Χαλκιδική και Μακεδονία). Ετοιμάζονταν βιωματικά για τη μελλοντική τους προσφορά, διδασκόμενοι από κορυφαίους καθηγητές, Αρκετοί από αυτούς προήχθησαν στις Θεολογικές Σχολές Θεσσαλονίκης και Αθηνών.

Γαλάτιστα

Γαλάτιστα

Ιστορικά στοιχεία για την Εκκλησιαστική Σχολή: moniagiasanastasias.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *