Το Φιλαδέλφειο του Δήμου Βόλβης τιμά τον ήρωα καταδρομέα Θανάση Ζαφειρίου – Στιγμιότυπα από τη «Φωλιά» του στη Νέαπολη (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Θανάσης Ζαφειρίου ήρωας Κύπρος

Ηταν ήρωας επιχείρησης κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και μοναδικός επιζών

Σε μία αξιέπαινη κίνηση, μετά από πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλαδελφείου, προχωρά ο Δήμος Βόλβης, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Καταδρομέα Αθανασίου Ζαφειρίου.

Ο Θανάσης Ζαφειρίου ήταν Ελληνας καταδρομέας και ο μοναδικός επιζώντας της πτώσης του Noratlas 4 τη νύχτα της 21ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο κατά την επιχείρηση «ΝΙΚΗ 4».

Αγαπητός σε όλη τη Νεάπολη, ο Θανάσης Ζαφειρίου, που με περίσσιο θάρρος αψήφησε κάθε έννοια λογικής, «έφυγε» από τη ζωή την 1η Σεπτεμβρίου 2016.

Η γενέτειρα του Καταδρομέα, που είναι το Φιλαδέλφειο του Δήμου Βόλβης θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη και την γενναιότητά του θα προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια μνημείου και στην ονοματοδοσία κεντρικής οδού.

Θανάσης Ζαφειρίου αφίσα εκδήλωσης Φιλαδέλφειο Δήμου Βόλβης

Προσκαλεί όλο τον κόσμο, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ. να δώσει το «παρών» στην όμορφη αυτή εκδήλωση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
11:00 π.μ. Τρισάγιο, 11:15 Αποκαλυπτήρια Μνημείου, 11:30 Τελετή Ονοματοδοσίας, 11:45 Κατάθεση Στεφάνων και Χαιρετισμός Επισήμων.

Θανάσης Ζαφειρίου: Διασώθηκε ως εκ θαύματος πέφτοντας από το αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο στις 21 Ιουλίου 1974

Ηταν 21 Ιουλίου του 2018, όταν τα δύο του παιδιά, η Παναγιώτα και ο Κωνσταντίνος άνοιξαν το μυστικό δωμάτιο του πατέρα τους στο πρακτορείο ΟΠΑΠ που διατηρούσε στη Νεάπολη. Του είχε δώσει το όνομα, «Το Θαύμα». Γιατί ως εκ θαύματος σώθηκε εκείνη τη νύχτα πέφτοντας από το Noratlas 4 χωρίς αλεξίπτωτο και αφού είχε χτυπηθεί από φίλια πυρά, καθώς οι Ελληνοκύπριοι δεν είχαν προλάβει να ενημερωθούν από την Ελλάδα για την επιχείρηση που θα άρχιζε, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο του και μαζί άλλα εννέα, να θεωρηθούν τουρκικά. Το μόνο που τελικά κατέπεσε ήταν αυτό στο οποίο επέβαινε.

Το Thes.gr ήταν εκεί και σας μεταφέρει τις συγκλονιστικές εικόνες

33 καταδρομείς και μέλη πληρώματος χάθηκαν στο Noratlas 4, μόνο ο Θανάσης Ζαφειρίου επέζησε, έχοντας όμως τραυματιστεί σοβαρά. Η ελληνική Πολιτεία χρόνια αργότερα του αναγνώρισε τις σημαντικές υπηρεσίες στην πατρίδα και του έδωσε την άδεια για το πρακτορείο.

Δείτε επίσης: Στη “Φωλιά” του Θανάση Ζαφειρίου, ήρωα της επιχείρησης κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ο καταδρομέας όμως δεν επέτρεψε ποτέ στον εαυτό του να σβηστεί η μνήμη των όσων συνέβησαν εκείνη την ημέρα και του τραγικού θανάτου των συναδέλφων του. Πίσω από μια ξύλινη πόρτα μέσα στο πρακτορείο, βρισκόταν η «Φωλιά».

Ενας χώρος αφιερωμένος στα υψηλά ιδανικά που πρέσβευε και ο οποίος είναι πλήρως εξοπλισμένος. Αυτό τον χώρο λίγοι είχαν την ευκαιρία να τον επισκεφθούν μέχρι και σήμερα. Ενας μουσειακός χώρος όπου ο Θανάσης Ζαφειρίου είχε φυλάξει μεταξύ άλλων τη στολή του από εκείνη την ημέρα, τον εξοπλισμό του, ένα στρατιωτικό κρεβάτι, αναμνηστικά, και πολλά ακόμη.

Δεσπόζουν οι φωτογραφίες των αδικοχαμένων στρατιωτικών. Με αυτές τις αναμνήσεις ζούσε ο Ζαφειρίου και ποτέ δεν επέτρεψε στον εαυτό του να ξεχάσει. «Δεν ξεχνώ» όπως αναφέρει και το χαρακτηριστικό σύνθημα για την Κύπρο.