Τσικνοπέμπτη: Τι συμβολίζει και από που προέρχεται

Θεσσαλονίκη Τσικνοπέμπτη

Αγνωστες πληροφορίες για την ημέρα

Αύριο Πέμπτη 7 Μαρτίου είναι Τσικνοπέμπτη, η… επίσημη έναρξη της Αποκριάς σε όλη την χώρα.

Τσικνοπέμπτη αύριο και από σήμερα ο κόσμος κάνει τις δικές του προετοιμασίες για το παραδοσιακό τσίκνισμα.

Δείτε επίσης: Με τι καιρό θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη – Οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν

Το Τριώδιο άνοιξε την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και συγκεκριμένα στις 25 Φεβρουαρίου, το οποίο και προμηνύει τον ερχομό της Καθαρά Δευτέρας.

Το Τριώδιο είναι μία χρονική περίοδος αρκετών ημερών, πριν από το Πάσχα, στην οποία οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί  προετοιμάζονται για τη νηστεία της Σαρακοστής.

Η Τσικνοπέμπτη πέφτει την 5η μέρα της δεύτερης εβδομάδας του τριωδίου. Έτσι, την Πέμπτη 7 Μαρτίου θα αναβιώσουν τα έθιμα, που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα.

Θα πρέπει να καταγραφεί ότι η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς είναι στις 17 Mαρτίου 2024.

Ποιος είναι ο συμβολισμός

Η Tσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, περίοδος, που οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.

Η Τσικνοπέμπτη δίνει την ευκαιρία στα νοικοκυριά να καταναλώσουν με εορταστικό και χαρούμενο τρόπο ότι κόκκινο κρέας τους έχει απομείνει, πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής.

Οι… ρίζες που έχει η Τσικνοπέμπτη

Προέρχεται από τη λέξη «τσίκνα» (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη «Πέμπτη». Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα προετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.

Έγκειται ουσιαστικά στην προσπάθεια να βιώσουμε τις επερχόμενες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη 2η εβδομάδα της περιόδου που εκκλησιαστικά ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται από τρεις εβδομάδες πριν εισέλθουμε στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Δηλαδή, τη νηστεία πριν από το Πάσχα.

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ωστόσο, φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων.

Μάλιστα, θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Πηγή: mynews.gr

Exit mobile version
%%footer%%