Ακόμη πιο κοντά στο να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορονοϊό

κορονοϊός κορονοϊού κρούσματα Κύπρο, εμβόλιο, τεστ κορονοϊό Ιταλία Ελβετία Ελλάδα ΗΠΑ Ισπανία μείωση

Τα νεότερα στοιχεία από τις έρευνες

Συνεχίζοντας την προσπάθεια να σας μεταφέρω μόνο καλά νέα σχετικά με τον κορονοϊό, έτσι ώστε να βελτιώνω έστω και λίγο την διάθεση σας αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε, θα μοιραστώ μαζί σας τα παρακάτω.

Αρχικά το πλήθος των δεδομένων από την Κίνα μας δίνουν μια πλήρη εικόνα σχετικά με τον κορονοϊό. Και μια και θέλω να σας δίνω μόνο καλά νέα, τα παιδιά αποτελούν μόνο το 2.4% των ασθενών, χωρίς επίσης να έχουν σχεδόν σε καμία περίπτωση σοβαρή εκδήλωση της ασθένειας. Όσοι επίσης έχουν ήπια η μέτρια μορφή εκδήλωσής της ασθένειας, που συνήθως συνοδεύεται με πυρετό και ξερό βήχα, θέλουν κατά μέσο όρο 2 εβδομάδες για να γίνουν καλά.

Το εμβόλιο

Σχετικά με το εμβόλιο τώρα, σας είχα πει ότι εδώ στην Ομαχα δουλεύουμε πυρετωδώς πάνω σε παραλλαγές αυτών που έχουμε από τον Εμπολα. Όμως σε ένα άλλο εργαστήριο στο Σιάτλ και συγκεκριμένα στο Kaiser Permanent Washington Research Institute, έχουν ξεκινήσει τα πειράματα με ανθρώπους χρησιμοποιώντας ένα άλλο εμβόλιο που λέγεται mRNA-1273 και το δημιούργησε η εταιρία Moderna Inc.

Επίσης η εταιρία Inovio Pharmaceuticals έχει φτιάξει ένα άλλο υποψήφιο εμβόλιο που θα το τεστάρουν στην Κίνα και στην Νότια Κορέα. Γενικότερα υπάρχει τουλάχιστον εδώ στις ΗΠΑ ένα ολόκληρο δίκτυο ερευνητικών κέντρων που δοκιμάζουν πολλά και διαφορετικά εμβόλια. Αλλά και στην Ευρώπη οι εταιρίες CureVac και BioNTech δουλεύουν πάνω σε παρόμοιας τεχνολογίας εμβόλια.

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας αυτή την στιγμή, επικεντρώνεται στην απενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης (ονομαζόμενη «ακίδα» η spike) που βρίσκεται στην επιφάνεια του κορονοϊού. Η πρωτεΐνη αυτή επιτρέπει στον κορονοϊό να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό που έχουν κάνει οι επιστήμονες είναι να απομονώσουν τον γεννητικό κώδικα του κορονοϊό που φτιάχνει αυτή την πρωτεΐνη.

Η ιδέα είναι ότι εάν βάλουμε αυτό το γεννητικό κώδικα σε ένα εμβόλιο και φτιάξει το σώμα μας αυτή την πρωτεΐνη, τότε θα φτιάξουμε αντισώματα για να την αντιμετωπίσουμε. Αυτά τα αντισώματα όμως θα είναι ότι ακριβώς θα χρειαστούμε εάν βρεθεί μέσα στο σώμα μας ο πραγματικός ιός. Αυτός είναι και ένας πολύ ταχύτερος τρόπος κατασκευής εμβολίου σε σύγκριση με τον παραδοσιακό που απαιτεί αρχικά την δημιουργία του ιού εργαστηριακά και κατόπιν την κατασκευή εμβολίων με αποδυναμωμένες μορφές του ιού.

Δρ. Νικόλαος Στεργίου

Assistant Dean of the Division of Biomechanics and Research Development at the University of Nebraska at Omaha

Distinguished Community Research Chair and Professor of the Department of Biomechanics at the University of Nebraska at Omaha

Director of the Center for Research in Human Movement Variability at the University of Nebraska at Omaha

Professor of the Department of Environmental Agricultural and Occupational Health of the College of Public Health at the University of Nebraska Medical Center

Στεργίου κορονοϊό
Ο καθηγητής Νίκος Στεργίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *