Απαντώντας ερωτήσεις από ένα 13χρονο κοριτσάκι για τα εμβόλια COVID

τεστ covid Γερμανία δουλειά

Οι απορίες της μικρής και των φίλων της

«Κύριε Νίκο, σας περίμενα πως και πως. Έχω να σας κάνω ορισμένες σημαντικές ερωτήσεις που συζητάμε με τους φίλες μου στο σχολείο», είπε η κορούλα του αγαπημένου μου φίλου, ένα καταπληκτικό 13χρονο κοριτσάκι.

«Ναι αλλά μόνο μην μου πεις ότι θέλεις να με ρωτήσεις και εσύ για το COVID και τα εμβόλια. Με έχουν τρελάνει όλοι οι γνωστοί και φίλοι με τέτοιες ερωτήσεις!»

«Και όμως κύριε Νίκο και εγώ τέτοιες ερωτήσεις έχω. Δεν θα με χαλάσετε το χατίρι. Εσείς τα λέτε τόσο απλά και όμορφα που όλοι τα καταλαβαίνουν.»

Είχε τόση χάρη και γλυκύτητα στον τρόπο που με μίλησε και με κοίταξε. Πως να αρνηθείς σε ένα παιδί!

«Καλά, τι να σε κάνω που σε αγαπάω τόσο πολύ.»

«Ωραία» είπε με την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της. «Η πρώτη ερώτηση είναι η εξής. Την έχω εδώ σε ένα χαρτάκι γιατί είναι από την κολλητή μου! Μερικοί άνθρωποι λοιπόν που είχαν COVID έχουν αμφισβητήσει την ανάγκη να κάνουν εμβόλια, λέγοντας ότι έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία που θα τους προστατεύσει από μελλοντική μόλυνση. Είναι σωστό ή λάθος;»

«Η απάντηση είναι ίσως ναι αλλά και ίσως όχι! Μια έρευνα με άτομα που είχαν COVID, και που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έδειξε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο από αυτά τα άτομα δεν ανέπτυξαν αντισώματα στον ιό, δηλαδή επαρκή άμυνα στον ιό. Άλλες μελέτες δείχνουν επίσης ότι η φυσική ανοσία μειώνεται πιο γρήγορα από την ανοσία εμβολίου. Η διαφορά μάλιστα είναι μεγάλη. Μιλάμε για 60 ημέρες από φυσική ανοσία σε σύγκριση με 6 μήνες από την ανοσία εμβολίου. Προς το παρόν, δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος για να γνωρίζει κάποιος εάν μια προηγούμενη μόλυνση θα παρέχει προστασία, ιδιαίτερα ενόψει της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής COVID που λέγεται δέλτα.»

«Αχ αυτή η δέλτα. Και να φανταστείτε κύριε Νίκο πως όταν πάμε στην Ελλάδα τα λατρεύω τα παγωτά της δέλτα!» είπε μέσα σε ιδιαίτερα τρυφερά γελάκια.

Διαβάστε επίσης  Κορονοϊός: Αυξήθηκαν τα κρούσματα - 324 εισαγωγές

«Ναι να μην τα μπερδεύουμε!» είπα μέσα σε τρανταχτά γέλια.

«Επόμενη ερώτηση παρακαλώ» είπε για να με επαναφέρει σε τάξη. «Αυτή είναι δική μου. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη να κάνουν εμβόλιο τα άτομα που είχαν COVID;»

«Την απάντηση την δίνει μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που συγκρίνει εκείνους που είχαν COVID και μετά είχαν εμβολιαστεί με εκείνους που είχαν COVID αλλά δεν εμβολιάστηκαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μετά τη μόλυνση, οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι είχαν 2,34 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν ξανά από τον COVID σε σύγκριση με τους πλήρως εμβολιασμένους.»

«Τρίτη ερώτηση. Πόσο σύντομα μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί αφού αρρωστήσει με COVID;

«Εάν δεν είναι πλέον άρρωστος και εκτός απομόνωσης, μπορεί να εμβολιαστεί».

«Τέταρτη ερώτηση και τελειώσαμε! Με το εμβόλιο της γρίπης που έρχεται τώρα η εποχή του, τι κάνουμε; Πάντα σε σχέση με τα εμβόλια για COVID.”

«Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι τα εμβόλια γρίπης και τα εμβόλια COVID μπορούν να χορηγούνται ταυτόχρονα.»

«Ευχαριστώ πολύ κύριε Νίκο. Μου τα εξηγήσατε μια χαρά. Τώρα μπορείτε να πάτε να πιείτε το ουζάκι σας με τον μπαμπά!»

«Πολύ ωραία. Παρεμπιπτόντως ξέρεις από που προέρχεται η ονομασία του ούζου; Φαντάζομαι πως όχι. Έλεγε λοιπόν ο Θεσσαλονικιός ποιητής και πεζογράφος Νίκος Πεντζίκης πως προέρχεται από το αρχαίο «ου ζω». Έδινε έτσι στο ποτό μια πνευματική έκφραση που οδηγεί πέρα από την ζωή και τον θάνατο!»

«Αχ κύριε Νίκο. Είχατε δεν είχατε, βάλατε πάλι στην κουβέντα την Θεσσαλονίκη! Πόσο την αγαπάτε! Σας αφήνω όμως γιατί με περιμένουν οι φίλες μου για τις απαντήσεις σας!»

Πηγές

Predictors of Nonseroconversion after SARS-CoV-2 Infection (https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/27/9/21-1042_article/)
Decline in SARS-CoV-2 Antibodies After Mild Infection Among Frontline Health Care Personnel in a Multistate Hospital Network (https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6947a2.htm)
Reduced Risk of Reinfection with SARS-CoV-2 After COVID-19 Vaccination (https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7032e1.htm?s_cid=mm7032e1_w )
Prevention and Control of Seasonal Influenza with Vaccines: Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices
( https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/rr/rr7005a1.htm )