Αισιόδοξα μηνύματα από εμβόλιο για τον κορονοϊό

κορονοϊών Γερμανία Τουρκία κορονοϊός κορονοϊό κορονοϊού Γαλλία Σουηδία ΠΟΥ Μεξικό Ερυθραία ΗΠΑ σαν σήμερα

Οι έρευνες συνεχίζονται σε πολλά μέρη του κόσμου

Και πάλι κοντά σας από την μακρινή Ομαχα προσπαθώντας πάντα να σας μεταφέρω, εν μέσω της πανδημίας για τον κορονοϊό, μερικά καλά νέα από έγκυρες πηγές.

Την τελευταία εβδομάδα δημοσιεύτηκε μια μελέτη που αναφέρει ότι για πρώτη φορά ένα από τα πολλά εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί μπόρεσε να προστατεύσει ένα ζώο, και συγκεκριμένα τον πίθηκο ρέζους μακάκους, από μόλυνση από το νέο κορονοϊό.

Το εμβόλιο, ένα κλασικό σκεύασμα που αποτελείται από μια χημικά απενεργοποιημένη έκδοση του ιού, δεν δημιούργησε παρενέργειες στους πιθήκους και οι δοκιμές σε ανθρώπους άρχισαν στις 16 Απριλίου. Στην μελέτη ερευνητές από την εταιρεία Sinovac Biotech, μια ιδιωτική εταιρεία που εδρεύει στο Πεκίνο, έδωσαν δύο διαφορετικές δόσεις του εμβολίου σε συνολικά οκτώ πιθήκους. Τρεις εβδομάδες αργότερα, οι ερευνητές έβαλαν τον κορονοϊό στους πνεύμονες των πιθήκων και κανένας δεν ανέπτυξε πλήρη λοίμωξη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με στοιχεία από τις 23 Απριλίου, πέντε ακόμα εμβόλια έχουν ξεκινήσει με δοκιμές σε ανθρώπους και 77 άλλα ήταν σε εξέλιξη. Αυτά που έχουν ξεκινήσει με δοκιμές σε ανθρώπους, εκτός της Sinovac που αναφέραμε πιο πάνω, είναι 1) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (που έλαβε πολύ δημοσιότητα στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες), 2) της αμερικανικής εταιρίας Moderna, 3) του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου και της κινεζικής εταιρίας CanSino Biological Inc., 4) του Ινστιτούτου Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου και της Γουαχάν, και 5) της αμερικανικής εταιρίας Inovio Pharmaceuticals.

Σε σύνολο λοιπόν έχουμε 83 πιθανά εμβόλια. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εμβολίων χρησιμοποιεί τα σύγχρονα εργαλεία γενετικής μηχανικής που αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο. Μόνο τέσσερα βασίζονται στην κλασική τεχνολογία αδρανοποίησης του ιού. Όμως αυτό που τελικά έχει σημασία είναι αν ένα εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, όχι πώς κατασκευάζεται.

Πηγές

1. COVID-19 vaccine protects monkeys from new coronavirus, Chinese biotech reports. Science, April 23 2020, doi:10.1126/science.abc4050.

2. Rapid development of an inactivated vaccine for SARS-CoV-2. BioRxiv, https://doi.org/10.1101/2020.04.17.046375.

3. DRAFT landscape of COVID-19 candidate vaccines – 23 April 2020. Data from the World Health Organization.

Δρ. Νικόλαος Στεργίου

Assistant Dean of the Division of Biomechanics and Research Development at the University of Nebraska at Omaha

Distinguished Community Research Chair and Professor of the Department of Biomechanics at the University of Nebraska at Omaha

Director of the Center for Research in Human Movement Variability at the University of Nebraska at Omaha

Professor of the Department of Environmental Agricultural and Occupational Health of the College of Public Health at the University of Nebraska Medical Center

Στεργίου κορονοϊό
Ο καθηγητής Νίκος Στεργίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *