Η προστατευτική ανοσία και η προσπάθεια εντοπισμού κορονοϊών

κορονοϊών Γερμανία Τουρκία κορονοϊός κορονοϊό κορονοϊού Γαλλία Σουηδία ΠΟΥ Μεξικό Ερυθραία ΗΠΑ σαν σήμερα

Ο Δρ Νικόλαος Στεργίου μεταφέρει τις νεότερες εξελίξεις στη μάχη με την πανδημία

Κοντά σας και πάλι από την άλλη μεριά του Ατλαντικού και την μακρινή Νεμπράσκα πάντα με θετικά νέα από έγκυρες πηγές για την υγεία και την μάχη με τον κορονοϊό, αλλά και την προσπάθεια εντοπισμού κορονοϊών.

Ένα βασικό αναπάντητο ερώτημα είναι εάν η μόλυνση από τον κορονοϊό έχει ως αποτέλεσμα προστατευτική ανοσία έναντι της εκ νέου έκθεσης στον ιό. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε αυτό το ερώτημα με πιθήκους ρέζους μακάκους, ένα εξαιρετικό ζωικό μοντέλο που επίσης εμφανίζει συμπτώματα ίδια με τον άνθρωπο.

Στην μελέτη αυτή μετά την αρχική κάθαρση του ιού και αφού επαναμολύνθηκαν τα ζώα, βρέθηκε ότι επανεμφάνισαν κορονοϊό αλλά με πάρα πολύ μειωμένο ιικό φορτίο σε σύγκριση με την πρωτογενή λοίμωξη. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η μόλυνση από τον κορονοϊό προκάλεσε προστατευτική ανοσία έναντι της εκ νέου έκθεσης στους πιθήκους. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό νέο για την δημόσια υγεία και για τις στρατηγικές εμβολίων με στόχο τον τερματισμό της πανδημίας.

Σε μια άλλη μελέτη από μια διεθνής ομάδα ερευνητών που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσιάστηκε ίσως η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των κορονοϊών που βρίσκονται στις νυχτερίδες που ζουν στην Κίνα. Πάνω από το ένα τρίτο αυτών των κορονοϊών δεν είχαν δημοσιευτεί ποτέ πριν. Αυτή η μελέτη έρχεται ως συνέχεια μιας προηγούμενης όπου η ίδια ερευνητική ομάδα είχε βρει πως υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ορισμένοι από αυτούς τους ιούς διαχέονται συνεχώς στους ανθρώπους στη νότια Κίνα. Οι ερευνητές μάλιστα βρήκαν αντισώματα που σχετίζονται με κορονοϊούς σε άτομα που ζούσαν κοντά σε σπηλιές νυχτερίδων, υποδηλώνοντας ότι είχαν μολυνθεί από μερικούς από αυτούς τους ιούς. Είναι σίγουρο λοιπόν ότι η ανθρωπότητα μέσω συνεργασίας και έρευνας, πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή της και να περάσει από την αντιμετώπιση των πανδημιών αφού αυτές αρχίσουν να εξαπλώνονται, στην προσπάθεια εντοπισμού επικίνδυνων ιών που υπάρχουν ήδη στα ζώα πριν αυτοί εμφανιστούν.

Πηγές

1. SARS-CoV-2 infection protects against rechallenge in rhesus macaques (https://science.sciencemag.org/content/early/2020/05/19/science.abc4776.full )

2. Origin and cross-species transmission of bat coronaviruses in China (https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.05.31.116061v1 )

3. Serological Evidence of Bat SARS-Related Coronavirus Infection in Humans, China

(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6178078/ )

Δρ. Νικόλαος Στεργίου

Assistant Dean and Director of the Division of Biomechanics and Research Development, Distinguished Community Research Professor and Founding Chair of the Department of Biomechanics, Director of the Center for Research in Human Movement Variability, University of Nebraska at Omaha; Professor of the Department of Environmental Agricultural and Occupational Health, University of Nebraska Medical Center; President of the American Society of Biomechanics

Στεργίου κορονοϊό
Ο καθηγητής Νίκος Στεργίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *