Η Βιταμίνη D για τον κορονοϊό και η «άτυχη» στιγμή ενός πολύ καλού επιστήμονα

κορονοϊό κορονοϊός βιταμίνη κορονοϊού Γερμανία μετάλλαξη Λάμδα

Οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη ώστε να μπει φρένο στον ιό

Συνεχίζω την προσπάθεια μου από την μακρινή Όμαχα να σας μεταφέρω μόνο θετικά νέα από έγκυρες πηγές για την μάχη με τον κορονοϊό.

Την τελευταία εβδομάδα λοιπόν, δημοσιεύτηκε μια ενδιαφέρουσα μελέτη όπου χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από ασθενείς με κορονοϊό από πολλές χώρες (Γερμανία, Νότια Κορέα, Κίνα, Ελβετία, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισπανία, και Ιταλία) και βρέθηκε ότι η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει τα ποσοστά θνησιμότητας από τον κορονοιό. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς με σοβαρή ανεπάρκεια της βιταμίνης D έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές και να πεθάνουν.

Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι η βιταμίνη D δεν εμποδίζει κάποιον από το να μην μολυνθεί από τον κορονοϊό, αλλά μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές και να αποτρέψει το θάνατο σε εκείνους που έχουν μολυνθεί.

Κάτι άλλο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτή την εβδομάδα είναι το πως μπορεί ένα γεγονός που ίσως να το θεωρείς εσύ κακοτυχία να εξελιχθεί προς το καλό των συνανθρώπων σου. Ένας εξαιρετικός καθηγητής φυσικής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, ο Κριστιάνο Γκαλμπιάτι, βρέθηκε στο Μιλάνο την στιγμή της έξαρσης του κορονοϊού και σε καραντίνα.

Ο Γκαλμπιάτι, που συνήθως ασχολείται με μαύρες τρύπες και σκοτεινή ύλη, αποφάσισε να μην μείνει άπραγoς και προσέγγισε συναδέλφους ερευνητές για να αναπτύξει έναν αναπνευστήρα με ελάχιστα εξαρτήματα που θα μπορούσαν να παραχθούν γρήγορα χρησιμοποιώντας κοινά διαθέσιμα ανταλλακτικά. Στο διάσημο Fermilab, φίλοι του ερευνητές που συνήθως περνούν τις μέρες τους με την κατασκευή και τη λειτουργία πολύ ευαίσθητων μηχανημάτων, διέθεσαν εθελοντικά το χρόνο τους για να δημιουργήσουν μια συσκευή για αδύναμους πνεύμονες.

Σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, αυτή η ομάδα κορυφαίων φυσικών και μηχανικών από όλο τον κόσμο, κατάφερε ένα πραγματικό άθλο. Πήρε ουσιαστικά έναν απλό σχέδιο και μια ιδέα, και κατάφερε να πάρει την έγκριση του Αμερικανικού FDA (Food and Drug Administration) για να περάσει αυτό τον αναπνευστήρα στην άμεση παραγωγή.

Διαβάστε επίσης
Γυναικολόγος Κουτμερίδου: "Ούτε 2 στις 10 έγκυες πελάτισσές μου δεν εμβολιάζονται στις Σέρρες"

Πηγές

1. The Possible Role of Vitamin D in Suppressing Cytokine Storm and Associated Mortality in COVID-19 Patients (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.08.20058578v3)

2. The US FDA authorizes the MVM within the scope of the emergency use authorization. http://mvm.care/

3. The Simplified ventilator designed by particle physics community gets FDA approval (https://news.fnal.gov/2020/05/simplified-ventilator-designed-by-particle-physics-community-gets-fda-approval/)

Δρ. Νικόλαος Στεργίου

Assistant Dean of the Division of Biomechanics and Research Development at the University of Nebraska at Omaha

Distinguished Community Research Chair and Professor of the Department of Biomechanics at the University of Nebraska at Omaha

Director of the Center for Research in Human Movement Variability at the University of Nebraska at Omaha

Professor of the Department of Environmental Agricultural and Occupational Health of the College of Public Health at the University of Nebraska Medical Center

Στεργίου κορονοϊό
Ο καθηγητής Νίκος Στεργίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *