Κινησιολογία και άσκηση απέναντι στον καρκίνο

πολλαπλό μυέλωμα καρκίνο καρκίνο του εγκεφάλου

Ενα όπλο που παραμένει ανενεργό μπορεί να βοηθήσει στην επάρατη νόσο

Και πάλι κοντά σας, από την άλλη μεριά του Ατλαντικού και την μακρινή Νεμπράσκα παρουσιάζοντας πάντα θετικά νέα από έγκυρες πηγές για την υγεία.

Έχω διαπιστώσει λοιπόν ότι στην Ελλάδα κάνουμε πολύ λίγα πράγματα για να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ μεγάλο όπλο που έχουμε ενάντια στον καρκίνο. Το όπλο αυτό είναι η άσκηση, φυσικά μέσα από τις αρχές της κινησιολογίας. Αυτό πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί ογκολόγοι δεν βάζουν τους ασθενείς με καρκίνο, αλλά και αυτούς που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν, σε κάποιο ασφαλές κινησιολογικό πρόγραμμα. Η αποκατάσταση μέσω κινησιολογίας και ασφαλούς άσκησης για τους καρκινοπαθείς είναι γενικότερα παραμελημένη. Όμως ας δούμε τι μας λέει η βιβλιογραφία και η έρευνα.

Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, να ελέγξει την εξέλιξη της νόσου, να ενισχύσει τα αποτελέσματα της αντικαρκινικής θεραπείας και να βελτιώσει τη σωματική λειτουργία και όποια ψυχοκοινωνικά προβλήματα προκύψουν. Μια πρόσφατη μελέτη σε περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο να πάθουν καρκίνο κάνοντας μέτρια έως έντονη άσκηση στον ελεύθερο τους χρόνο. Μάλιστα η μελέτη τονίζει ότι αυτά τα θετικά αποτελέσματα πρόληψης δεν απομονώνονται σε μόνο ένα είδος καρκίνου αλλά αναφέρονται σε διάφορους καρκίνους που μπορούν να παρουσιαστούν, στο στήθος, στο παχύ έντερο, στον οισοφάγο, στον πνεύμονα, στο ήπαρ, στα νεφρά, στην ουροδόχο κύστη, στο κεφάλι και στον λαιμό.

Μια άλλη πρόσφατη επισκόπηση που εξέτασε αποτελέσματα από περίπου 700 επιστημονικές εργασίες που είχαν χρησιμοποιήσει την άσκηση ως πιθανή θεραπεία και όπου συμμετείχαν πάνω από 50.000 καρκινοπαθείς, παρουσίασε στοιχεία που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι οι ασθενείς επωφελούνται από την άσκηση, δείχνοντας βελτιώσεις όπως μειωμένη τοξικότητα της αντικαρκινικής θεραπείας, μειωμένη εξέλιξη της νόσου και υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης. Επιπρόσθετα, βρέθηκε ότι η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει την απώλεια μυϊκής μάζας και βοηθά τους ασθενείς με καρκίνο να επιστρέψουν στην εργασία τους νωρίτερα μετά την επιτυχή θεραπεία.

Πολύ ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι ορισμένες μελέτες δείχνουν πως 150 λεπτά την εβδομάδα με άσκηση σε μέτρια ένταση σχεδόν διπλασιάζουν την πιθανότητα επιβίωσης σε σύγκριση με ασθενείς με καρκίνο που δεν ασκούνταν κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Τέλος, υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν πως η άσκηση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης σε ασθενείς με καρκίνο.

Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσω περισσότερο για το εάν κάποια είδη άσκησης έχουν καλύτερα αποτελέσματα αλλά και για τους βιολογικούς μηχανισμούς που βρίσκονται πίσω από αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα.

Πηγές

1. Association of Leisure-Time Physical Activity With Risk of 26 Types of Cancer in 1.44 Million Adults (https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2521826 )

2. Exercise Training in Cancer Control and Treatment (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/cphy.c180016 )

3. Physical Activity and Survival After Breast Cancer Diagnosis (https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/200955 )

4. Molecular Mechanisms Linking Exercise to Cancer Prevention and Treatment (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413117305673 )

5. Regular Exercise Helps Patients Combat Cancer (https://www.the-scientist.com/features/regular-exercise-helps-patients-combat-cancer-67317 )

6. Exercise-mediated improvement of depression in patients with gastro-esophageal junction cancer is linked to kynurenine metabolism (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30696326/ )

Δρ. Νικόλαος Στεργίου

Assistant Dean and Director of the Division of Biomechanics and Research Development, Distinguished Community Research Professor and Founding Chair of the Department of Biomechanics, Director of the Center for Research in Human Movement Variability, University of Nebraska at Omaha; Professor of the Department of Environmental Agricultural and Occupational Health, University of Nebraska Medical Center; President of the American Society of Biomechanics

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *