Κορονοϊός: Τα ζωικά μοντέλα και η Merck στην μάχη με τον ιό

κορονοϊός εμβόλιο κορονοϊού Γερμανία ΗΠΑ ΠΟΥ Παύλου Μελά

Οι τελευταίες εξελίξεις στη μάχη για να νικηθεί ο φονικός ιός

Κορονοϊός: Συνεχίζω από την μακρινή Όμαχα να σας μεταφέρω μόνο θετικά νέα από έγκυρες πηγές για την μάχη με τον κορονοϊό.

Μπορεί ο κορονοϊός να προήλθε από τις νυχτερίδες, αλλά ο τρόπος με τον οποίο εισήλθε στον άνθρωπο είναι άγνωστος. Λόγω λοιπόν της προέλευσής του από ένα ζώο, είναι απίθανο ο κορονοϊός να μολύνει αποκλειστικά τον άνθρωπο.

Άρα θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο εάν είχαμε ένα ζωικό μοντέλο για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε πως ο κορονοϊός μολύνει το αναπνευστικό σύστημα των κουναβιών, αλλά είναι ελάχιστα μεταδοτικός μεταξύ αυτών των λεπτών και ευκίνητων ζώων. Στις γάτες όμως ο ιός μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην αναπνευστική οδό και επίσης μπορεί να μεταδοθεί ανάμεσά τους μέσω του αέρα που αναπνέουν. Οι σκύλοι φαίνεται να έχουν χαμηλή ευαισθησία στον ιό και να μην επηρεάζονται. Το ίδιο συμβαίνει και με τους χοίρους, τα κοτόπουλα και τις πάπιες.

Κορονοϊός: Σε ένα άλλο ενδιαφέρον νέο της προηγούμενης εβδομάδος, ο φαρμακευτικός γίγαντας που λέγεται Merck ανακοίνωσε πως μπαίνει πλέον δυναμικά στην έρευνα και δημιουργία εμβολίων για τον κορονοϊό. Αυτό είναι πολύ καλό νέο γιατί καταλαβαίνουμε ότι μια τέτοια εταιρία έχει τρομερές δυνατότητες. Η Merck λοιπόν θα υποστηρίξει δυο εμβόλια, από τα 124 που αυτή την στιγμή βρίσκονται στον δημοσιευμένο κατάλογο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός: Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Ας μην ξεχνάμε ότι η Merck είναι η εταιρία που πέρυσι έφερε στην αγορά το εμβόλιο του Έμπολα. Το ένα λοιπόν εμβόλιο που θα υποστηρίξει βασίζεται πάνω σε παραλλαγές αυτού του εμβολίου. Για το δεύτερο, η Merck εξαγόρασε την Themis, μια αυστριακή εταιρεία που χρησιμοποιεί ένα εμβόλιο που περιέχει μια αποδυναμωμένη, ασφαλή έκδοση του ιού που προκαλεί ιλαρά. Για αυτό το εμβόλιο, επιστήμονες του ινστιτούτου Παστέρ έδειξαν ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει για ένα ευρύ φάσμα παθογόνων συμπεριλαμβανομένου και του κορονοϊού.

Πηγές

1. Draft landscape of COVID-19 candidate vaccines (https://www.who.int/who-documents-detail/draft-landscape-of-covid-19-candidate-vaccines)

2. IAVI and Merck Collaborate to Develop Vaccine Against SARS-CoV-2 (https://www.mrknewsroom.com/newsroom/news-releases/news-details/2020/IAVI-and-Merck-Collaborate-to-Develop-Vaccine-Against-SARS-CoV-2/default.aspx)

3. Merck to Acquire Themis (https://www.mrknewsroom.com/newsroom/news-releases/news-details/2020/Merck-to-Acquire-Themis/default.aspx)

4. Merck to Announce Multiple Scientific Efforts to Combat COVID-19 (https://www.mrknewsroom.com/newsroom/news-releases/news-details/2020/Merck-to-Announce-Multiple-Scientific-Efforts-to-Combat-COVID-19/default.aspx)

5. Merck, one of Big Pharma’s biggest players, reveals its COVID-19 vaccine and therapy plans (https://www.sciencemag.org/news/2020/05/merck-one-big-pharma-s-biggest-players-reveals-its-covid-19-vaccine-and-therapy-plans)

6. The search for a COVID-19 animal model (https://science.sciencemag.org/content/368/6494/942)

7. Susceptibility of ferrets, cats, dogs, and other domesticated animals to SARS–coronavirus 2 (https://science.sciencemag.org/content/368/6494/1016)

Δρ. Νικόλαος Στεργίου

Assistant Dean and Director of the Division of Biomechanics and Research Development, Distinguished Community Research Professor and Founding Chair of the Department of Biomechanics, Director of the Center for Research in Human Movement Variability, University of Nebraska at Omaha; Professor of the Department of Environmental Agricultural and Occupational Health, University of Nebraska Medical Center; President of the American Society of Biomechanics

Στεργίου κορονοϊό
Ο καθηγητής Νίκος Στεργίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *