Συμβουλές για την φροντίδα ηλικιωμένων No. 3

Μετά από απουσία αρκετών μηνών λόγω φόρτου εργασίας, επανέρχομαι με καινούργια άρθρα στον τομέα της Υγείας και Επιστήμης του Thes.gr που είναι μια εξαιρετική προσπάθεια νέων παιδιών που αξίζουν την υποστήριξη σας.

Όπως σας έχω ήδη αναφέρει τα τελευταία χρόνια έχω επικεντρώσει περισσότερο την έρευνά μου στην υγεία των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας.

Αυτό κυρίως γιατί έχω μια μητέρα που είναι πλέον πάνω από 80 χρονών και την οποία υπεραγαπάω.

Η μητέρα μου με μεγάλωσε μόνη της. Χρησιμοποιώντας λοιπόν πληροφορίες από διάφορες ερευνητικές πηγές, αλλά και την δική μου ερευνητική δουλειά, σας γράφω συμβουλές για την φροντίδα των ηλικιωμένων και άλλες σχετικές πληροφορίες.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Πρόσφατα αποτελέσματα από μακροχρόνιες μελέτες που χρησιμοποίησαν δεδομένα από 4 διαφορετικές χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Ισλανδία, και Ολλανδία) με 31.000 άτομα έδειξαν πως η υψηλή πίεση του αίματος αυξάνει τον ρίσκο για την άνοια και το Alzheimer.

Όμως εάν αντιμετωπιστεί με φαρμακευτικοί αγωγή, οποιαδήποτε και εάν είναι αυτή, τότε αυτό το ρίσκο ελαττώνεται κατά 12 και 16% αντίστοιχα.

Σε μια άλλη ενδιαφέρουσα μελέτη βρέθηκε ότι η ταχύτητα βάδισης στα 45 σχετίζεται όχι μόνο με την φυσική υγειά αλλά και την υγεία του εγκεφάλου μας.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 1.000 άτομα που ζούνε στην Νέα Ζηλανδία και βρήκανε ότι όταν κάποιος περπατάει πολύ αργά, αυτό το γεγονός όχι μόνο σχετίζεται με μυοσκελετικά προβλήματα (για παράδειγμα δυσκολία να σηκώνεται κάποιος από την καθιστή θέση) αλλά και εγκεφαλικά προβλήματα όπως το μέγεθος του εγκέφαλου, η ποσότητα φαιάς ουσίας, αλλά και η ικανότητα μνήμης, ταχύτητας σκέψης, κλπ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η άσκηση σε όλη την διάρκεια της ζωής μας είναι σημαντική. Καλό θα είναι λοιπόν να περπατάμε αρκετά και σχετικά γρήγορα!

Κοινά χαρακτηριστικά

Τέλος, σε μια μελέτη που εξέτασε δεδομένα από 82.000 άτομα που είχαν συμμετάσχει το 1960 σαν μαθητές Λυκείου σε μια άλλη μελέτη στις ΗΠΑ, βρέθηκε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας σχετίζονται με το ρίσκο άνοιας μετά από 50 χρόνια.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι παιδιά που συμμετείχαν περισσότερο σε φυσικές δραστηριότητες, και είχαν περισσότερη ενέργεια και ζωντάνια, είχαν και πολύ μικρότερο ρίσκο άνοιας μετά 50 χρόνια.

Το ίδιο μάλιστα ήταν γεγονός με παιδιά που είχαν περισσότερη ηρεμία (δεν θυμώνανε εύκολα) και ωριμότητα.

Πιστεύω ότι οι γονείς ανάμεσα σας καταλαβαίνουν τι σημαίνουν τα παραπάνω σχετικά με την εκπαίδευση και την παιδαγώγηση των παιδιών σας.

ΠΗΓΕΣ

1. Ding J και άλλοι. Lancet Neurology, 2019.
2. Rasmussen LJH και άλλοι. JAMA Network Open, 2019.
3. Chapman BP και άλλοι. JAMA Psychiatry, 2019.

Δρ. Νικόλαος Στεργίου

Assistant Dean of the Division of Biomechanics and Research Development at the University of Nebraska at Omaha

Distinguished Community Research Chair and Professor of the Department of Biomechanics at the University of Nebraska at Omaha

Director of the Center for Research in Human Movement Variability at the University of Nebraska at Omaha

Professor of the Department of Environmental Agricultural and Occupational Health of the College of Public Health at the University of Nebraska Medical Center

Στεργίου κορονοϊό
Ο καθηγητής Νίκος Στεργίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *