Τα βήματα της επιστήμης για το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό

κορονοϊός κορονοϊού κρούσματα Κύπρο, εμβόλιο, τεστ κορονοϊό Ιταλία Ελβετία Ελλάδα ΗΠΑ Ισπανία μείωση

Οι εξελίξεις στο επιστημονικό επίπεδο

Και πάλι κοντά σας από την μακρινή Ομαχα προσπαθώντας πάντα να σας μεταφέρω καλά νέα σχετικά με τον κορονοϊό από έγκυρες πηγές.

Αρχικά θα ήθελα να απαντήσω στην ερώτηση αρκετών φίλων σχετικά με το πότε θα πρέπει να σταματήσουν τα μέτρα για τον κορονοϊό. Και φυσικά δεν μιλάμε μόνο για τα μέτρα καραντίνας και απομόνωσης αλλά και γενικότερα τα μέτρα απόστασης μεταξύ μας για να μην κολλήσουμε. Ως απάντηση δεν θα χρησιμοποιήσω δικά μου λόγια αλλά τα λόγια των William Roper και Antony Fauci που είναι κορυφαίοι επιστήμονες παγκοσμίως στον χώρο των λοιμώξεων και των μεταδοτικών ασθενειών. Αυτοί λοιπόν απαντούν ως εξής – «θα το γνωρίζουμε ότι έφτασε η ώρα, όταν τα νοσοκομεία μας δεν θα είναι πλέον γεμάτα από ασθενείς» από τον Roper, και “ο ιός κάνει το χρονοδιάγραμμα και όχι εμείς” από τον Fauci.

Τώρα ας περάσουμε στο μέτωπο των εμβολίων. Αυτή λοιπόν την στιγμή έχουμε όχι ένα, όχι δυο, αλλά 52 υποψήφια εμβόλια σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτά που έχουνε πάρει την μερίδα του λέοντος σχετικά με την δημοσιότητα, είναι τα εμβόλια της αμερικάνικης εταιρίας Moderna και της κινέζικης CanSino Biologics.

Η Moderna είναι μια εταιρία που έχει καταφέρει να μαζέψει πολλά λεφτά (περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια !!!) για να κατασκευάσει θεραπείες που βασίζονται στον ανασχεδιασμό του μορίου, το ονομαζόμενο mRNA, που μεταδίδει τις γεννητικές οδηγίες από το DNA προς το κύτταρο για την σωστή κατασκευή των πρωτεϊνών του. Οι πρωτεΐνες είναι κάτι σαν ας πούμε τα δομικά υλικά του κυττάρου. Αυτές λοιπόν οι ανασχεδιασμένες οδηγίες μπορούν στην κυριολεξία να «διδάξουν» στα κύτταρα μας να φτιάξουν ό, τι χρειαζόμαστε, για παράδειγμα αντισώματα, για να σκοτώσουν τον ιό της ασθένειας. Το εμβόλιο λέγεται mRNA-1273.

Ο στόχος των επιστημόνων

Γενικότερα τα 52 υποψήφια εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό είναι διαφόρων ειδών, από τα κλασικά που βασίζονται σε έναν νεκρό ή αδρανοποιημένο κύτταρο του ιού, έτσι ώστε όταν παρέχεται ως βιολογικό παρασκεύασμα ευαισθητοποιεί το αμυντικό σύστημα του οργανισμού για να παράγει αντισώματα, μέχρι και τις πιο νέες ιδέες όπως αυτή που περιέγραψα παραπάνω.

Ένα καλό νέο σχετικά με την κατασκευή του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό, είναι ότι ο ιός δεν είναι τόσο δύσκολος στην αντιμετώπισή του όπως για παράδειγμα το HIV γιατί δεν μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα.

Ένα άλλο καλό νέο είναι ότι τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα για τους συγγενείς κορονοϊούς που προκαλούν SARS και MERS, οι οποίοι είναι γενετικά πολύ πιο κοντά στο COVID-19 από αυτούς που προκαλούν κρυολογήματα, δίνουν επίσης μακροχρόνια ανοσία.

Πήγες

1. Fauci’s straight talk. Science, Mar 2020, Vol. 367, Issue 6485, pp. 1414.

2. Moderna Therapeutics has raised nearly $2 billion to turn RNA into a new kind of drug. Can it live up to the hype? Science, Feb 2017, Vol. 355, Issue 6324, pp. 446-450.

3. Vaccine designers take first shots at COVID-19. Science, Apr 2020, Vol. 368, Issue 6486, pp. 14-16.

4. A synthetic consensus anti–spike protein DNA vaccine induces protective immunity against Middle East respiratory syndrome coronavirus in nonhuman primates. Science Translational Medicine, Aug 2015, Vol. 7, Issue 301, pp. 301ra132.

5. Data from the World Health Organization

Δρ. Νικόλαος Στεργίου

Assistant Dean of the Division of Biomechanics and Research Development at the University of Nebraska at Omaha

Distinguished Community Research Chair and Professor of the Department of Biomechanics at the University of Nebraska at Omaha

Director of the Center for Research in Human Movement Variability at the University of Nebraska at Omaha

Professor of the Department of Environmental Agricultural and Occupational Health of the College of Public Health at the University of Nebraska Medical Center

Στεργίου κορονοϊό
Ο καθηγητής Νίκος Στεργίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *