Αρκτική: Καμπανάκι… επιστημόνων για το ιστορικό χαμηλό στα επίπεδα του πάγου

πάγοι Ανταρκτική Αρκτική

Ο πάγος λιώνει όλο και πιο γρήγορα εδώ και χρόνια

Οι επιστήμονες έκρουσαν… καμπανάκι κινδύνου καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη ο πάγος στη θάλασσα της Ανταρκτικής βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό και έχει συρρικνωθεί κάτω από τα 772.000 τετραγωνικά μίλια (2 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Ο πάγος στην Αρκτική λιώνει όλο και πιο γρήγορα εδώ και χρόνια ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

Όπως αναφέρει η Daily Mail, στις 25 Φεβρουαρίου, τα επίπεδα στη θάλασσα Bellingshausen, τη Θάλασσα Amundsen και τη Θάλασσα Weddell έφθασαν σε ρεκόρ χαμηλού, περίπου 30% χαμηλότερα από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen άρχισαν να ερευνούν το γιατί συνέβη αυτό.

Η ανάλυσή τους απέδειξε ότι το καλοκαίρι, η θερμοδυναμική κυριαρχεί στις διαδικασίες που προκαλούν την τήξη του θαλάσσιου πάγου.

Δυστυχώς, παραμένουν αρκετά ερωτήματα σχετικά με το γιατί αυτά τα φαινόμενα προκαλούν τόσο έντονο λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων.

Η μελέτη έρχεται λίγο μετά την έρευνα που αποκάλυψε ότι η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να ανέβει έως και 10 πόδια (3 μέτρα) εάν ο παγετώνας Thwaites στη Δυτική Ανταρκτική καταρρεύσει.

Πηγή: Daily Mail