Η πιο χαμηλή θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο

πάγοι Ανταρκτική Αρκτική

Θα σας εντυπωσιάσει το πόσο χαμηλά έφτασε το θερμόμετρο

Η πιο χαμηλή θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο, μόλις έγινε πιο κρύα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

Ψάχνοντας στα αρχεία του οργανισμού, οι ερευνητές διαπίστωσαν, με 30 χρόνια καθυστέρηση, ότι την πιο κρύα θερμοκρασία την είχε καταγράψει ένας αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός στη Γροιλανδία, στα μέσα του χειμώνα το 1991 και ήταν σχεδόν 2 βαθμούς Κελσίου πιο χαμηλή από προηγούμενες εγγραφές.

Ο σταθμός Klinck στη Γροιλανδία, κοντά στην κορυφή του πάγου, κατέγραψε -69,6C στις 22 Δεκεμβρίου 1991, σημαντικά χαμηλότερη από τους -67,8C που καταγράφηκαν στο Verkhoyansk στη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 1892, και στην τοποθεσία Oimekon της Ρωσίας τον Ιανουάριο του 1933 .

Και οι τρεις θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά ψυχρές για το βόρειο ημισφαίριο, αλλά «χτυπήθηκαν» από την πιο κρύα που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, από το αποφασιστικά ψυχρό -89.2C που καταγράφηκε στις 21 Ιουλίου 1983, στα μέσα του χειμερινού νότιου ημισφαιρίου, στον μετεωρολογικό σταθμό Vostok στην Ανταρκτική.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες στις πολικές περιοχές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους περιβαλλοντικούς επιστήμονες. Αυτή την εβδομάδα, ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική βρέθηκε να έχει συρρικνωθεί στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο, τα τελευταία 40 χρόνια.

Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική έχουν αυξηθεί φέτος το καλοκαίρι, με ένα κύμα θερμότητας στη Σιβηρία και ασυνήθιστη ζέστη σε όλη την περιοχή. Ο μετεωρολογικός σταθμός του Verkhoyansk – του οποίου το χαμηλό ρεκόρ κατέρρευσε μετά την ανακάλυψη που προέκυψε από τα αρχεία – κατ’εγραψε μια θερμοκρασία 38C στις 20 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, την οποία ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός θεωρεί τώρα ως υποψήφια για το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει παρατηρηθεί βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Το σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε στο Quarterly Journal of the Royal Meteorological Society.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *