Το ίδιο ρυπογόνα τα προϊόντα καθαρισμού με τα καύσιμα των οχημάτων

Τι δείχνει μία έρευνα – Οι βλάβες που προκαλούν στην υγεία μας και τη φύση  Ακολουθήστε το Thes.gr στο Google News! Μοναδική θεματολογία με το κύρος του Thes.gr Πολλά χημικά- προϊόντα της καθημερινής μας ζωής, όπως μπογιές, κόλλες, φυτοφάρμακα, μελάνια αλλά κυρίως τα απορρυπαντικά, που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του σπιτιού μας, αποτελούν πλέον μια […]

Τι δείχνει μία έρευνα – Οι βλάβες που προκαλούν στην υγεία μας και τη φύση

 

Πολλά χημικά- προϊόντα της καθημερινής μας ζωής, όπως μπογιές, κόλλες, φυτοφάρμακα, μελάνια αλλά κυρίως τα απορρυπαντικά, που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του σπιτιού μας, αποτελούν πλέον μια από τις κυριότερες αιτίες ρύπανσης της ατμόσφαιρας καθώς στα συστατικά τους περιέχουν ουσίες παράγωγες του πετρελαίου.

Παρότι από τη συνολική ποσότητα πετρελαίου του πλανήτη, μόνο το 5% καταλήγει σε χημικά παράγωγα του πετρελαίου (πετροχημικά), είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κάνουν μια τέτοια επισήμανση για τη μόλυνση του περιβάλλοντος από φαινομενικά όχι και τόσο επικίνδυνες ουσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά και οι οποίες ωστόσο θεωρούνται εν τέλει -με βάση την καινούρια μελέτη- εξίσου ρυπογόνες σε σύγκριση με τις εξατμίσεις των οχημάτων. Αναμένεται μάλιστα ότι η νέα αμερικανική έρευνα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προσδιορίζουμε την έννοια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εν γένει.

Οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα των οργανικών πτητικών ουσιών (VOCs) από καταναλωτικά και βιομηχανικά χημικά προϊόντα, είναι κατ’ επέκταση επιζήμιες για την ανθρώπινη υγεία, αφού αντιδρώντας με άλλες χημικές ουσίες παράγουν το επιβλαβές όζον και τα εξίσου επικίνδυνα μικροσκοπικά σωματίδια (γνωστά ως ΡΜ2,5), που αυξάνουν τον κίνδυνο παθήσεων στους πνεύμονες, καθώς και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον χημικό Μπράιαν ΜακΝτόναλντ της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, παρόλο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ περισσότερα καύσιμα από ό,τι χημικές ουσίες παράγωγες του πετρελαίου (περίπου 15 φορές πιο πολλά καύσιμα με βάση το βάρος), οι τελευταίες θεωρούνται πλέον εξίσου ρυπογόνες στην ατμόσφαιρα με τις ουσίες που χρησιμοποιούνται από τα μέσα μεταφοράς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών μάλιστα, τα σωματίδια από τα χημικά προϊόντα που διεισδύσουν στους πνεύμονες και μπορεί να προξενήσουν βλάβες ενδέχεται να είναι ως και διπλάσια σε σχέση με εκείνα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.
Ο επικεφαλής της έρευνας ανέφερε συγκεκριμένα: «Καθώς οι μεταφορές γίνονται όλο και πιο καθαρές, οι άλλες πηγές ρύπανσης γίνονται ολοένα σημαντικότερες. Τα πράγματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή μας μπορούν να ρυπάνουν τον αέρα».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, στις ΗΠΑ οι εκπομπές οργανικών πτητικών ουσιών (VOCs), που εκπέμπονται από καταναλωτικά και βιομηχανικά χημικά προϊόντα, είναι στην πραγματικότητα διπλάσιες έως τριπλάσιες από αυτές που εκτιμώνταν έως τώρα, με αποτέλεσμα οι δύο πηγές ρύπανσης (οχήματα και χημικά) να εμφανίζονται εξίσου επικίνδυνες και βλαβερές σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα.

Ενας (ακόμη) λόγος για τον οποίο οι χημικές ουσίες παράγωγες του πετρελαίου αποδεικνύονται εξίσου βλαβερές με τα καύσιμα είναι ότι, τα καύσιμα είναι αποθηκευμένα μέσα στα ρεζερβουάρ, αλλά τα συστατικά στα χημικά προϊόντα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε κατά τη χρήση τους να διαχέονται στον αέρα – πράγμα που έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ατμόσφαιρά απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, η επιβάρυνση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους από τα χημικά μπορεί να είναι ακόμη και δεκαπλάσια από ό,τι σε εξωτερικούς χώρους. Ως εκ τούτου οι άνθρωποι είναι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, εξαιρετικά εκτεθειμένοι σε κινδύνους αναφορικά με την υγεία τους, ανάλογα με τα (χημικά) προϊόντα που χρησιμοποιούν και μέσα στο σπίτι.

Σύμφωνα με μια δεύτερη επιστημονική μελέτη, οι γυναίκες (και όχι μόνο) που εργάζονται ως καθαρίστριες-καθαριστές και γενικότερα όσοι χρησιμοποιούν συχνά σπρέι καθαρισμού και άλλα σχετικά προϊόντα εμφανίζουν μείωση στη λειτουργία των πνευμόνων τους.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο μιας ακόμα έρευνάς η οποία κράτησε πάνω από 20 χρόνια, οι ερευνητές από τη Νορβηγία, ανέλυσαν στοιχεία για 6.235 άτομα με μέση ηλικία τα 34 έτη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η μείωση στη λειτουργία των πνευμόνων που σχετίζεται με τα προϊόντα καθαρισμού, κάνει τους επαγγελματίες στο χώρο του καθαρισμού να έχουν ζημιωμένους πνεύμονες όπως θα συνέβαινε αν κάπνιζαν για περίπου 20 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ