“Καμίνι” η Μεσόγειος λόγω της κλιματικής αλλαγής

καιρός Αρναούτογλου

Θέμα χρόνου καύσωνες και στις Άλπεις

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου LMU (Ludwig-Maximilians-Universität München) στη Γερμανία πραγματοποίησαν μελέτη για τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του αιώνα.

Με βάση μετεωρολογικά αρχεία οι ερευνητές σχεδίασαν προσομοιώσεις που να δείχνουν τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες δεκαετίες στην ευρωπαϊκή ήπειρο με την κλιματική αλλαγή να είναι παρούσα.

Βασικό συμπέρασμα είναι ότι όλες οι περιοχές της Ευρώπης θα βιώνουν καύσωνες στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Κάποιες περιοχές θα βιώνουν το φαινόμενο πιο ήπια και άλλες πιο συχνά και πιο έντονα.

Εκείνες που θα βιώνουν πιο συχνά και έντονα τους καλοκαιρινούς καύσωνες θα είναι οι μεσογειακές χώρες κυρίως οι πιο ανατολικές. Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι σύμφωνα με τη μελέτη τις τελευταίες δύο δεκαετίες του αιώνα ακόμη και οι Άλπεις θα βιώνουν έντονους καύσωνες.

Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι η Γαλλία έχει 60% πιθανότητες να αντιμετωπίσει τις επόμενες δεκαετίες έντονους καύσωνες στη διάρκεια του καλοκαιριού ενώ γενικότερα για τη Μεσόγειο οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται στο 80%. Η Ιβηρική Χερσόνησος έχει σύμφωνα με τη μελέτη πιθανότητες 96% να αντιμετωπίζει καύσωνες κάθε Ιούλιο τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα και πιθανότητες 88% κάθε Αύγουστο.

Διαβάστε επίσης
O καιρός σήμερα Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Η μελέτη αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μειωθεί πολύ η εμφάνιση καυσώνων στην Ευρώπη αλλά θα αυξηθεί πολύ η βροχόπτωση ενώ το καλοκαίρι θα υπάρξει αντίστοιχη μείωση των βροχοπτώσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *