Κλιματική κρίση: «Υπάρχουν φαινόμενα την τελευταία διετία που είναι πρωτόγνωρα»

Για την κλιματική κρίση που προκαλεί τους καύσωνες μίλησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας και τόνισε την ανάγκη προσαρμογής στις συνθήκες.

Άλλο η Κλιματική Αλλαγή και άλλο η Κλιματική Κρίση επισήμανε ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας σήμερα στο MEGA για τα φαινόμενα που παρατηρούνται, με αφορμή το νέο κύμα καύσωνα.

Όπως εξήγησε καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών:

«Υπάρχουν φαινόμενα την τελευταία διετία που είναι πρωτόγνωρα. Που έχουν να εκδηλωθούν αρκετές δεκαετίες και παράλληλα εκδηλώνονται με μια αυξανόμενη συχνότητα, που μάλλον είναι επιταχυνόμενη διαδικασία. Κάτι γίνεται στον πλανήτη σε όλα τα μέρη του πλανήτη. Μετά από ενδελεχή μελέτη καταλήξαμε στο να πούμε ότι έχουμε μια Κλιματική Κρίση. Θα ήθελα να διαχωρήσω την Κλιματική Κρίση από την Κλιματική Αλλαγή. Κλιματική Αλλαγή μέσα στον γεωλογικό χρόνο δεν υπάρχει. Αυτή η αλλαγή θα έπρεπε να είναι της τάξεως χιλιάδων ετών» σημείωσε.

«Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια αλλαγή. Αλλά με κάτι που μεταβάλλεται στο κλίμα. Αυτή η μεταβολή σηματοδοτείται από την Κλιματική Κρίση» συμπλήρωσε.

«Το μεσογειακό σύστημα είναι ευαίσθητο σύστημα. Έχουμε να κάνουμε με τις μεταβολές που σηματοδοτούν οι καύσωνες», επισήμανε ο κ. Λέκκας και υπογράμμισε την αλληλουχία των γεγονότων:

«Περίοδοι ξηρασίας που φέρνουν δασικές πυρκαγιές, που φέρνουν πλημμύρες, που φέρνουν κατολισθήσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, άρχισαν να εμπλέκονται «οι υδροδυναμικές διαδικασίες με το γεωδυναμικές διαδικασίες», δηλαδή όσα συμβαίνουν κάτω από τη Γη με όσα συμβαίνουν πάνω στη Γη. Ξεκαθάρισε, τέλος, πως δεν συσχετίζεται ο καύσωνας με τις σεισμικές δονήσεις.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *