Πώς το Bitcoin επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον

bitcoin

Με έναν παράξενο τρόπο

Το Bitcoin, επηρεάζει σημαντικά και αρνητικά το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, οι επικριτές του Bitcoin θεωρούν το κρυπτονόμισμα βρώμικο, για τον απλούστατο λόγο ότι η διαδικασία δημιουργίας τους, το λεγόμενο mining (εξόρυξη) καταναλώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Έρευνα του Πανεπιστήμιου του Cambridge έδειξε ότι το δίκτυο Bitcoin χρησιμοποιεί περισσότερες από 121 terawatt-ώρες (TWh) ετησίως, ποσότητα που θα το κατέτασσε στους 30 κορυφαίους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως εάν ήταν χώρα.

Παρόμοια έρευνα είχε γίνει το 2018 από το επιστημονικό Ινστιτούτο Όακ Ρίντζ του Σινσινάτι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Sustainability», η οποία έδειχνε ότι για να παραχθεί ένα κρυπτονόμισμα αξίας ενός δολαρίου απαιτείται κατά μέσο όρο ενέργεια 17 μεγατζάουλ (17 εκατομμυρίων τζάουλ) για το bitcoin, επτά μεγατζάουλ για το Ethereum και επτά μεγατζάουλ για το Litecoin.

Από την άλλη, για να εξορυχθεί χαλκός αξίας ενός δολαρίου, το ενεργειακό κόστος είναι μόνο τέσσερα μεγατζάουλ, για τον χρυσό πέντε μεγατζάουλ, για την πλατίνα επτά μεγατζάουλ και για τις σπάνιες γαίες εννέα μεγατζάουλ, δηλαδή το ενεργειακό κόστος είναι ανάλογο ή μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο των κρυπτονομισμάτων. Μόνο το αλουμίνιο είναι με διαφορά πολύ πιο ενεργοβόρο (122 μεγατζάουλ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *