Χαλκιδική: Αναγεννημένος και πολλά… υποσχόμενος ο Αετός Φούρκας

Αετός Φούρκας ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο Χαλκιδική

Τεράστια η προσφορά του Γιάννη Μανωλούτσου στην ομάδα

Με επιτυχία στέφθηκε η επανεμφάνιση του Αετού Φούρκας στα ανδρικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Χαλκιδικής, καθώς τερμάτισε στην 4η θέση του ομίλου του, δείχνοντας παράλληλα πως αυτή η ομάδα έχει πολύ μέλλον.

Γράφει: Κώστας Νικολαΐδης
Ανταπόκριση: Θωμάς Ευθυμιάδης

Μέσα σε συνθήκες έντονης και βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ο Αετός Φούρκας ανέστειλε τη λειτουργία του πριν από μερικά χρόνια. Πρόκειται για φαινόμενο που συναντά κανείς σε όλους τους νομούς, με συλλόγους που εκπροσωπούν ακόμα και ολόκληρες πόλεις, να βάζουν «λουκέτο», κυρίως λόγω αδυναμίας σχηματισμού διοικητικού συμβουλίου.

Αετός Φούρκας ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο Χαλκιδική
Ο Αετός Φούρκας όπως αγωνίστηκε στο τελευταίο ματς μέσα στο Διονυσίου (Φωτό: Θάνος Ντοντσάκης)

Επωμίστηκε το βάρος

Το 2019 δημιουργήθηκε η πρώτη «σπίθα» στο χωριό, με τη δημιουργία της ακαδημίας ποδοσφαίρου Φούρκας από τον Γιάννη Μανωλούτσο. Κίνητρό του η αγάπη για το ποδόσφαιρο, για τον τόπο του αλλά και για τα παιδιά, καθώς δεν ήθελε να μένουν ανενεργά. Παρά τις δυσκολίες, επέμεινε και με το παράδειγμά του κινητοποίησε και άλλους ανθρώπους, ώστε τελικά να σχηματίσουν συμβούλιο και να κατεβάσουν φέτος την ομάδα και στα ανδρικά πρωταθλήματα, φροντίζοντας να έχουν τα ελάχιστα λειτουργικά έξοδα και δίνοντας προτεραιότητα στα δικά τους παιδιά. Η ιστορία αυτή αποτελεί ένα όμορφο μάθημα τι μπορεί να πετύχει κάποιος μέσα από την υπομονή, την επιμονή και το μεράκι για αυτό που αγαπά.

Πλούσια καριέρα

Ο Γιάννης Μανωλούτσος είναι 50 ετών, με καταγωγή από τη Φούρκα. Είναι μια πολύ γνωστή ποδοσφαιρική φυσιογνωμία στα γήπεδα της Χαλκιδικής, καθώς είχε σημαντική προσφορά σε αρκετές ομάδες. Αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας και έπαιξε σε Φούρκα, Κασσάνδρα (και Δ΄ εθνική), Φλογητά, Πορταριά, Ιερισσό, Φώκιες, άθυτο. Διπλωματούχος UEFA C, ως προπονητής εργάστηκε αρχικά στη Φούρκα, έπειτα στη Χανιώτη και πλέον εδώ και 5 χρόνια στη Φούρκα, τόσο στις ακαδημίες (αριθμούν περίπου 50 παιδιά), όσο και στη μεγάλη ομάδα.

Ο Γιάννης Μανωλούτσος Αετός Φούρκας ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο Χαλκιδική
Ο Γιάννης Μανωλούτσος

«Υγιέστατο συμβούλιο»

Το διοικητικό συμβούλιο του Αετού Φούρκας έχει ως εξής: Δήμητρα Διαμαντή (πρόεδρος), Θανάσης Βαλάσης (αντιπρόεδρος), Τάσος Μπετάκης (ταμίας), Νίκος Κρητικός (γενικός γραμματέας), Γιώργος Καζανόπουλος, Γιώργος Μπέσι, Σοφοκλής Κασουδάκης (μέλη). Αναφερόμενος στη διοίκηση, ο Γιάννης Μανωλούτσος υπογραμμίζει: «Πρόκειται για ένα υγιέστατο διοικητικό συμβούλιο, που βρίσκεται πάντα κοντά στην ομάδα. Ο καθένας γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει και ενδιαφέρονται συνεχώς για όλα τα ζητήματα, αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο για τον σύλλογο. Είμαστε όλοι ικανοποιημένοι από τη συνεργασία και, όπως διαφαίνεται, θα συνεχίσουμε και στη νέα χρονιά».

«Ικανοποιημένοι από τη γενική εικόνα»

Κάνοντας έναν απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε, ο Μανωλούτσος τόνισε τα εξής: «Αρχικό μας μέλημα ήταν η δημιουργία ομάδας που να ανταποκριθεί στο πρωτάθλημα. Είχαμε ως βάση τα παιδιά της Κ16 και όποιες προσθήκες έγιναν, ήταν με μηδενικά έξοδα και ουσιαστικά παιδιά του χωριού που επέστρεψαν για να βοηθήσουν.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά για τη συμμετοχή και την ουσιαστική βοήθεια, τους Γιώργο Τσελεπή, Δημήτρη Τσενεσίδη, Αποστόλη Μόσχου, Χρήστο Παπαβασιλείου. Ο Αετός ήταν μια πολύ νεανική ομάδα, με μέσο όρο ηλικίας στα περισσότερα παιχνίδια τα 16 χρόνια. Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές κάναμε πολύ αξιοπρεπή πορεία. Θα μπορούσαμε να είχαμε πάει και καλύτερα στα πλέι οφ, ωστόσο αυτό δεν έγινε όπως περιμέναμε, λόγω τραυματισμών και πολλών υποχρεώσεων των παιδιών. Είναι, όμως, γεγονός πως η γενική μας εικόνα μας αφήνει άκρως ικανοποιημένους».

Αετός Φούρκας ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο Χαλκιδική
Αρκετές στιγμές χαράς είχε φέτος η νεανική ομάδα

Το πρωτάθλημα

-Πώς είδες το φετινό πρωτάθλημα;

-Είναι γεγονός ότι δεν το περίμενα τόσο δυνατό και αυτό ήταν ένα πολύ καλό στοιχείο. Οι πρώτες τέσσερις ομάδες του ομίλου μας ήταν πολύ καλές, το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες, που προσπάθησαν πολύ σε όλη τη διάρκεια. Το Διονυσίου άξιζε να βγει πρωταθλητής, είχε έμπειρη και αξιόλογη ομάδα, από την άλλη προσωπική μου γνώμη είναι ότι και το Πευκοχώρι άξιζε να βγει στην Α΄. Το καλό επίπεδο του πρωταθλήματος μας κέντρισε το ενδιαφέρον να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο, ώστε να έχουμε και εμείς δικαίωμα για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.

Διαβάστε επίσης  Χαλκιδική: Ξεκινά η εκπόνηση μελέτης για την επέκταση της Ιερισσού

«Τρομερή βελτίωση»

Εδώ και χρόνια ο Γιάννης Μανωλούτσος δουλεύει με παιδιά, από τις πολύ μικρές ηλικίες, βοηθώντας στην εκγύμναση και μετέπειτα ποδοσφαιρική τους εξέλιξη. Πόσο εύκολο είναι αυτό; Ο ίδιος απαντά: «Με ευχαριστεί απόλυτα, δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα να δουλεύεις με παιδιά και να τα βλέπεις να προοδεύουν. Αρνητικό θα μπορούσε να είναι πως, όταν θέλεις να πετύχεις κάτι παραπάνω, εκεί υπάρχει πάντα η δυνατότητα τα παιδιά να φορτώνονται με άγχος, όπως το είδαμε κάποιες φορές και φέτος με τον Αετό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι έφηβοι και μπορούν να παρασυρθούν πιο εύκολα από ενθουσιασμό ή απογοήτευση.

Πρέπει, όμως, να πω ότι όλα τα παιδιά δούλεψαν πολύ και συστηματικά, έρχονταν στις προπονήσεις και υπήρξε τρομερή βελτίωση, άλλωστε το έβλεπαν και το καταλάβαιναν και οι ίδιοι, οι παίκτες μας, παιχνίδι με παιχνίδι. Υπήρχαν αγώνες όπου παλεύαμε μέχρι το τέλος και μάλιστα απέναντι σε ποδοσφαιριστές μεγαλύτερους σε ηλικία και πιο έμπειρους. Από τους αγώνες που θυμάμαι χαρακτηριστικά όπου παίξαμε πολύ καλά, ήταν το 3-2 με τον Αιγέα, η ήττα μας εντός έδρας από το Διονυσίου με 0-1, όπου όλα τα παιδιά πάλεψαν σαν άντρες, τα δύο ματς με την Ελπίδα Πολυγύρου, επίσης ο αγώνας που δώσαμε στον Ταξιάρχη.

Στο τέλος της περιόδου μείναμε αποδεκατισμένοι, είχαμε πολλούς τραυματισμούς, ενώ μερίδιο ευθύνης έχουν και οι γονείς, για τις απουσίες. Πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι τα παιδιά έδειξαν ότι έχουν ταλέντο και δυνατότητες βελτίωσης και τους αξίζουν συγχαρητήρια για όλη την προσπάθεια. Χαιρόμασταν όλοι μαζί το ποδόσφαιρο, διοίκηση, παίκτες, προπονητής και γονείς, μέσα σε άριστο και οικογενειακό κλίμα».

Αετός Φούρκας ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο Χαλκιδική
Οι άνθρωποι του Διονυσίου τίμησαν τον Γιάννη Μανωλούτσο για την πολυετή προσφορά του στο ποδόσφαιρο της Χαλκιδικής

Η διαιτησία

-Πώς είδες τη διαιτησία;

-Στη Β΄ κατηγορία είχαμε αρκετούς νεαρούς διαιτητές που έδειξαν πως βρίσκονται στον σωστό δρόμο και η παρουσία τους ήταν εξαιρετική. Σαφώς υπήρξαν λάθη, με τη διαφορά ότι όλοι καταλάβαιναν πως δεν ήταν εσκεμμένα και αυτήν ακριβώς την προσέγγιση θελήσαμε να δώσουμε και στα παιδιά στη διάρκεια των αγώνων.

Νέες προσδοκίες

Αναφορικά με τη νέα χρονιά, ο Γιάννης Μανωλούτσος επισημαίνει: «Πιστεύω ότι αρχίζει με προσδοκίες, θέλουμε να πετύχουμε το κάτι παραπάνω. Δίπλα στους πολύ αξιόλογους νεαρούς που έχουμε, θέλουμε να προσθέσουμε και την εμπειρία. Είμαι αρκετά αισιόδοξος, διότι προπάντων στην ομάδα υπάρχει θέληση και αγάπη για ποδόσφαιρο».

«Ελαμψε» ο Σέρτζιο Μούτσα

Αετός Φούρκας ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο Χαλκιδική
Ο πρώτος σκόρερ της Β΄ κατηγορίας, Σέρτζιο Μούτσα

Από τις σημαντικές διακρίσεις για τον Αετό Φούρκας ήταν και ότι ανέδειξε τον πρώτο σκόρερ στη Β΄ κατηγορία. Είναι ο Σέρτζιο Μούτσα που είχε πολύ καλή χρονιά πετυχαίνοντας 20 τέρματα. Αυτό που κάνει ακόμα σπουδαιότερο το επίτευγμά του, είναι η νεαρή ηλικία του (17 ετών). Γρήγορος, έξυπνος, με έφεση στο σκοράρισμα, κυρίως με σουτ και πλασέ, αλλά προπάντων με εξαιρετικό χαρακτήρα εντός και εκτός γηπέδου, ο Σέρτζιο Μούτσα έχει ασφαλώς τα φόντα για μελλοντική καριέρα, κάτι που επιβεβαιώνει και ο προπονητής του. Στη δεύτερη θέση των σκόρερ του νοτίου ομίλου ήταν ο Τέλης Χατζηφώτης του Διονυσίου (14 γκολ), ενώ στον βόρειο όμιλο στην πρώτη θέση ήταν ο Δημήτρης Τζούνγκο των Δουμπιών (12 γκολ).

Τα στατιστικά

Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, στον νότιο όμιλο, ο Αετός Φούρκας σε σύνολο 12 αγώνων, συγκέντρωσε 17 βαθμούς, μέσα από 5 νίκες, 2 ισοπαλίες, 5 ήττες, απόλυτα ισορροπημένα και τα τέρματα (23-23). Στους 6 αγώνες των πλέι οφ, είχε μία νίκη, μία ισοπαλία και τέσσερις ήττες, τέρματα 6 (υπέρ)-19 (κατά).

Ευχαριστίες

Το διοικητικό συμβούλιο του Αετού Φούρκας ευχαριστεί τη δήμαρχο Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, τον αθλητικό οργανισμό του δήμου, αλλά και την επιτροπή του αθλητικού οργανισμού, για τη διαρκή, σταθερή και αμέριστη συμπαράσταση προς τον σύλλογο. Επίσης, αισθάνονται όλοι την ανάγκη να ευχαριστήσουν τη διασώστρια της ομάδας, Γεωργία Μανωλούτσου, για την πολύτιμη προσφορά της, όπως και τους χορηγούς του συλλόγου, που ήταν κοντά σε όλη την προσπάθεια.

Αετός Φούρκας ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο Χαλκιδική
Οικογενειακό κλίμα και δέσιμο, τα χαρακτηριστικά της ομάδας