ΕΠΟ: Η πρότασή της για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας

ΕΠΟ γήπεδο Εθνική ομάδα EURO 2020 Super League

Το αίτημα προς τον πρόεδρο της UEFA

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε τις προτάσεις της για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας μετά τα αιματηρά επεισόδια στην Νέα Φιλαδέλφεια .

Όπως έκανε γνωστό θα τις αποστείλει στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ως αντίβαρο και διέξοδο στο πρόβλημα της αθλητικής βίας πανευρωπαϊκά, μετά από σχετική συνεννόηση, θα αποστείλει στον αντιπρόεδρο της Commission, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, εμπεριστατωμένη πρόταση. βασισμένη στην βεβαιότητα ότι το πρόβλημα της οπαδικής βίας δεν είναι πρόβλημα «ποδοσφαιρικό» αλλά κοινωνικό και πολιτικό.

Αυτό σημαίνει ότι η επίλυσή του δεν μπορεί να συναρτάται με την UEFA ή τις ομάδες, αφού αυτές, ούτε νομοθετική δυνατότητα έχουν ούτε αστυνομική ισχύ.

Η πρόταση θα βασίζεται στις παρακάτω παραδοχές:

1.Οι χούλιγκαν «εκτρέφονται» και ενδυναμώνονται σε τρία σημεία: α) στα γήπεδα, β) στα «κλαμπ»(γραφεία συνδέσμων) και γ) στα αυστηρώς προσδιορισμένα από αυτούς και «συγκεντρωμένα» καταστήματα εστίασης και αναψυχής.

2.Αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές κυβερνήσεις ο τρόπος της νόμιμης και συνταγματικά κατοχυρωμένης «αποκοπής» των επικεφαλής των χούλιγκανς από το γενικότερο «οπαδικό κίνημα», όπως αυτοί “ κατ’ ευφημισμόν” το ονομάζουν, ενώ στην πραγματικότητα μόνο τέτοιο δεν είναι.

3.Χωρίς τους εκάστοτε επικεφαλής τους, άρα χωρίς συντονισμό και καθοδήγηση, οι χούλιγκαν δεν μπορούν να δράσουν επικίνδυνα σε καμία χώρα της Ευρώπης.

4.Αντί πολλών και ως ένα απλό παράδειγμα, αναφέρουμε ότι η Γαλλία, κάνοντας χρήση της υπάρχουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας, έχει επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους με όλες τις όμορες με αυτήν χώρες για τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2023, ειδικά σε σχέση με το διεξαγόμενο τότε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράγκμπυ.

5. Η ΕΠΟ θα συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο τόσο για την ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το «οπαδικό» πρόβλημα, όσο και για την υπόδειξη των αναγκαίων νομοθετικών παρεμβάσεων, τόσο εθνικά όσο και πανευρωπαϊκά.

6.Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΠΟ ζήτησε από τον Πρόεδρο της UEFA κ. Τσέφεριν τη σύναψη συμφωνίας (working arrangement) μεταξύ UEFA και EUROPOL (EU criminal information hub), ούτως ώστε η UEFA και μέσω αυτής οι Ομοσπονδίες και μέσω αυτών οι ομάδες να έχουν ασφαλή και έγκαιρη πληροφόρηση για την διασυνοριακή μετακίνηση επικίνδυνων οπαδών (risky fans).