Ποιες ομάδες δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ;

ΠΑΟΚ Τελικός Κυπέλλου

Αναμέσά τους και τρεις ελληνικές

Τέτοιες ημέρες κάθε χρόνο, κάποιες ομάδες πανηγυρίζουν τίτλους και άλλες βιώνουν το αναπόφευκτο του αποχωρισμού της κατηγορίας.

Ετσι κι αλλιώς, το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο από έντονα, μοναδικά συναισθήματα.

Στην Ιστορία του ποδοσφαίρου, υπάρχουν ομάδες-ασανσέρ, που ανεβοκατεβαίνουν από την κορυφαία κατηγορία των πρωταθλημάτων τους. Αλλες πάλι, υποβιβάζονται για λόγους, που δεν έχουν να κάνουν με τα αποτελέσματα. Και είναι και εκείνες, οι πιστές που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ στην Ιστορία τους.

Μία επίλεκτη «παρέα» ομάδων σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες είναι και τρεις ελληνικές. Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ.

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, η πιο επιτυχημένη και σημαντική ομάδα στην Χιλή, η Κόλο Κόλο, χρειάστηκε να νικήσει (1-0) σε μπαράζ την Ουνινβερσιδάδ Κοσεπσιόν, προκειμένου να αποφύγει τον πρώτο υποβιβασμό στην 96χρονη Ιστορία της, γεμάτη από 32 πρωταθλήματα, 12 κύπελλα, 2 Σούπερ Κύπελλα, ένα Copa Libertadores, ένα Recopa και ένα Inter-American Cup.

Ετσι, η Κόλο Κόλο εξακολουθεί μέλος της ιδιαίτερης παρέας, που απλώνεται από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη, παραμένοντας αποκλειστικά και μόνο, στην κορυφαία κατηγορία.

Στην Ισπανία, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Αθλέτικ Μπιλμπάο, δεν υποβιβάστηκαν ποτέ. Οι Καταλανοί πλησίασαν πολύ το 1941-42, αλλά στο παιχνίδι σωτηρίας νίκησαν (5-1) την Μούρθια και έμειναν στην κατηγορία.

Οι Μαδριλένοι έζησαν το ίδιο το 1947-48 και παρέμειναν, νικώντας (2-0) την Οβιέδο, ενώ η Αθλέτικ το 2006-07, την τελευταία αγωνιστική κέρδισε (2-0) την Λεβάντε και παρέμεινε στην πρώτη κατηγορία.

Στην Ιταλία, μόνο η Ίντερ έχει αυτό το προνόμιο, αφού και η Γιουβέντους υποβιβάστηκε το 2006-07 λόγω Calciopoli, ενώ στην Γερμανία, μοναδική είναι η Μπάγερν.

Η Παρί ΣΖ, στη Γαλλία, είναι αυτή που τα έχει καταφέρει, αν και δημιουργήθηκε μόλις το 1970, ενώ στην Αγγλία όλοι εχουν «πέσει» τουλάχιστον μία φορά, αν και από τότε που δημιουργήθηκε η Premier League, δεν έχουν υποβιβαστεί, οι Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Έβερτον και Τότεναμ.

Στην Ρωσία, παρόμοια η κατάσταση με της Αγγλίας, αλλά αν ο υπολογισμός γίνει από την δημιουργία της Premier το 1992, μόνιμες στην κορυφαία κατηγορία είναι, οι Σπαρτάκ Μόσχας, ΤΣ.Σ.ΚΑ και Λοκομοτίβ.

Οι Φέγενορντ, Αγιαξ, Ουτρέχτη και PSV Αϊντχόφεν στην Ολλανδία, ανήκουν σ΄ αυτό το ιδιαίτερο κλαμπ, όπως και οι Μπενφίκα, Πόρτο και Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην Πορτογαλία, οι Αμπερντίν και Σέλτικ στην Σκωτία και οι Μπεσίκτας, Γαλατασαράι και Φενερμπαχτσέ στην Τουρκία.

Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού

Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, συναντά κάποιος επίσης αρκετές περιπτώσεις. Στο Μεξικό, οι Αμέρικα, Τσίβας, Σάντος, Τολούκα, Κρουζ Αζούλ και Πούμας, δεν έχουν λείψει ποτέ από την κορυφαία κατηγορία.

Στην Αργεντινή, μόνο η Μπόκα Τζούνιορς, ενώ στην Βραζιλία περισσότερες και συγκεκριμένα οι Φλαμένγκο, Σάντος, Σάο Πάολο και Ιντερνασιονάλ Πόρτο Αλέγκρε. Στην Ουρουγουάη, Νασιονάλ και Πενιαρόλ, στην Παραγουάη, Ολύμπια, Γκουαρανί και Τσέρο Πορτένιο, στην Κολομβία, οι Μιλιονάριος, Ατλέτικο Νασιονάλ, Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε, στην Βενεζουέλα η Καράκας και στο Περού, η Ουνιβερσιδάδ.

Σπουδαίες και «μεγάλες» ομάδες έχουν δοκιμάσει την πικρή γεύση του υποβιβασμού. H Aτλέτικο Μαδρίτης είχε υποβιβαστεί το 1930 (επέστρεψε το 1934), όμως πιο πρόσφατα, το 2000, αν και έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου, «έπεσε» ξανά, παραμένοντας δύο σεζόν στην Segunda division.

Η Μίλαν υποβιβάσθηκε την σεζόν 1979-80, αυτήν την φορά ως τιμωρία για διαφθορά, και αφού επέστρεψε το 1981-82, υποβιβάστηκε και πάλι, λόγω της κάκιστης πορείας της.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επίσης υποβιβάστηκε στις δεκαετίες του ‘20 και του ’30, ενώ ακολούθως «ανέβηκε» και… έπεσε ξανά το 1974.

Η Κρουζέιρο υποβιβάστηκε το 2019, ενώ η Ρίβερ Πλέιτ «έπεσε» στην Nacional B το 2011, την ίδια χρονιά που «κατέβηκε» κατηγορία η Μονακό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *