Τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης με αφορμή τον θάνατο τουρίστριας στην Ανάβρα, σε απόσταση αναπνοής από το κλειστό αγροτικό ιατρείο, πυροδοτούν αντιδράσεις.
Ο Γεωργιάδης ουσιαστικά εξήγησε πως από τη στιγμή που η τουρίστρια έπαθε ανακοπή μέσα στο Σαββατοκύριακο… δεν είχε πολλές ελπίδες να βρει γιατρό. Όπως είπε διαχρονικά στην περιφέρεια δεν υπάρχουν γιατροί τα Σαββατοκύριακα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λειτουργεί το ΕΣΥ.
«Δεν υπάρχει κράτος που να έχει παντού γιατρούς», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ σημείωσε πως τα Σαββατοκύριακα στην περιφέρεια δεν υπάρχουν γιατροί από ιδρύσεως του ΕΣΥ το 1983.
«Υπάρχει μήπως Εθνικό Σύστημα Υγείας στον κόσμο που να μην έχει προβλήματα;», πρόσθεσε. «Τα χιλιάδες περιστατικά που καθημερινά πάνε καλά, δεν πρόκειται να τα ακούσετε, αν όμως συμβεί η παραμικρή στραβή θα σπεύσουν όλοι να κατηγορήσουν το ΕΣΥ. Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ είναι ψευδής».
Τι είπε για το περιστατικό στην Ανάβρα
«Πρώτα απ’ όλα το περιστατικό έγινε Κυριακή. Από την ίδρυση του ΕΣΥ, δεν προβλέπεται γιατρός σε Περιφερειακό ιατρείο το Σαββατοκύριακο. Την περιοχή την καλύπτει το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας. Άρα, εκείνη την ημέρα δεν έγινε κάτι διαφορετικό απ’ ότι συμβαίνει συνήθως. Παρά ταύτα, το σύστημα λειτούργησε. Η νοσηλεύτρια από το περιφερειακό ιατρείο πήγε με όλο τον εξοπλισμό για να κάνει ΚΑΡΠΑ στα τρία λεπτά. Δυστυχώς, η κυρία είχε πάθει μια πολύ βαριά ανακοπή. Το ασθενοφόρο έφτασε από τον Δομοκό σε 20 λεπτά. Δεν μπορούσε να σωθεί. Εάν στην κοινή γνώμη μένει η εικόνα ότι πέθανε μία τουρίστρια γιατί δεν υπήρχε γιατρός, αυτό είναι ψέμα. Δεν πέθανε για αυτό. Αυτό βλάπτει το ΕΣΥ, βλάπτει και την Ελλάδα».
Τα άλλα περιστατικά
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και σε άλλα περιστατικά, στα οποία είπε αδίκως στοχοποιείται το ΕΣΥ. «Η έγκυος στην Πρέβεζα είχε συνεχή παρακολούθηση και δεδομένου ότι δεν υπάρχει μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών στην περιοχή, αναγκάστηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Λάρισας με ασθενοφόρο, συνοδεία ειδικευμένης γυναικολόγου και όχι αγροτικής γιατρού, όπως γράφτηκε ψευδώς. Τι έκανε λάθος το ΕΣΥ εδώ; Ότι δεν είχε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών στην Πρέβεζα; Υπάρχει χώρα, που έχει τέτοια μονάδα σε κάθε πόλη;», είπε. «Το περιστατικό δεν είναι προς ψόγον του ΕΣΥ, αλλά προς έπαινο. Ας μην το παρουσιάζουν ότι το ΕΣΥ την πήγε από την Πρέβεζα στη Λάρισα», τόνισε.
Για το περιστατικό στη Σάμο, τέλος, είπε: «Καταρχάς η γιατρός δεν έπαθε εγκεφαλικό. Η γιατρός, ευτυχώς, το τονίζω, είναι καλά στην υγεία της, μίλησα και ο ίδιος μαζί της. Θα γυρίσει σε 15 μέρες στη δουλειά της. Έκανε πολλές εφημερίες, όπως κάνουν πολλοί γιατροί στα περιφερειακά νοσοκομεία, οι περισσότερες από αυτές όμως ήταν “on call”. Δεν ήταν στο νοσοκομείο, ήταν στο σπίτι της. Δεν δικαιολογείται δηλαδή να γράφεται ότι έπαθε εγκεφαλικό από τις εφημερίες. Ήταν όμως πιεσμένη; Ναι. Ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της διοικήτριας και έχω διορίσει προσωρινό Διοικητή, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ».
Σφοδρή επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Λίγη ώρα αργότερα, σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά κατά του Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή τις δηλώσεις του.
Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρει ότι:
«Ένα κράτος δε μπορεί να έχει παντού γιατρούς», δήλωσε με κυνισμό ο Υπουργός διάλυσης της Υγείας με αφορμή τον θάνατο μιας γυναίκας, παραδεχόμενος ότι δε προτίθεται να κάνει τίποτα προκειμένου οι κάτοικοι των ορεινών, των νησιωτικών, των απομακρυσμένων περιοχών να έχουν ισότιμη μεταχείριση στην υγεία.
Προφανώς για τον Άδωνι Γεωργιάδη οι θάνατοι λίγα μέτρα από περιφερειακά ιατρεία, οι διακομιδές στα νοσοκομεία στις καρότσες αγροτικών, οι εξαντλητικές εφημερίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι μια κανονικότητα με την οποία όχι μόνο έχει συμφιλιωθεί αλλά την υπερασπίζεται κιόλας.
Η δραστική αλλαγή πολιτικής για το ΕΣΥ αποδεικνύεται καθημερινά πως είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου».