Ανδρουλάκης για τα Ιμια: «Τιμούμε τη θυσία τριών Ελλήνων αξιωματικών για την εθνική μας κυριαρχία»

Νίκος Ανδρουλάκης Βουλή

Τόνισε πως είναι χρέος μας να ενισχύσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας

Στη “μαύρη” επέτειο της κρίσης στα Ιμια αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.

«Τιμούμε τη θυσία τριών Ελλήνων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την εθνική μας κυριαρχία, στα Ίμια, ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Έχουμε χρέος και καθήκον να μην ξεχνάμε τους κινδύνους για να σχεδιάζουμε βάσει αυτών την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και την αποτρεπτική δύναμη της χώρας», υπογράμμισε ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σήμερα Τετάρτη 31 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 28 χρόνια από την κρίση στα Ιμια όπου τρεις αξιωματικοί, του Πολεμικού Ναυτικού έχασαν την ζωή τους όταν το ελικόπτερο όπου επέβαιναν κατέπεσε στην θάλασσα.

Δείτε επίσης: 28 χρόνια μετά την κρίση στα Ιμια – Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν μία ανάσα από τον πόλεμο

Η κρίση στα Ιμια έχει μείνει στην ιστορία, καθώς η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά σε πολεμική σύρραξη με την Τουρκία.

Ήταν τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996, όταν και κορυφώθηκε η κρίση των Ιμίων, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης, την περίοδο που η κυβέρνηση Σημίτη έκανε τα πρώτα της βήματα.

Το επεισόδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, που εμφανίσθηκαν δυναμικά στο προσκήνιο μετά τη Μεταπολίτευση. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά της με τη γείτονα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ενώ η Τουρκία θέτει τα θέματα του εναερίου χώρου (αναγνωρίζει 6 και όχι 10 μίλια), του FIR Αθηνών, της αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Αιγαίου και με την κρίση των Ιμίων το καθεστώς κάποιων βραχονησίδων (“Γκρίζες Ζώνες”).

Τα Ιμια (Καρντάκ στα τουρκικά) είναι δύο μικρές ακατοίκητες βραχονησίδες μεταξύ του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και των νοτιοδυτικών ακτών της Τουρκίας. Απέχουν 3,8 ναυτικά μίλια από το Μποντρούμ (Αλικαρνασσός) της Τουρκίας, 5,5 ν.μ. από την Κάλυμνο και 2,5 ν.μ. από το πλησιέστερο ελληνικό έδαφος, τη βραχονησίδα Καλόλιμνος.

Τα Ιμια παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία το 1947 με τη Συνθήκη των Παρισίων, ακολουθώντας την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως γράφει το SanSimera.gr, το Τουρκικό κράτος είχε αποδεχτεί το καθεστώς επικυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά αυτά. Η αμφισβήτηση της ελληνικότητας των Ιμίων ξεκίνησε από ένα ναυτικό ατύχημα που συνέβη στις 25 Δεκεμβρίου 1995.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν να εφαρμόσουν για την περίσταση τη δική τους ερμηνεία στη Συνθήκη της Λωζάνης (1923), με την οποία είχαν παραχωρηθεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία στο σύνολό τους και όχι ονομαστικά, και να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία κάποιων βραχονησίδων.

Exit mobile version
%%footer%%