Αθανάσιος Γιαννακός: Ενεργός στην παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό

Αθανάσιος Γιαννακός

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη» της Χρύσας Αράπογλου στο Δήμο Καλαμαριάς

Αποφασισμένος να συνεχίσει να προσφέρει στην Καλαμαριά με έργα είναι ο Αθανάσιος Γιαννακός, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη» της Χρύσας Αράπογλου.

Για τρεισήμισι περίπου χρόνια από τη θέση του αντιδημάρχου Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης ανέλαβε πρωτοβουλίες και προχώρησε σε ουσιαστικές ενέργειες για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών καθώς και της ανάδειξης της ιστορίας και της παράδοσης της Καλαμαριάς.

Με την εμπειρία αυτή και με όπλο στη… φαρέτρα του τον ενθουσιασμό για περαιτέρω προσφορά για το καλό του τόπου, θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές στο ψηφοδέλτιο της υποψηφίας δημάρχου, Χρύσας Αράπογλου.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Αθανάσιος Γιαννακός γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νέα Κρήνη του Δήμου Καλαμαριάς. Ως μαθητής ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο αγωνιζόμενος με επιτυχία στις ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής της Νέας Κρήνης, τον ΑΟ Κρήνης και τον Άγιο Γεώργιο.

Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Επανορθωτική Οδοντιατρική (Restorative Dentistry) και Παιδοδοντία.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε ενεργό συμμετοχή στον φοιτητικό συνδικαλισμό που αποτέλεσε μεγάλο σχολείο τόσο για την καλλιέργεια πολιτικής σκέψης με δημοκρατικό και φιλελεύθερο προσανατολισμό,  όσο και ευαισθητοποίησης σε κοινωνικά αιτήματα και διεκδικήσεις.

Διατηρεί για πάνω από 20 χρόνια ιδιωτικό Οδοντιατρείο στη Νέα Κρήνη, ασκώντας καθημερινά την γενική οδοντιατρική με έμφαση στις αισθητικές αποκαταστάσεις.

Με την εκλιπούσα από τον Μάιο του 2019, σύζυγό του Γεωργία Καραγιάννη, επίσης Οδοντίατρο, απέκτησαν 2 παιδιά, τον Χάρη (τεχνικός οχημάτων) και την Ιωάννα (φοιτήτρια με υποτροφία σε Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με κατεύθυνση τις Νευροεπιστήμες).

Η πορεία και τα έργα

Βιβλία, ταξίδια, η Ελληνική Γλώσσα , η ετυμολογία, η ιστορία αποτελούν μερικά από τα ενδιαφέροντά του…

Ο αθλητισμός όμως είναι βασική στάση ζωής και η ενασχόλησή του αδιάλειπτη από τα παιδικά του χρόνια.
Αξία που θεωρεί ότι εμφύσησε και στα παιδιά του που με πάθος ασχολήθηκαν και αγωνίζονται ακόμη, σε δυναμικά αθλήματα, η Ιωάννα με το τένις  (πρωταθλήτρια Ελλάδας), ενώ ο Χάρης με την ιστιοπλοΐα και τα χειμερινά σπορ.

Ως αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Καλαμαριάς από τον Σεπτέμβριο 2019 έως 6 Φεβρουαρίου 2023, συνέβαλε στην προώθηση σημαντικών θεμάτων καθώς και στην δημιουργία νέων θεσμών και υπηρεσιών στα πεδία των αρμοδιοτήτων του, με την καθοριστική συμβολή των συνεργατών του, υπηρεσιακών παραγόντων.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

1. Η προετοιμασία εμπεριστατωμένων φακέλων που κατατέθηκαν στο υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση και κατασκευή τεσσάρων νέων νηπιαγωγείων (2ο, 11ο, 15ο, 17ο).

2. Η αμφιμεταστέγαση του 10ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου για την εξασφάλιση σημαντικού αριθμού και απολύτως απαραίτητων λυκειακών αιθουσών στις περιοχές Αη Γιάννη, Φοίνικα, Επέκτασης, Νέας Κρήνης, συντασσόμενος με συνέπεια με ένα δυναμικό και αγωνιστικό γονεϊκό κίνημα.

3. Η ίδρυση του 8ου Λυκείου

Διαβάστε επίσης  Καλαμαριά: Μετονομάζεται σε «Θρασύβουλος Λαζαρίδης» ο πεζόδρομος Κομνηνών

4. Η θεσμοθέτηση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Καλαμαριάς

5. Δημιουργία με πρωτοβουλία και χορηγία του, της Γωνιάς Επιστημών “Γεωργία Καραγιάννη” στο Κέντρο Παιδείας Νεολαίας στην Επέκταση Καλαμαριάς για την εκπαίδευση των παιδιών στις νέες τεχνολογίες και τη ρομποτική.

6. Θεσμοθέτηση με τις βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς νέων πολύ επιτυχημένων προγραμμάτων Φιλαναγνωσιας για μαθητές όπως το πρόγραμμα “Βιβλιοσκωληκες”.

7. Θεσμοθέτηση της νέας υπηρεσίας από τις βιβλιοθήκες του Δήμου με την διανομή κατ’ οίκον, βιβλίων, σε συμπολίτες με δυσκολία στην μετακίνηση.

8. Δημιουργία νέας εκπαιδευτικής δομής, της “Θεατρικής Αγωγής” του τμήματος Παιδείας του Δήμου.

9. Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων:
– νέος χλοοτάπητας στο γήπεδο 5×5 ΔΑΚ,
– εκτεταμένη συντήρηση του χλοοτάπητα και αναβάθμιση του φωτισμού στο Γήπεδο ποδοσφαίρου Αριστοτέλη,
– θεαματική βελτίωση της ποιότητας του νερού της πισίνας με αναβάθμιση της ενίσχυσης και συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού με παράλληλη εκτεταμένη αποκατάσταση στις υποδομές του Κολυμβητηρίου με έμφαση στον τομέα της ασφάλειας και της υγιεινής.)

10. Αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας COVID 19 στα σχολεία και στα αθλητικά κέντρα με συνεχείς ενημερώσεις, απολυμάνσεις κλπ.

11. Εντατικοποίηση των επισκευών-συντηρήσεων στις σχολικές δομές. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση η πλήρης ανακαίνιση του 6ου Δημοτικού Σχολείου (Πέτρινο), σύμβολο της Νέας Κρήνης το οποίο χάρη και σε γνωστή γενναία χορηγία (της Ζωής Παπαγεωργίου) μεταμορφώθηκε σε ένα σχολείο πρότυπο.

12. Δράσεις και εκδηλώσεις στον πολιτισμό
Ο προγραμματισμός, ο συντονισμός και υλοποίηση του Προγράμματος των επετειακών εκδηλώσεων “Καλαμαριά 1922-2022, Μια θάλασσα μνήμες… και γινήκαμε όλοι ένα”.  Αφορμή, η συμπλήρωση το έτος 2022, των 100 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή.

Κορυφαίες εκδηλώσεις ήταν:
– η διοργάνωση του φεστιβάλ εικαστικών τεχνών

– το Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής με τη δημιουργία 14άρων μνημειακών έργων, υψηλής αισθητικής και μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας της σύγχρονης γλυπτικής τέχνης, από διεθνούς κύρους καλλιτέχνες που αποτελούν μόνιμο απόκτημα του Δήμου Καλαμαριάς

– η Λαμπαδηδρομία

– η μεγάλη εκδήλωση μνήμης και τιμής στην παραλία της Νέας Κρήνης με την Αναπαράσταση του ερχομού των προσφύγων

– το Πανελλήνιο Αντάμωμα των Μικρασιατικών Συλλόγων

και πλήθος άλλων ποιοτικών δράσεων και εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Καλαμαριάς και άλλους φορείς πολιτισμού και Παιδείας.

“Η συνεργασία μου – συμπόρευση με την υποψήφια Δήμαρχο Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου έχει αφετηρία κοινές και απόλυτες αρχές και αξίες όπως:
η πίστη στην συμμετοχική και μη συγκεντρωτική Διοίκηση,
η ουσιαστική λειτουργία των θεσμικών οργάνων και ο δημοκρατικός διάλογος ,
η αντίθεσή σε εξωθεσμικές λογικές και παρεμβάσεις και η βαθιά, κοινή προσήλωσή στην διεκδίκηση και αποφασιστική υπεράσπιση και υλοποίηση με εντιμότητα , πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο.

Είναι βαθιά η πεποίθησή μου, ότι η πολιτική δράση και πολύ περισσότερο η διοίκηση δεν πρέπει να έχει ως κίνητρο τη ματαιοδοξία της άσκησης εξουσίας αλλά μόνο την αδιαπραγμάτευτη υπηρεσία προς τους πολίτες.
Η Καλαμαριά έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες κοινωνικής , οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης με αξιοποίηση της ευλογημένης γεωγραφικής της θέσης και του πολύ αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού .
Γι αυτό θα δουλέψουμε σκληρά με ανιδιοτέλεια και ευθύνη .
Η κοινωνία το απαιτεί…
Το χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές το επιβάλλει.”