Αβραμόπουλος: “Αυτή η υπόθεση έχει κάνει μεγάλη ζημιά και στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς”

Αβραμόπουλος

Τι επεσήμανε ο πρώην υπουργός εξωτερικών και πρώην Επίτροπος της Ελλάδας

O πρώην υπουργός εξωτερικών και πρώην Επίτροπος της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γνωστό και ως Qatar Gate, και για τις διαστάσεις που λαμβάνει.

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα, γιατί στις Βρυξέλλες και στην Επιτροπή υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Κανείς δεν μπορεί να δει κάποιον αν προηγουμένως δεν πάρει έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες των θεσμών. Το πώς λοιπόν έγιναν όλα αυτά, θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη.

. Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες διερωτώνται τι γίνεται εκεί και κατά πόσον πράγματι γίνονται αυτά;»

Θεσσαλονίκη: “Μουδιασμένη” η γειτονιά που είναι το πατρικό της Εύας Καϊλή (ΒΙΝΤΕΟ)

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του στο ΔΣ της ΜΚΟ που έχει ιδρύσει ο Αντόνιο Παντσέρι, που στοχοποιείται ως επικεφαλής του κυκλώματος διαφθοράς, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι πριν από τρία χρόνια προτάθηκε η σύσταση αυτού του οργανισμού, του Fight Impunity, με στόχο την καταπολέμηση της ατιμωρησίας. Έγιναν τότε προσκλήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές προσωπικότητες. Η πρόταση ήταν να γίνουμε μέλη αυτής της επιτροπής, αλλά με τιμητικό τίτλο, όχι διαχειριστικό ούτε ουσιαστικό. Ήταν μια καλή πρωτοβουλία και καλά ξεκίνησε.

Ο κ. Παντσέρι, δεν ήταν τυχαίος ήταν από τις πιο διαπρεπείς προσωπικότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και μάλιστα πρόεδρος της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο εγώ έκανα ένα γραπτό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας αν αξίζει τον κόπο να είμαι μέλος του οργανισμού αυτού. Με υπογραφή λοιπόν της κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πήρα την έγκριση να συμμετέχω. Με το που ξέσπασε το σκάνδαλο επικοινώνησα αμέσως και με την κα Μογκερίνι και με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας και συμφωνήσαμε ότι πρέπει άμεσα να υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας και το κάναμε. Ήταν ένας οργανισμός με ηθικό πρόσημο και είναι κρίμα που τελειώνει μαζί με τον κ. Παντσέρι, γιατί αποχώρησαν όλες οι διαπρεπείς προσωπικότητες.

Ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει ακόμα πού θα φτάσει η έρευνα. Ωστόσο προς το παρόν δεν είναι θέμα ούτε Σοσιαλδημοκρατών ούτε Χριστιανοδημοκρατών ούτε Αριστερών. Είναι θεσμικό. Μείζον θέμα, ηθικό και πολιτικό των ευρωπαϊκών θεσμών. Όπως είπε το θέμα αυτό εκ των πραγμάτων πρέπει να προβληματίζει όλα τα πολιτικά κόμματα στη χώρα, γιατί όλα εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για μας είναι και θέμα πολιτικής και ηθικής τάξεως. Δεν θα ήθελα να το περιορίζουμε μέσα στο πλαίσιο ενός κόμματος.
Είναι κάτι που θα διερευνηθεί, θα εξαχθούν συμπεράσματα, αλλά ζημιά ήδη είναι μεγάλη. Αυτά πρέπει να σβήσουν το συντομότερο δυνατόν, διότι η Ελλάδα είχε κάνει βήματα μπροστά.