Δημήτρης Μάρδας: «Η Θεσσαλονίκη αν συνεχίσει αυτή τη ρότα, κάποτε θα βουλιάξει στα προβλήματά της»

Δημήτρης Μάρδας Υποψήφιος Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ

Υποψήφιος Βουλευτής με ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ στην Α’ Θεσσαλονίκης

Ο Δημήτρης Μάρδας, καθηγητής του ΑΠΘ, Π. Αν. Υπουργός Οικονομικών και Υφ/γός Εξωτερικών μιλάει στο Thes.gr ενόψει των προσεχών βουλευτικών εκλογών.

Ο Υποψήφιος Βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης με το ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ, σχολιάζει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την αξιολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από το ΓΛΚ, αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα της οικονομίας στη χώρα μας, μιλάει για τα προβλήματα της πόλης και τις μεγάλες καθυστερήσεις, όσον αφορά την υλοποίηση κάποιων έργων, καθώς και ποια είναι η άποψη του για την εισαγωγή στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας χωρίς εξετάσεις.

– Πώς σχολιάζετε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για αξιολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους;

«Πρώτον δεν είναι δουλειά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η αξιολόγηση των προγραμμάτων των Κομμάτων. Δεύτερον για να αξιολογηθεί ένα πρόγραμμα θέλει πολλές ημέρες. Είναι στην ουσία μια πρόταση για έναν νέο κρατικό προϋπολογισμό. Ως εκ του του η πρόταση της ΝΔ πριν από λίγες ημέρες για αξιολόγηση ως τις 21 Μαΐου όλων των προγραμμάτων των κομμάτων είναι ένα πυροτέχνημα, ακόμη και αν δεχθούμε ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ΓΛΚ είναι αρμόδιο για κάτι τέτοιο.

Απλώς σημειώνω το εξής καθώς ήμουν πολιτικός ιστάμενος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το 2015. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ΓΛΚ για να αξιολογήσει και να προσδιορίσει το κόστος ενός και μόνο νόμου χρειάζεται υπό κανονικές συνθήκες επτά ημέρες τουλάχιστον. Οπότε κατανοείτε τρία προγράμματα τριών κομμάτων με δεκάδες αριθμούς δαπανών χρειάζονται ένα σχεδόν μήνα. Η αξιολόγηση των προγραμμάτων μπορεί να γίνει από εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων με επαρκή γνώση του αντικειμένου».

– Ποια είναι αυτή τη στιγμή η πραγματική εικόνα της οικονομίας στη χώρα μας;

«Αν και η ΝΔ παρουσιάζει μια ανθηρή κατάσταση προβάλλοντας τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού, η λεγόμενη σκοτεινή πλευρά του δείχνει άλλα πράγματα και σε πολύ μεγάλη έκταση. Με κρατικός χρέος 400 δις, με ιδιωτικό χρέος 250 δις ευρώ και με έλλειμμα στις εμπορικές μας σχέσεις με το εξωτερικό 20 δις ευρώ περίπου, όταν το 2019 το ποσό αυτό ήταν 2,9 δις ευρώ, δύσκολα κάποιος μπορεί να πει ότι η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού δεν καλύπτει σχεδόν όλο το φεγγάρι, αφήνοντας ένα μικρό του μέρος ελεύθερο για να δείχνει φωτισμένο. Αυτά τα νούμερα είναι το σημείο εκκίνησης κάθε κριτικής. Υποθέτουμε βέβαια ότι τα 37 δισεκατομμύρια που αφήσαμε στο κρατικό ταμείο εξακολουθούν να υπάρχουν ανέγγιχτα, δεδομένου ότι η χώρα δανείσθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια γύρω στα εξήντα δις ευρώ».

– Είπατε πρόσφατα πως η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που ψάχνει να βρει το δρόμο της. Ποιο είναι το σχέδιο που πρέπει να εφαρμοστεί;

«Εκείνο αρχικά που πρέπει να γίνει είναι το εξής δύσκολο μάλλον αλλά άκρως απαραίτητο, καθώς αυτό που θα σας πω έχει λάβει μια δραματική μορφή σήμερα. Η πόλη βιώνει μια απερίγραπτη καθυστέρηση ως προς την υλοποίηση των όποιων έργων. Κατά μέσο όρο ένα έργο για να ολοκληρωθεί είτε είναι πάρκο, πρώην στρατόπεδο, είτε είναι το Μετρό είτε ένα αυτοκινητόδρομος χρειάζεται 20-30 χρόνια.

Ετσι με αυτούς τους ρυθμούς είναι αδύνατον να περπατήσει η πόλη, η οποία αν συνεχίσει αυτή τη ρότα κάποτε θα βουλιάξει στα προβλήματά της. Αυτό είναι το αυτονόητο σημείο εκκίνησης της ζωής της. Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα, είτε σχέδια είτε ιδέες που θα αλλάξουν τη μορφή της πόλης λύνονται…».

– Ποια είναι η άποψη σας για την εισαγωγή στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας χωρίς εξετάσεις;

«Πριν αρκετά χρόνια ήμουν ένθερμος οπαδός της βάσης του 10, ως προϋπόθεση της εισόδου στα πανεπιστήμια. Η χρόνια όμως εμπειρία μου στο πανεπιστήμιο μου άλλαξε αυτήν τη θέση καθώς είδα παιδιά ανώριμα στα 18 τους χρόνια, να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με βαθμούς κάτω από δέκα και ακολούθως, καθώς με τον χρόνο ωρίμασαν, δούλεψαν για να αποφοιτήσουν στο τέλος με υψηλούς βαθμούς ή ακόμη και με «Άριστα».

Το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων δεν είναι το καλύτερο και οι αποκλεισμοί ατόμων που θέλουν να σπουδάσουν πρέπει να είναι πολύ περιορισμένοι. Και εδώ θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ένα ειδικότερο θέμα. Ευτυχώς το υφιστάμενο σύστημα με διάφορες λύσεις που βρίσκει, δίνει κάποιες διεξόδους.

Παραδείγματος χάρη με τις κατατακτήριες εξετάσεις ένα παιδί που ωριμάζει κάνει τελικά αυτό που επιθυμεί να ακολουθήσει και όχι αυτό όπου εκεί τυχαία βρέθηκε. Οπότε ένα παιδί που εισέρχεται σε μια Σχολή της μη αρεσκείας του με βαθμό κάτω του δέκα ακολουθεί κατόπιν, αφού πάρει το πρώτο του πτυχίο, τις σπουδές που το ίδιο επιθυμεί.

Για να κλείνω με την ερώτησή σας σημειώνω το εξής. Άλλες χώρες έχουν άλλα συστήματα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Εισέρχεται ο οποιοσδήποτε θέλει στα πανεπιστήμια και το «ξεκαθάρισμα» γίνεται στο πρώτο ή το δεύτερο ή ακόμη στο τέταρτο έτος των σπουδών.

Εισαγωγή κάτω από τη βάση, έχοντας υπόψη τη σημερινή κτηριακή δομή των πανεπιστημίων δε σημαίνει ότι αυτόματα θα εισέλθουν χιλιάδες μαθητές στα πανεπιστήμια. Απλώς οι εισερχόμενοι έστω και με βαθμό κάτω από τη βάση θα είναι ίσοι με τον αριθμό που αντιστοιχεί στις δυνατότητες των Τμημάτων».

Δημήτρης Μάρδας – Το Βιογραφικό του

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Μαρτίου του 1955. Από το 1956 είναι εγκαταστημένος στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις πτυχιακές τους σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Γαλλία στα πάν/μια Paris I – Panthéon Sorbonne και Paris II – Panthéon. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Paris II – Panthéon. Ασχολήθηκε με το χονδρεμπόριο παιγνιδιών από το 1982-1992.

Από το 1992 ως και το 1994 εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, στη Γενική Διεύθυνση της Εσωτερικής Αγοράς. Από το 2000 ως τις αρχές του 2002 ήταν Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και από τα τέλη του 2002 ως τα μέσα του 2004 ήταν Δ/νων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου.

Το πρώτο επτάμηνο του 2015 ορίστηκε Αν. Υπουργός Οικονομικών με αρμοδιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους ως τα τέλη του 2016 ορίστηκε Υφυπουργός Εξωτερικών. Εκλέχθηκε ως βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2015.

Εξακολουθεί να είναι καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις, πάρα το γεγονός ότι βγήκε στη σύνταξη το 2022.

www.mardas.eu

Exit mobile version
%%footer%%