Ειδικό Δικαστήριο: Δεν θα απολογηθεί ο Νίκος Παππάς

Νίκος Παππάς

Αναλυτικά η κατάθεση Βαξεβάνη

Την πρόθεση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά να μην προσέλθει για να απολογηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο δήλωσαν οι συνήγοροί του στη σημερινή συνεδρίαση.

«Ο Παππάς δεν θα έρθει, θα απολογηθεί δι’ ημών» είπε χαρακτηριστικά ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισής του Γιάννης Μαντζουράνης, ενώ υπέβαλε αίτημα προκειμένου να προσέλθει ως μάρτυρας ο γιος του επιχειρηματία Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας.

«Έχει άμεση προσωπική συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες του διαγωνισμού και πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν ο γιος ήταν μπροστινός του πατέρα ή το ανάποδο. Πάντως, αυτός είναι που έχει υπογράψει όλα τα χαρτιά. Υποβάλλουμε αίτημα να κληθεί και να εξεταστεί» συμπλήρωσε ο κ. Μαντζουράνης.

Την πρόθεσή της να ζητήσει την κλήτευση τριών ακόμη μαρτύρων εαν το αίτημα για την κλήση του γιου Καλογρίτσα γίνει δεκτό, διατύπωσε η πλευρά του επιχειρηματία. «Δεν έχουμε αντίρρηση να προσέλθει ο οποιοσδήποτε μάρτυρας αν και δεν βλέπουμε καμία δυνατότητα ουσιώδους συνεισφοράς στην κρίση σας. Απαίτησαν ένα πρόσωπο με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, το οποίο εξ αρχής είχε εκφράσει τη διαφωνία του με όλα αυτά. Εάν το δικαστήριο δεχθεί να έρθει κι εμείς θα προτείνουμε άλλους τρεις μάρτυρες» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος, συνήγορος υπεράσπισης του Χρήστου Καλογρίτσα.

Υπέρ του αιτήματος της πλευράς Παππά τάχθηκε η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή, λέγοντας: «Θεωρώ ότι από την αρχή θα έπρεπε να έχει κληθεί. Θεωρώ ότι δεν βλάπτει να προσέλθει».

Αναλυτικά η κατάθεση του Κώστα Βαξεβάνη

Κατά τη σημερινή διαδικασία κατέθεσε ο εκδότης της εφημερίδας DOCUMENTO, Κώστας Βαξεβάνης, σημειώνοντας από την αρχή ότι η εφημερίδα που εκδίδει δεν χρηματοδοτήθηκε από τα 3 εκατομμύρια ευρώ της εγγυητικής επιστολής που είχε καταθέσει η πλευρά Καλογρίτσα, προκειμένου να λάβει μέρος στον διαγωνισμό των τηλεοπτικλών αδειών.

«Το 2016 είχα εμπλοκή στην έκδοση της εφημερίδας DOCUMENTO ως διευθυντής, όχι ως εκδότης. Από την πρώτη ημέρα έκδοσης η εφημερίδα δέχθηκε πυρά, δολοφονία χαρακτήρα, προσπάθεια ενοχοποίησης, σύνδεση με χρήμα που διακινείτο υπόγεια και ο λόγος ήταν ότι από την πρώτη μέρα η εφημερίδα ήταν πάρα πολύ ενοχλητική με δημοσιεύματα για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και της συζύγου του, τον Γιάννη Στουρνάρα κλπ.

Το πρώτο επιχείρημα ήταν ότι η εφημερίδα εκδόθηκε από τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα. Στη συνέχεια το δεύτερο επιχείρημα ήταν ότι αυτή η εφημερίδα έγινε με τα 3 εκατομύρα ευρώ των Χούρι. Μόνο που αυτά τα χρήματα αποδεσμεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2017 και διοχετεύτηκαν σε λογαριασμούς του Καλογρίτσα και των εταιρειών του, είναι κάτι που το επιβεβαίωσε και ο κ .Στουρνάρας» υποστήριξε ο μάρτυρας.

Μάλιστα, ανέφερε πως όταν άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας εφημερίδας, ανάμεσα στους επιχειρηματίες που συζήτησε, ήταν και ο Χρήστος Καλογρίτσας. «Έπειτα από αρκετές συναντήσεις αποφασίσαμε ότι εκδότης θα είναι ο Καλογρίτσας. Υπογράψαμε ένα συμφωνητικό ότι σε 7 μήνες εφόσον όλα πάνε καλά, εγώ θα δεχθώ να μπω μέτοχος, θα του παραχωρήσω το 50% του τίτλου κι θα γίνουμε συνεταίροι» κατέθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Το πρωτοσέλιδο που αφορούσε τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Γιαννης Στουρνάρα έφερε την πρώτη ρήξη μεταξύ τους, ενώ τα επόμενα που αφορούσαν στον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο έφεραν ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις μεταξύ τους. «Λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα για τον Αβραμόπουλο, τον Ιανουάριο του 2017 διαβάζω στον Βηματοδότη ότι ο Καλογρίτσας συναντήθηκε με τον Στουρνάρα στην ΤτΕ.

Δηλαδή, ο ελεγχόμενος για βοσκοτόπια και τα δάνεια της Αττικής και μηνυόμενος από τον Στουρνάρα συνατήθηκε με τον διώκτη του. Μου μπήκαν ψύλλοι στα αφτιά και έμαθα ότι η συνάντηση είχε θέμα να κλείσει το DOCUMENTO. Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα “τι είναι αυτά που κάνεις;” Του είπα ότι εγώ αποχωρώ απο το Ντοκουμέντο και θα ζητήσω αποζημίωση.

Μου απάντησε ότι εκείνος θα φύγει από το DOCUMENTO και δεν χρειάζεται να πάμε στα δικαστήρια και θα μου αφήσει ως αποζημίωση τα έπιπλα, τα γραφεία κλπ. κι εκείνος θα εισπέπραττε τη διαφήμιση. Υπογράψαμε ιδιωτικό συμφωνητικό. Από τότε αρχίζει η φιλολογία των 3 εκατομμυρίων. Τώρα ο κ. Καλογρίτσας μια χαρά τα έχει βρει με την Κυβέρνηση και εξυπηρετεί το αφήγημά της» ανέφερε ο κ. Βαξεβάνης.

«Για την έκδοση του εφημερίδας δεν με προσέγγισε ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς. Εγώ συναντήθηκα με τον κ. Καλογρίτσα μετά από δική του πρόσκληση. Δεν υπήρξε τρίτος που παρενέβη», πρόσθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης και απαντώντας σε ερωτήσεις του αναπληρωματικού εισαγγελέα Δημήτρη Ασπρογέρακα συμπλήρωσε:«Από όσο γνωρίζω δεν υπήρξε παρέμβαση Παππά προς τον Καλογρίτσα, ούτε μου είχε μεταφέρει ο Καλογρίτσας ότι ακούει προστάγματα Παππά ή οποιουδήποτε τρίτου προσώπου, ότι δηλαδή δεχόταν εντολές ή ότι ο υπουργός έδινε τέτοιες εντολές».

Αναπλ. Εισαγγελέας: Τι ξέρετε για τα 3 εκατ της εγγυητικής, άλλο που εσείς δεν πήρατε τίποτα από αυτά. Ήταν μία υπουργική παρέμβαση υπέρ Καλογρίτσα να συμβάλει στην πολυφωνία;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω για τα 3 εκατομμύρια. Αν υπήρξε παρέμβαση θα υπήρχε πρόβλημα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν το γνωρίζω.

Πηγή: newsbomb.gr