Εκλογές 2023: Στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα (24/5) οι αρχηγοί των κομμάτων

ορκωμοσία Μέγαρο

Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που κατάφεραν να μπουν στην Βουλή μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου αναμένεται να περάσουν σήμερα (24/5) στις 11:00 το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου προκειμένου να συμμετάσχουν στην σύσκεψη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αν και αρχικά υπήρχε η πληροφορία, ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επικοινωνούσε μαζί τους τηλεφωνικά, τελικά τους […]

Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που κατάφεραν να μπουν στην Βουλή μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου αναμένεται να περάσουν σήμερα (24/5) στις 11:00 το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου προκειμένου να συμμετάσχουν στην σύσκεψη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αν και αρχικά υπήρχε η πληροφορία, ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επικοινωνούσε μαζί τους τηλεφωνικά, τελικά τους κάλεσε σε σύσκεψη, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει πως προτού οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές, ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να καλέσει σε σύσκεψη και να προσπαθήσει να βρεθεί λύση και να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της προεδρίας της δημοκρατίας αναφέρει: “Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο αύριο 24 Μαΐου στις 11:00, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος».

Από τη στιγμή που δεν θα προκύψει ούτε τώρα κυβέρνηση (θεωρείται βέβαιο), τότε συγκροτείται υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Live News και της Χριστίνας Κοραή, οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί είναι: Η Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η Ευαγγελία Νίκα πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οποίος φέρεται ως ο επικρατέστερος.

Διαβάστε επίσης  Αποχώρησε από το συνδυασμό Ζέρβα ο Γιώργος Κολτσίδας

Η διαδικασία στην Βουλή

Σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Δεδομένου πως δε μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση, μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαλύσει την Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές για τις 25 Ιουνίου.

Πηγή: newsit.gr