Ερντογάν: “Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας όσα συμβαίνουν στη Γάζα”

Στις εξελίξεις του πολέμου στη Γάζα αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της Συνόδου Κορυφής για την Παγκόσμια Δράση για το κλίμα, COP28, που διεξάγεται στο Ντουμπάι.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η σημερινή κατάσταση στη Γάζα «συνιστά έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ζήτησε για άλλη μία φορά να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν βάσει του Διεθνούς Δικαίου», μεταδίδει το CNNTurk.

«Οι ισραηλινές επιθέσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 16.000 αθώους Παλαιστίνιους πολίτες, η πλειοψηφία των οποίων είναι παιδιά και γυναίκες, δεν μπορούν με κανένα τρόπο να δικαιολογηθούν» ανέφερε.

Ο Ερντογάν θεωρεί κρίσιμη την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

Ο Ερντογάν τόνισε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα έφεραν για άλλη μια φορά στο φως την κρισιμότητα της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του».

Δήλωσε, επίσης, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει «οποιαδήποτε και όλες τις ευθύνες» που θα προκύψουν σε αυτή τη διαδικασία.

Τόνισε μάλιστα για άλλη μια φορά ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε», εννοώντας τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

“Να σταματήσει το Ισραήλ, ώστε να σταματήσουν οι θάνατοι”

Ο Ερντογάν συναντήθηκε και με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι όπου συζητήθηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας της Τουρκίας προς τη Γάζα και τι πρέπει να γίνει για μια διαρκή ειρήνη, μεταδίδει το τουρκικό μέσο.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή χειροτερεύει μέρα με τη μέρα καθώς οι επιθέσεις συνεχίζονται και ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει το Ισραήλ, ώστε να σταματήσουν οι θάνατοι.

Διαβάστε επίσης  Δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - Αγνωστος ο αριθμός των νεκρών