Γεραπετρίτης σε Τσίπρα: “Σας ευγνωμονούμε γιατί θα έχουμε την δυνατότητα να αντιπαρατεθούμε”

Πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής, την οποία αποδέχτηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: “Σας ευγνωμονούμε γιατί θα έχουμε την δυνατότητα να αντιπαρατεθούμε”.

Δείτε επίσης: Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Τσίπρας

Η κυβέρνηση ζητεί την άμεση διενέργεια της συνεδρίασης, είπε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης για να ολοκληρωθεί την Παρασκευή καθώς ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αμέσως μετά για επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής η συνεδρίαση διακόπτεται έως τις 6 όταν και θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Η πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπέβαλλε σήμερα (25/1) ο Αλέξης Τσίπρας, λόγω του ζητήματος των υποκλοπών.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε ότι εδώ και έξι μήνες η χώρα βρίσκεται στη δίνη των υποκλοπών, ενός πρωτοφανούς σκανδάλου, όπως είπε. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση και ζητάει την άμεση διενέργεια της συνεδρίασης, για να ολοκληρωθεί την Παρασκευή καθώς ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αμέσως μετά για επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης λέγοντας:

«Όταν η παραβίαση του κράτους δικαίου συνοδεύει την οικονομική και κοινωνική κρίση και όταν η υπονόμευση των δικαιωμάτων του πολίτη συνοδεύει την φτώχεια και όταν η δημοκρατία διασύρεται, όταν η εκτροπή εκτροχιάζει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, όταν οι ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας εμπλέκονται στα ρυπαρά παίγνια τύπου μαφίας έχουν γίνει παιχνίδι στα χέρια μιας αδίστακτης κυβέρνησης.

Έχουμε υποχρέωση να δράσουμε. Έχουμε το σύνταγμα και τα εργαλεία που μας προσφέρει η δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αμετάκλητα ένοχοι. Έχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες. Παραμονή στην διακυβέρνηση της χώρας είναι επικίνδυνη για την δημοκρατία και την ασφάλεια της χώρας. Η παρακρατική λειτουργία και η διαφθορά αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση μετά από όλα όσα έχουν συμβεί και με αποδείξεις πια η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να μείνει ούτε στιγμή στην θέση της. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μια ημέρα στην θέση του. Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Τι είπε μετά την συνάντηση με την Σακελλαροπούλου

Υπενθυμίζεται ότι επικαλούμενος σχετικά «αποδείξεις που περισυνέλεξε η αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κάλεσε χθες τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί, δηλώνοντας κατά πληροφορίες αποφασισμένος να γνωστοποιήσει σήμερα προς την εθνική αντιπροσωπεία τα ονόματα όσων προσώπων φέρονται να ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, μετά και τις επισκέψεις που είχε χθες στα γραφεία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), αλλά και στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Διαβάστε επίσης  Oι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Οι 5 «εκλεκτοί» του Κασσελάκη (ΦΩΤΟ)

«Ζήτησα να σας συναντήσω, προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Η ελληνική δημοκρατία παραμένει κράτος. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, ως εκ τούτου φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα να αναλάβει ευθύνες του και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας τους λόγους της χθεσινής επίσκεψής του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπεται

«Πρόταση δυσπιστίας» είναι η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 60 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.