Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τους παγιδευμένους στο Σουδάν

ΥΠΕΞ υπουργείο Εξωτερικών

Κινητοποιήθηκε και ο μηχανισμός της ΕΕ

Σε κινητοποίηση είναι ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών για την ασφάλεια των Ελλήνων που έχουν παγιδευτεί στο Χαρτούμ του Σουδάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του την Κυριακή τονίζει ότι η πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο είναι σε διαρκή επαφή με τον μητροπολίτη Νουβίας Σάββα.

Επιπλέον υπάρχει επικοινωνία της πρεσβείας στο Κάιρο με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Σουδάν και «συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν».

Δείτε επίσης: Σουδάν: «Μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή» – Ωρες αγωνίας για τους εγκλωβισμένους Έλληνες (ΒΙΝΤΕΟ)

Παράλληλα, και η Αθήνα είναι σε επαφή με τον μητροπολίτη.

«Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν», τονίζει το υπουργείο που επαναλαμβάνει τη σύσταση αποφυγής των ταξιδιών στη χώρα αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

“Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως Ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ταυτόχρονα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα. Επιπλέον ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα.

Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ. Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση”.