Η Οικολογία – Πράσινη Λύση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022 Οικολογία Πράσινη Λύση

Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και τη σημασία της προστασίας του αναφέρεται σε μήνυμά της η παράταξη “Οικολογία – Πράσινη Λύση”. Το σχετικό μήνυμα αναφέρει: “Και φέτος γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στο τέλος μιας πανδημίας η οποία μας κόστισε ως κοινωνία και ως πλανήτη σε όλα τα επίπεδα. Η όλη αυτή δοκιμασία μας υποχρεώνει […]

Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και τη σημασία της προστασίας του αναφέρεται σε μήνυμά της η παράταξη “Οικολογία – Πράσινη Λύση”.

Το σχετικό μήνυμα αναφέρει: “Και φέτος γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στο τέλος μιας πανδημίας η οποία μας κόστισε ως κοινωνία και ως πλανήτη σε όλα τα επίπεδα. Η όλη αυτή δοκιμασία μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε εκ βάθρων την σχέση μας με την φύση. Η καταστροφή των δασικών εκτάσεων, η επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων μέσα στην φύση, η αλόγιστη κατασκευή οδικών αρτηριών και κατασκευών καθώς και το εμπόριο άγριων ειδών σε περιοχές του πλανήτη, οδήγησαν στην μεταπήδηση παθογόνων μικροβίων και ιών στον ανθρώπινο πληθυσμό. Ο ιός COVID-19 αποτελεί μία παγκόσμια επίπτωση της συστηματικής καταστροφής των οικοτόπων και της βιοποικιλότητας σε συνδυασμό με την σημερινό παγκοσμιοποιημένο μοντέλο οικονομίας.

Το θέμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2022 είναι «#OnlyOneEarth», ένας μόνο πλανήτης Γη. Για την Οικολογία – Πράσινη Λύση, σε αντίθεση με όσους την θυμούνται μια φορά τον χρόνο, η προστασία της φύσης είναι υψίστης σημασίας καθημερινή πολιτική προτεραιότητα, πάνω από αριθμούς και συμφέροντα. Οι πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να αποτελέσουν μοχλό εξόδου από την κοινωνική και οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, αλλά και να μας οδηγήσουν σε ένα νέο μοντέλο κυκλικής οικονομίας με οφέλη για όλους.

Η αλόγιστη χρήση και κατάχρηση των φυσικών πόρων, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η υπερεκμετάλλευση και ρύπανση των υδάτινων αποθεμάτων, η ανορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, οι διαρκείς πιέσεις πάνω στα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, η υποβάθμιση των γεωργικών εδαφών και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και την οικονομία, είναι μόνο μερικές εκφάνσεις των κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων που αναζητούν λύσεις, πράσινες λύσεις για ένα καλύτερο αύριο και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους και τις μελλοντικές γενιές.

Διαβάστε επίσης  Τι θα γινόταν αν η κακοκαιρία Daniel συνέβαινε στην πόλη της Θεσσαλονίκης; (ΦΩΤΟ)