Καλαφάτης για ΣΥΡΙΖΑ: «Οι Ελληνες τους είδαμε, τους μάθαμε, τους ξέρουμε»

Τι ανέφερε ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης σε συνέντευξή του

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο Σταύρος Καλαφάτης.

«Η Κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης ως την ώρα που θα μπορέσει να βάλει μπρος τις μηχανές της. Μπορεί λοιπόν εύκολα να καταλάβει ο καθένας τι θα γινόταν, αν ακολουθούσε τις κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στήριξης στην αρχή της πανδημίας», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Karfitsa» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Νεοχωρίτη.

Και προσθέτει: Ο κ. Τσίπρας και οι σύμβουλοί του στα οικονομικά ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να κληθούν ποτέ να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους και δεν δυσκολεύονται να μοιράζουν λαγούς με πετραχήλια. Ένα δεν φαίνεται να κατάλαβαν:

Οτι τώρα πια οι Ελληνες τους είδαμε, τους μάθαμε, τους ξέρουμε».

Ο κ. Καλαφάτης υπενθυμίζει τη δέσμευση της Κυβέρνησης «να συνεχίσει τη στήριξη για όσο οι επιχειρήσεις σηκώνουν τα βάρη της άμυνάς μας απέναντι στην πανδημία» σημειώνοντας ότι «τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων κατά το 2020 έφτασαν τα 24 δις ευρώ ενώ για το 2021 έχουν ήδη ξεπεράσει τα 14 δις» και προσθέτει ότι «επιπλέον για τις επιχειρήσεις εστίασης που έμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ετοιμαστεί μια νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης με σκοπό την στήριξή τους για την αγορά πρώτων υλών τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους».

Αναφερόμενος στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας σημειώνει: «έχουμε σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό στο χώρο της υγείας και όλοι οι Έλληνες είμαστε ευγνώμονες για όσα μας πρόσφεραν στους δύσκολους μήνες της πανδημίας. Γιατροί, νοσηλευτές, πληρώματα του ΕΚΑΒ, διοικητικό προσωπικό, διακινδύνευσαν και εξάντλησαν τις δυνατότητές τους για να σώσουν ζωές. Τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε».

Σε ερώτηση εάν η υγειονομική κρίση επηρέασε την εξέλιξη των μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι «Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πια μπροστά σε μία νέα προοπτική που δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες και ελκύει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πέρα μάλιστα από τη σειρά των μεγάλων έργων υποδομής, σχεδιάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητά της πόλης και την καθημερινότητα όλων. Το πόστο που υπηρετώ, τονίζει, μπορεί να λειτουργεί ως επιταχυντής και στην κατεύθυνση αυτή γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια. Εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μην χαθεί ούτε μια ώρα, καθώς έχουμε να κάνουμε πολλά για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Με τις εξαγγελίες για άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου θα ήθελα να ρωτήσω εάν ληφθούν επιπλέον μέτρα για τον οδικό τουρισμό που αποτελεί μεγάλο ποσοστό στη Βόρεια Ελλάδα;

Το ζήτημα αυτό -όπως και γενικότερα ο Τουρισμός- απασχολεί σοβαρά τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση. Είμαστε σε διαρκή επαφή με το Υπουργείο Τουρισμού επιδιώκοντας τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις, έτσι ώστε και η δημόσια υγεία να προστατεύεται και οι γείτονές μας να έρθουν και να περάσουν εδώ τις διακοπές τους με ασφάλεια. Οι επιθυμίες που εκφράζει ο κόσμος του τουρισμού στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, είναι και δικές μας. Είμαστε στην ίδια πλευρά. Τα πάντα, ωστόσο εξαρτώνται από την επιδημιολογική κατάσταση τόσο στη χώρα μας, όσο και στις χώρες της γειτονιάς μας, απ΄ όπου ξεκινά ο οδικός τουρισμός. Σε κάθε περίπτωση κοινή εκτίμηση είναι ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή.

Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ζητούν την συνέχιση των μέτρων στήριξης και μετά το άνοιγμα της αγοράς. Υπάρχει τέτοια περίπτωση και ανάλογα δημοσιονομικά περιθώρια;

Οπως γνωρίζετε τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων κατά το 2020 έφτασαν τα 24 δις ευρώ ενώ για το 2021 έχουν ήδη ξεπεράσει τα 14 δις. Δέσμευση της Κυβέρνησης είναι να συνεχίσει τη στήριξη για όσο οι επιχειρήσεις σηκώνουν τα βάρη της άμυνάς μας απέναντι στην πανδημία. Έτσι ώστε να κρατηθεί όρθιος ο παραγωγικός και κοινωνικός ιστός και να βρει το βηματισμό του στο νέο περιβάλλον που προβάλλει για την επομένη της υγειονομικής κρίσης. Επιπλέον για τις επιχειρήσεις εστίασης που έμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ετοιμαστεί μια νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης με σκοπό την στήριξή τους για την αγορά πρώτων υλών τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους. Η Κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης ως την ώρα που θα μπορέσει να βάλει μπρος τις μηχανές της. Μπορεί λοιπόν εύκολα να καταλάβει ο καθένας τι θα γινόταν, αν ακολουθούσε τις κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στήριξης στην αρχή της πανδημίας. Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει την επιλογή του Αλ. Τσίπρα να γυρίσει και πάλι στα λόγια τ΄ αέρα του εμπαιγμού και της εξαπάτησης. Θυμάται πολύ καλά το σκίσιμο των Μνημονίων με έναν νόμο κι ένα άρθρο, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη «σεισάχθεια», το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και τα νταούλια που θα βαρούσε για να χορεύουν οι αγορές. Όπως θυμάται βέβαια και την ομολογία του για αυταπάτες και το εγκληματικό δημοψήφισμα του ΄15 που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Φαίνεται, ωστόσο πως ο κ. Τσίπρας και οι σύμβουλοί του στα οικονομικά ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να κληθούν ποτέ να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους και δεν δυσκολεύονται να μοιράζουν λαγούς με πετραχήλια. Ένα δεν φαίνεται να κατάλαβαν: Ότι τώρα πια οι Έλληνες τους είδαμε, τους μάθαμε, τους ξέρουμε.

Διαβάστε επίσης  Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ανεβαίνει στο 32,3% η ΝΔ - Δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως εν μέσω πανδημίας και ενώ υπήρχαν και υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, αγνόησε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην ουσία την αποδυνάμωσε και δεν αξιοποίησε ποτέ τις ΤΟΜΥ που δημιούργησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν ήταν κυβέρνηση. Τι απαντάτε;

Δυστυχώς τα σχέδια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυαν τη διοικητική γραφειοκρατία και όχι την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον είναι προφανές ότι η πανδημία επαναπροσδιόρισε τις προτεραιότητες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και επέβαλε έκτακτες δράσεις. Δόθηκε έμφαση στις ΜΕΘ, οι οποίες υπερδιπλασιάστηκαν, έγιναν περισσότερες από 10 χιλ. προσλήψεις υγειονομικών -που σε ένα μεγάλο βαθμό θα μονιμοποιηθούν- πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες προμήθειες μέσων και υλικών άμεσης ανάγκης. Παράλληλα δημιουργήθηκαν 500 Κινητές Μονάδες Υγείας που παρέχουν υποστήριξη στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και βέβαια οργανώθηκε και λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο και ρυθμούς καλύτερους από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο μηχανισμός εμβολιασμού. Επόμενο βήμα είναι η ριζική αναμόρφωση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με διττό στόχο: Αφενός την αμεσότερη και καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας και αφετέρου την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Έχουμε σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό στο χώρο της υγείας και όλοι οι Έλληνες είμαστε ευγνώμονες για όσα μας πρόσφεραν στους δύσκολους μήνες της πανδημίας. Γιατροί, νοσηλευτές, πληρώματα του ΕΚΑΒ, διοικητικό προσωπικό, διακινδύνευσαν και εξάντλησαν τις δυνατότητές τους για να σώσουν ζωές. Τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε.

Εχει επηρεάσει η υγειονομική κρίση και οι συνέπειες αυτής την εξέλιξη των δυο mega-project στη Θεσσαλονίκη, ή άλλων σημαντικών έργων και παρεμβάσεων;

Λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Στα μεγάλα έργα είναι κάτι παραπάνω. Διότι οι πρόδρομες διαδικασίες είναι πολυεπίπεδες και χρονοβόρες. Παρά την πανδημία και τα προβλήματά που προκάλεσε, η αρχή για τα έργα της Θεσσαλονίκης έγινε. Η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της για τα προαπαιτούμενα που θέτουν το πλαίσιο και τις βάσεις εκκίνησης με συνέπεια και ταχύτητα. Μπορούμε έτσι να πούμε με σιγουριά ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πια μπροστά σε μία νέα προοπτική που δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες και ελκύει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πέρα μάλιστα από τη σειρά των μεγάλων έργων υποδομής, σχεδιάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητά της πόλης και την καθημερινότητα όλων. Το πόστο που υπηρετώ μπορεί να λειτουργεί ως επιταχυντής και στην κατεύθυνση αυτή γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια. Εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μην χαθεί ούτε μια ώρα, καθώς έχουμε να κάνουμε πολλά για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη.​

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *