Κορονοϊός – Κοντοζαμάνης: “Τα self test ανήκουν στην κατηγορία των rapid test”

self test

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα τεστ που θα διατίθενται στα φαρμακεία

Διευκρινήσεις σχετικά με τα self test έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σχετικά με τη διάθεσή τους ανέφερε: “Ξεκινά αύριο η διάθεση των δωρεάν self test για τους πολίτες από τα φαρμακεία.

Υπογραμμίζεται ότι είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης – ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test – και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self-test).

Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Διαβάστε επίσης
Κοντοζαμάνης: "Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο και παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες σε όλους"

Επισημαίνεται ότι, η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας.

Ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα Ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *