Συνέντευξη στον ΣΚΑΙ παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία προανήγγειλε το έκτακτο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά τον Δεκέμβριο.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για “κατώτατο μισθό 950 ευρώ το 2027”.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στον νέο προϋπολογισμό θα υπάρχουν 12 επιπρόσθετες μειώσεις φόρων.«Εφημερίες του ΕΣΥ. Αυτοτελή φορολόγηση με 22%. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος το 2025. Αναπροσαρμογή στη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και πολλές ακόμα μειώσεις. Πακέτο μειώσεων φόρων που αποδεικνύουν ότι όσο η οικονομία πηγαίνει καλά έχουμε τη δυνατότητα να μειώνουμε φόρους», πρόσθεσε. Στο επίκεντρο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών βρίσκεται η μεσαία τάξη.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, χρησιμοποιώντας και την ψηφιακή τεχνολογία, που βοηθάει στον περιορισμό της, ειδικά στον ΦΠΑ.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα θα είναι πάνω από 1.500 ευρώ το 2027, εξηγώντας ότι η θετική πορεία της οικονομίας θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για καλύτερες αμοιβές.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα θέματα της κλιματικής κρίσης, με αφορμή και τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στα ακραία φαινόμενα που φέρνει η κλιματική κρίση.
«Εμείς έχουμε δημιουργήσει μια κουλτούρα προειδοποιήσεων, κάτι που βοηθά να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες», ανέφερε, είπε για το 112 που δεν λειτούργησε στη Βαλένθια. «Προτιμώ χίλιες φορές να χρησιμοποιήσω μία φορά το 112 παρά να βρεθούμε σε μία κατάσταση που θα μπορούσαμε να έχουμε ειδοποιήσει πολίτες αλλά δεν το κάνουμε», ανέφερε.
Αναφορά έκανε και στην ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης. Σήμερα, όπως είπε, θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αττικής για τη θωράκιση των υποδομών, όπως ο Κηφισός, που θα πρέπει να διασφαλίσουμε, όπως και για τα υπόλοιπα ρέματα, ότι είναι καθαρός. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι υπάρχει αντιπλημμυρικός σχεδιασμός που υλοποιείται, ενώ έγιναν παρεμβάσεις στο λεκανοπέδιο.
Σε ό,τι αφορά την έκρηξη στους Αμπελόκηπους, τόνισε πως υπάρχουν ακόμα υπόλοιπα τρομοκρατικών πυρήνων στη χώρα. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσίας και εκτίμησε ότι θα διαπιστωθεί ποιοι και γιατί ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα, μετά και την έκρηξη στην οδό Αρκαδίας στους Αμπελόκηπους.
Για Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή
«Σέβομαι πάντα τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, έχει τη δική του εμπειρία, αλλά ξέρει πολύ καλά ότι πρέπει να συνομιλούμε» με την Τουρκία, είπε για τον Αντώνη Σαμαρά. «Όλοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη την οποία έχουν να διαφυλάξουμε την ενότητα και να μην προβαίνουν σε ενέργειες που τραυματίζουν τη συνοχή της ΚΟ», είπε, ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή.
Για την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο, ανέφερε ότι βοήθησε την Ελλάδα όταν ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ήρθε στην Ελλάδα για τις δικές του δουλειές. «Υπήρξε υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων και το αναγνωρίζω», είπε. Όσον αφορά στις αμερικανικές εκλογές, ανέφερε ότι είναι παράτολμη η όποια πρόβλεψη. «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Στο Κογκρέσο έχουμε πολύ ισχυρές επαφές με πολλούς εκλεγμένους αντιπροσώπους. Η άποψη ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και στρατηγικός εταίρος είναι μια άποψη που την έχουν γερουσιαστές και βουλευτές από τα δύο κόμματα. Και όταν μίλησα στο Κογκρέσο με χειροκρότησαν και οι δύο πλευρές», είπε.
Για τα ελληνοτουρκικά
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι η χώρα μας σήμερα είναι ισχυρή, και γεωπολιτικά και αμυντικά και οικονομικά και έχει την υποχρέωση να συνομιλεί με αυτοπεποίθηση με τους γείτονές της.
«Προτιμούμε ήρεμα νερά ή ταραγμένα νερά; Προτιμώ ήρεμα νερά. Έχουμε υποχωρήσει, έστω και ελάχιστα, από πάγιες εθνικές θέσεις; Δεν το βλέπω πουθενά. Αλλά το να συζητούμε και να διερευνούμε τη δυνατότητα κυρίως να πείσουμε την Τουρκία ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν μπορεί να οδηγήσει τελικά σε λύση, είναι υποχρέωση μου να το κάνω. Και να το κάνω με όρους ευπρέπειας και σεβασμού προς τον γείτονα μου, με τον οποίο είμαστε «καταδικασμένοι» από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί», ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε ότι ακόμη κι αν στον διάλογο συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας γιατί προσερχόμαστε από πολύ διαφορετικές θέσεις, «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα του πολέμου με την Τουρκία».
Ερωτηθείς για το εάν θα συναντηθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι επικοινώνησε μαζί του για να τον συγχαρεί και τον κάλεσε για συνάντηση, εξηγώντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κανονιστεί από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Φαντάζομαι θα το κάνει», είπε. Πάντως, άσκησε κριτική στη στάση του ΠΑΣΟΚ για ζητήματα όπως στο νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ και τη μη συναίνεση στην εκλογή του νέου Συνηγόρου του Πολίτη.
«Ενορχηστρωτής της Novartis» ο Τσίπρας
«Καλά ξεμπερδέματα. Όπως έστρωσαν, θα κοιμηθούν», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, σχολίασε για την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για τη Δικαιοσύνη έγινε λίγες ημέρες αφότου βγήκαν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, όπου ο ίδιος, όπως είπε, υπήρξε «ενορχηστρωτής» και τώρα «κουνάει το δάχτυλο».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην αξία των προληπτικών εξετάσεων, όπως για τον μαστό ή το παχύ έντερο. Τέτοιες παρεμβάσεις «θα συνεχιστούν», ανέφερε, ρωτώντας πότε ξανάγιναν αυτά στην Ελλάδα.
Για την διεκδίκηση μιας τρίτης θητείας το 2027, ανέφερε ότι «δεν ενδιαφέρει τους πολίτες τι θα γίνει το 2027, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν». Πάντως, αναφέρθηκε σε μικρές παρεμβάσεις, που όπως είπε, μπορεί να μην λένε πολλά, αλλά δείχνουν ότι η εικόνα αλλάζει. «Θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών σε όλα τα επίπεδα», επισήμανε, εκτιμώντας ότι εφόσον η κυβέρνηση υλοποιήσει τις κεντρικές της δεσμεύσεις, θα μπορέσει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.
Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι οι πολίτες θα εντυπωσιαστούν όχι μόνο από το έργο αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο διαφυλάχθηκε η πολιτιστική κληρονομιά. Για την Αθήνα, ανέφερε ότι θα υπάρξουν 1.000 νέα λεωφορεία μέχρι το 2025.
Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν θα τοποθετηθεί γιατί είναι άκομψο. «Θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση στις αρχές του 2025», επανέλαβε.
Πηγή φωτό: Eurokinissi
Πηγή: protothema.gr